Како спријечити лош вокабулар у српском језику?

27.08.2023. 21:29
1
ИЗВОР: rtrs.tv

Седмично, два или три часа српског језика у средњим школама осим што је недовољно за функционалну писменост, угрожава и идентитет српског народа – језик и писмо, упозорава струка!

Зато је, појашњавају, неопходна реформа у средњем, али и високом образовању, којом би српски језик био обавезан предмет и на већини факултета, што тренутно није случај.

Ученици поједних средњих школа седмично имају два, евентуално три часа српског језика. И то само у првом и другом разреду, јер од трећег и четвртог, матерњи језик није предвиђен планом и програмом. Управо, овај мањак часова, стручњаци појашњавају, резултира лошим вокабуларом и правописом. Ријетки су и факултети, на којима се изучава српски језик.

Из Педагошког завода најављују измјене и допуне Закона о општим и образовним предметима, почевши од српског језика. Биће то дуготрајни процес у којем требају сви учествовати – од наставника до ресорног министарства.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Aleksandar Vasiljević 28.08.2023. 22:52
    Ako pricaš o na srpskom i o srpskom jeziku onda niksko ne mozeš reći Vokabular, nego recnik. Prva stvar je da ne iždajemo svoj jezik i prodajemo se tudjinskim rečima,Samo da bi neuki.a zvucali načitano i savremeno. Nas jezik ima svoj dah s tudjce ga samo truju. Razmislite? Da li vas je u skoli slova učila učiteljica ili EDUKATORKA. Shvstate li sad koliko su glupe nesrodne strane reči?
Повезане вијести
Дејан Таушан други, Ивона Каурин трећа на Регионалном такмичењу из српског језика Дејан Таушан други, Ивона Каурин трећа на Регионалном такмичењу из српског језика
Имају факултетску диплому, а незапослени: Које струке имају највећи број незапослених Имају факултетску диплому, а незапослени: Које струке имају највећи број незапослених
Српска дјеца у Гламочу и даље не могу да изучавају матерњи језик Српска дјеца у Гламочу и даље не могу да изучавају матерњи језик
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    15h 36m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    14h 31m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    9h 19m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    10h 25m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    18h 53m
    0