Катић: Да 157.000 Срба није напустило Сарајево, данас би били под земљом

13.07.2023. 19:06
2
ИЗВОР: srna.rs

Начелник Источног Новог Сарајева Јован Катић рекао је Срни да вандалско уклањање табле са натписом да је Источно Сарајево град 157.000 Срба који су морали напустити Сарајево показује да данас не би имао ко да прича о историји да ти људи нису напустили Сарајево, јер би били под земљом.

- Данашњим чином вандализма од декларативне представнице свих грађана /Бењамине Карић/ и нове будућности, показано је само једно - да 157.000 Срба није напустило Сарајево, не би данас имао ко причати о историји, јер би били под земљом - рекао је Катић.

Он је нагласио да политике деведесетих година прошлог вијека очито још живе и показују своју препреденост и зубе, али да је све узалуд јер су историјске чињенице непобитне.

- Не треба бити доктор наука да би знала /градоначелник Сарајева Бењамина Карић/ направити једноставно поређење пописа становништва из једног периода и оног посљедњег у овој земљи. Не треба бити образована да би схватила шта значи заувијек напустити свој град, свој дом, а кости својих мртвих носити са собом, страхујући да им никад више гроб нећеш моћи окадити - напоменуо је Катић.

Не треба бити велики политичар, каже Катић, да би знао шта значи кад је доста политикантства, јефтиног публицитета који покрива недостатак реалног рада и резултата и како поштовати барем мртве.

- Не треба ништа, треба само бити човјек. Ту титулу, цијењена представнице главног града, не може нико стећи из књига, из слушања махалских наговарања, може је напросто имати или немати. Након свега, жао ми је што је тако млада жена нема и никад неће имати - поручује Катић.

Он је истакао да историјске чињенице остају, као и срам којим ће бити обиљежена будућа покољења оних који за мало публицитета показују сву своју немоћ, злобу и изопаченост.

- Ми идемо даље, сада још мотивисанији да на сваком кораку истакнемо историјске, непобитне чињенице и да сачувамо наш народ од зла - рекао је Катић.

Катић је најавио и нове табле, које ће служити као путокази ка Добровољачкој, гдје је муслиманска војска мучки побила 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено, ка Казанима, гдје су муслимански екстремисти ликвидирали и у јаму бацали тијела недужних цивила.

Он је рекао да ће табле бити постављене ка Силосу, логору из пакла у којем је више од 600 српских цивила прошло кроз најстрашније тортуре, физичка и психичка злостављања, пребијања и мучења глађу, а 24 није преживјело и ка свим логорима, мучилиштима и стратиштима српског народа.

- Доста је било наших наивних покушаја за помирење и разговор, док овакви као она о чијим биједним потезима данас регион бруји, хушкају кога стигну против једног цијелог народа, трудећи се да, ако како могу, избришу наше постојање и данас, као и деведесетих година прошлог вијека - истиче Катић.

Он је поручио да ће цијели свијет знати истину, а она ће бити исписана на сваком педљу ове земље, до граница које су се потрудили подебљати и истакнути.

- А ево за успомену, да вам се појави пред очима сваки пут кад угледате једну од табли - на фотографији се налази један од 157.000, у тренутку напуштања родног Сарајева, на локацији гдје сте ви данас показали сву своју немоћ и хистерију - поручује Катић.

Према налогу Министарства комуналне привреде, инфраструктуре, просторног уређења, грађења и заштите околине Кантона Сарајево, јутрос је уклоњена табла коју је 30. јуна на улазу у Источно Сарајево поставио градоначелник Љубиша Ћосић, а на којој је наведено да је то град 157.000 Срба који више не живе у Сарајеву. Наводно је установљено да се табла налази на подручју ФБиХ.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Alas 13.07.2023. 22:53
    Katiću prijatno si me iznenadio ovim saopštenjem. Sve potpisujem. Da je muslimane dopalo, sve bi Srbe pobili. Znaju Srbi koji su silom prilika proveli rat u Sarajevu, pakao su im priredili komšije muslimani, a mnogi su glavom platili.
  • Generic placeholder image
    Rs 13.07.2023. 20:16
    Ovo je potpuna istina a istina je najoštrija!
Повезане вијести
Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву? Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
Финска расписала потјерницу, а осумњичени ухапшен у Сарајеву Финска расписала потјерницу, а осумњичени ухапшен у Сарајеву
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
Најчитаније
  • Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
    19h 38m
    27
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    2h 16m
    2
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    6h 38m
    0
  • Подијељено 195 пакета за социјално угрожене становнике Источне Илиџе
    21h 24m
    1
  • Финска расписала потјерницу, а осумњичени ухапшен у Сарајеву
    21h 20m
    0