Kako spriječiti loš vokabular u srpskom jeziku?

27.08.2023. 21:29
1
IZVOR: rtrs.tv

Sedmično, dva ili tri časa srpskog jezika u srednjim školama osim što je nedovoljno za funkcionalnu pismenost, ugrožava i identitet srpskog naroda – jezik i pismo, upozorava struka!

Zato je, pojašnjavaju, neophodna reforma u srednjem, ali i visokom obrazovanju, kojom bi srpski jezik bio obavezan predmet i na većini fakulteta, što trenutno nije slučaj.

Učenici pojednih srednjih škola sedmično imaju dva, eventualno tri časa srpskog jezika. I to samo u prvom i drugom razredu, jer od trećeg i četvrtog, maternji jezik nije predviđen planom i programom. Upravo, ovaj manjak časova, stručnjaci pojašnjavaju, rezultira lošim vokabularom i pravopisom. Rijetki su i fakulteti, na kojima se izučava srpski jezik.

Iz Pedagoškog zavoda najavljuju izmjene i dopune Zakona o opštim i obrazovnim predmetima, počevši od srpskog jezika. Biće to dugotrajni proces u kojem trebaju svi učestvovati – od nastavnika do resornog ministarstva.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Aleksandar Vasiljević 28.08.2023. 22:52
  Ako pricaš o na srpskom i o srpskom jeziku onda niksko ne mozeš reći Vokabular, nego recnik. Prva stvar je da ne iždajemo svoj jezik i prodajemo se tudjinskim rečima,Samo da bi neuki.a zvucali načitano i savremeno. Nas jezik ima svoj dah s tudjce ga samo truju. Razmislite? Da li vas je u skoli slova učila učiteljica ili EDUKATORKA. Shvstate li sad koliko su glupe nesrodne strane reči?
Povezane vijesti
“Duhoklonuće” će teško zamijeniti riječ “depresija” “Duhoklonuće” će teško zamijeniti riječ “depresija”
Izabrana najljepša nova srpska riječ Izabrana najljepša nova srpska riječ
Srpska djeca u Glamoču ni ove školske godine ne uče srpski jezik Srpska djeca u Glamoču ni ove školske godine ne uče srpski jezik
Najčitanije
 • Glasni kada brane Dodika, nijemi na muke saboraca: BORS na meti žestokih kritika zbog dolaska njihovih čelnika pred Sud BiH
  20h 33m
  8
 • Kosovski vitez Miloš Ćirković: Na zgarištu ikona Svetog Alimpija Stolpnika
  2h 30m
  0
 • Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak
  8h 44m
  3
 • Otvoren Konzulat Srbije u Palama, Ljevnaić počasni konzul
  4h 0m
  1
 • Jakov Ignjatović - Začetnik realizma u srpskoj književnosti
  6h 50m
  0