Казна због постављања Којића умјесто Самарџије на мјесто директора Агенције за форензичка вјештачења

01.07.2020. 18:07
0
ИЗВОР: novosti.rs

Радиша Самарџија, актуелни начелник Кабинета директора Граничне полиције БиХ, није именован на мјесто директора Агенције за форензичка испитивања и вјештачења БиХ упркос правоснажној пресуди Суда БиХ којом је Савјету министара наложено да то учини.

Према судској одлуци, Савјет министара је дужан да спроведе извршну и правоснажну одлуку о именовању Самарџије на мјесто директора Агенције, у року од 15 дана. У противном ће му, за сваки дан кашњења, плаћати 100 КМ судских пенала почевши од 22. јуна.

 

Подсјетимо, Самарџија је на конкурсу 2017. био прворангирани кандидат са најбољим оцјенама (48 бодова), али је умјесто њега за директора ове агенције именован Неђо Којић. Самарџија је потом тужио Савјет министара и након двогодишњег поступка добио пресуду у своју корист.

У судском поступку, Суд БиХ је поништио рјешење о именовању Којића и наложио Савјету министара да поново спроведе поступак именовања директора у складу са листом кандидата у оквиру конкурса од 27. јуна 2017, односно да именује Самарџију. У тужби је навео да је именовање Којића било незаконито, јер се он уопште није налазио на листи успјешних кандидата. Којићево име је, према тврдњи Самарџије, са листе неуспјешних накнадно додато на листу успјешних. Таква листа је достављена тадашњем министру безбједности БиХ Драгану Мектићу који је Којића, са четвртог мјеста на листи и 34 бода, предложио за директора Агенције, а Савјет министара именовао.

По пријему судског рјешења Министарство безбједности БиХ је тај предлог упутило Савјету министара. Исти приједлог је упутио и предсједавајући Зоран Тегелтија, али Самарџија није именован. Уместо његовог именовања Савјет министара је, накнадно, одлучио да поништи цијели конкурс и Којића поново именује за в. д. директора Агенције на период од три мјесеца. Нејасно је на чији приједлог је то урађено, па је суд одредио пенале за сваки дан закашњења.

Радиша Самарџија, за "Новости", каже да цијели поступак траје предуго, и да се све претворило у невјероватну тракавицу.

- Ко зна шта ће се десити? Очекујем да ће сада уложити жалбу на рок, па ће све вјероватно потрајати још неко вријеме. Али нећу одустати. Завршио сам Правни факултет давне 1985. и не могу да ћутим на такве повреде закона и процедура - рекао је Самарџија.

Коментари 0
Повезане вијести
Донирану опрему не могу да користе јер немају пара за ПДВ Донирану опрему не могу да користе јер немају пара за ПДВ
У Палама одржана теренска вјежба о јачању форензичких капацитета (ФОТО) У Палама одржана теренска вјежба о јачању форензичких капацитета (ФОТО)
Најчитаније
  • Изгорио аутомобил у Источном Сарајеву (ФОТО)
    22h 51m
    0
  • Сјећање на доктора и планинара Јова Елчића (ФОТО)
    14h 40m
    2
  • Мајор Коста Тодоровић – Легенда о српском храбром срцу
    2h 15m
    0
  • Домаћи посни брускети
    2h 48m
    0
  • Једномјесечни притвор мушкарцу због мучења пса
    23h 4m
    9