Kako spriječiti loš vokabular u srpskom jeziku?

27.08.2023. 21:29
1
IZVOR: rtrs.tv

Sedmično, dva ili tri časa srpskog jezika u srednjim školama osim što je nedovoljno za funkcionalnu pismenost, ugrožava i identitet srpskog naroda – jezik i pismo, upozorava struka!

Zato je, pojašnjavaju, neophodna reforma u srednjem, ali i visokom obrazovanju, kojom bi srpski jezik bio obavezan predmet i na većini fakulteta, što trenutno nije slučaj.

Učenici pojednih srednjih škola sedmično imaju dva, eventualno tri časa srpskog jezika. I to samo u prvom i drugom razredu, jer od trećeg i četvrtog, maternji jezik nije predviđen planom i programom. Upravo, ovaj manjak časova, stručnjaci pojašnjavaju, rezultira lošim vokabularom i pravopisom. Rijetki su i fakulteti, na kojima se izučava srpski jezik.

Iz Pedagoškog zavoda najavljuju izmjene i dopune Zakona o opštim i obrazovnim predmetima, počevši od srpskog jezika. Biće to dugotrajni proces u kojem trebaju svi učestvovati – od nastavnika do resornog ministarstva.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Aleksandar Vasiljević 28.08.2023. 22:52
    Ako pricaš o na srpskom i o srpskom jeziku onda niksko ne mozeš reći Vokabular, nego recnik. Prva stvar je da ne iždajemo svoj jezik i prodajemo se tudjinskim rečima,Samo da bi neuki.a zvucali načitano i savremeno. Nas jezik ima svoj dah s tudjce ga samo truju. Razmislite? Da li vas je u skoli slova učila učiteljica ili EDUKATORKA. Shvstate li sad koliko su glupe nesrodne strane reči?
Povezane vijesti
Dejan Taušan drugi, Ivona Kaurin treća na Regionalnom takmičenju iz srpskog jezika Dejan Taušan drugi, Ivona Kaurin treća na Regionalnom takmičenju iz srpskog jezika
Imaju fakultetsku diplomu, a nezaposleni: Koje struke imaju najveći broj nezaposlenih Imaju fakultetsku diplomu, a nezaposleni: Koje struke imaju najveći broj nezaposlenih
Srpska djeca u Glamoču i dalje ne mogu da izučavaju maternji jezik Srpska djeca u Glamoču i dalje ne mogu da izučavaju maternji jezik
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    18h 0m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    16h 44m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    11h 29m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    8h 28m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    8h 34m
    0