Како спријечити лош вокабулар у српском језику?

27.08.2023. 21:29
1
ИЗВОР: rtrs.tv

Седмично, два или три часа српског језика у средњим школама осим што је недовољно за функционалну писменост, угрожава и идентитет српског народа – језик и писмо, упозорава струка!

Зато је, појашњавају, неопходна реформа у средњем, али и високом образовању, којом би српски језик био обавезан предмет и на већини факултета, што тренутно није случај.

Ученици поједних средњих школа седмично имају два, евентуално три часа српског језика. И то само у првом и другом разреду, јер од трећег и четвртог, матерњи језик није предвиђен планом и програмом. Управо, овај мањак часова, стручњаци појашњавају, резултира лошим вокабуларом и правописом. Ријетки су и факултети, на којима се изучава српски језик.

Из Педагошког завода најављују измјене и допуне Закона о општим и образовним предметима, почевши од српског језика. Биће то дуготрајни процес у којем требају сви учествовати – од наставника до ресорног министарства.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Aleksandar Vasiljević 28.08.2023. 22:52
  Ako pricaš o na srpskom i o srpskom jeziku onda niksko ne mozeš reći Vokabular, nego recnik. Prva stvar je da ne iždajemo svoj jezik i prodajemo se tudjinskim rečima,Samo da bi neuki.a zvucali načitano i savremeno. Nas jezik ima svoj dah s tudjce ga samo truju. Razmislite? Da li vas je u skoli slova učila učiteljica ili EDUKATORKA. Shvstate li sad koliko su glupe nesrodne strane reči?
Повезане вијести
“Духоклонуће” ће тешко замијенити ријеч “депресија” “Духоклонуће” ће тешко замијенити ријеч “депресија”
Изабрана најљепша нова српска ријеч Изабрана најљепша нова српска ријеч
Српска дјеца у Гламочу ни ове школске године не уче српски језик Српска дјеца у Гламочу ни ове школске године не уче српски језик
Најчитаније
 • У несрећи код Фоче страдао отац троје дјеце
  16h 44m
  0
 • У Сарајеву и Источном Сарајеву претреси на 12 локација
  12h 17m
  1
 • Да је жива, Титова Југославија би данас славила 80. рођендан
  19h 35m
  3
 • „Google“ за неколико дана креће са великим брисањем налога: Ево како да сачувате свој
  12h 23m
  0
 • На мјесто несреће излази инспекцијски надзор за тунеле
  17h 27m
  2