Kako samo dvije riječi mogu da promjene ukus hrane koju inače volimo?

08.02.2022. 12:26
0
IZVOR: nationalgeographic.rs

Naučnici Državnog univerziteta Ohajo istraživali su kako (neadekvatan) natpis na pakovanju može da utiče na naše mišljenje o proizvodu.

Istraživači su otkrili da isti proizvod (u konkretnom slučaju kolačići sa komadićima čokolade) može radikalno da promjeni ukus - od slatkog koji se topi u ustima do suvog i ustajalog - samo ako iznad njega stoji drugačiji naptis.

Naučnici sa Državnog univerziteta Ohajo sproveli su eksperiment u kom je učestvovalo 58 dobrovoljaca. Svima su dali isti kolačić i zamolili ih da ocijene njegov ukus; jedina razlika je bila u tome kako su kolačići bili označeni.

Prva grupa dobila je kolačiće označene sa "novi, poboljšan recept", druga grupa je imala kolačiće označene sa "žalbe potrošača", a treća "fabrički uzorak".

Ispitanici su imali skalu od devet tačaka - od "veoma mi se ne sviđa" do "veoma mi se sviđa", a mogli su i da ostavljaju komentare.

Utvrđeno je da su volonteri ocjenjivali kolačiće na osnovu napisa koji je stajao pored njih: većini ispitanika se nije svidio kolačić na koji su se navodno žalili potrošači, dok su oni poboljšanog recepta dobijali dobre ocjene.

- Uočili smo i 'negativnu' i 'pozitivnu' pristrasnost, ali je negativna pristrasnost bila mnogo izraženija. S jedne strane, ovo nije iznenađujuće, ali ipak, stepen uticaja jednostavnih riječi je nevjerovatan - rekao je Kristofer Simons, koautor studije.

Kada proizvodu date loš opis, naša ljubav prema njemu za tren može da se izgubi. Mozak odmah počinje da traži nedostatke.

Ova tipična pristrasnost primjećena je i kod druge hrane, kao što su sir i povrće.

Šta je zanimljivo u vezi sa ovom novom studijom: ona pokazuje da čak i veoma ukusna hrana (ko ne voli kolačiće sa komadićima čokolade?) može da ima neprijatan ukus kada je opisana određenim riječima.

U paralelnoj studiji u kojoj je učestvovalo 62 učesnika, druga grupa istraživača iz Ohaja otkrila je da, čak i na ukus hrane neutralnije arome, poput slanih krekera, uticala oznaka "žalbe potrošača".

Ono što je problematično, ako bi ovaj eksperiment počeo da se primjenjuje, autori nakon njega ne mogu sa sigurnošću da kažu da bi negativne kritike mogle da otkriju stvarne nedostatke kolačića.

Da bi se to utvrdilo, biće potrebna dalja istraživanja.

Konačno, nije tajna da proizvođači testiraju reakcije potrošača na osnovi pakovanja, prije nego što stave proizvod na tržište.

Zbog ljudske sklonosti ka negativnosti, pogrešan natpis može da izoštri naša osjećanja, a proizvođač, zahvaljujući takvim testovima, može da pokuša da poboljša i recepturu proizvoda, pišu istraživači.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kako očistiti organizam od teške hrane Kako očistiti organizam od teške hrane
Kako da spriječite bacanje hrane za praznike? Kako da spriječite bacanje hrane za praznike?
Počelo doniranje hrane koja je oslobođena plaćanja PDV-a Počelo doniranje hrane koja je oslobođena plaćanja PDV-a
Najčitanije
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    5h 39m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    23h 44m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    19h 53m
    0
  • Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
    23h 32m
    5
  • Snijeg ponovo zabijelio BiH
    18h 0m
    0