Kazna zbog postavljanja Kojića umjesto Samardžije na mjesto direktora Agencije za forenzička vještačenja

01.07.2020. 18:07
0
IZVOR: novosti.rs

Radiša Samardžija, aktuelni načelnik Kabineta direktora Granične policije BiH, nije imenovan na mjesto direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH uprkos pravosnažnoj presudi Suda BiH kojom je Savjetu ministara naloženo da to učini.

Prema sudskoj odluci, Savjet ministara je dužan da sprovede izvršnu i pravosnažnu odluku o imenovanju Samardžije na mjesto direktora Agencije, u roku od 15 dana. U protivnom će mu, za svaki dan kašnjenja, plaćati 100 KM sudskih penala počevši od 22. juna.

 

Podsjetimo, Samardžija je na konkursu 2017. bio prvorangirani kandidat sa najboljim ocjenama (48 bodova), ali je umjesto njega za direktora ove agencije imenovan Neđo Kojić. Samardžija je potom tužio Savjet ministara i nakon dvogodišnjeg postupka dobio presudu u svoju korist.

U sudskom postupku, Sud BiH je poništio rješenje o imenovanju Kojića i naložio Savjetu ministara da ponovo sprovede postupak imenovanja direktora u skladu sa listom kandidata u okviru konkursa od 27. juna 2017, odnosno da imenuje Samardžiju. U tužbi je naveo da je imenovanje Kojića bilo nezakonito, jer se on uopšte nije nalazio na listi uspješnih kandidata. Kojićevo ime je, prema tvrdnji Samardžije, sa liste neuspješnih naknadno dodato na listu uspješnih. Takva lista je dostavljena tadašnjem ministru bezbjednosti BiH Draganu Mektiću koji je Kojića, sa četvrtog mjesta na listi i 34 boda, predložio za direktora Agencije, a Savjet ministara imenovao.

Po prijemu sudskog rješenja Ministarstvo bezbjednosti BiH je taj predlog uputilo Savjetu ministara. Isti prijedlog je uputio i predsjedavajući Zoran Tegeltija, ali Samardžija nije imenovan. Umesto njegovog imenovanja Savjet ministara je, naknadno, odlučio da poništi cijeli konkurs i Kojića ponovo imenuje za v. d. direktora Agencije na period od tri mjeseca. Nejasno je na čiji prijedlog je to urađeno, pa je sud odredio penale za svaki dan zakašnjenja.

Radiša Samardžija, za "Novosti", kaže da cijeli postupak traje predugo, i da se sve pretvorilo u nevjerovatnu trakavicu.

- Ko zna šta će se desiti? Očekujem da će sada uložiti žalbu na rok, pa će sve vjerovatno potrajati još neko vrijeme. Ali neću odustati. Završio sam Pravni fakultet davne 1985. i ne mogu da ćutim na takve povrede zakona i procedura - rekao je Samardžija.

Komentari 0
Povezane vijesti
Doniranu opremu ne mogu da koriste jer nemaju para za PDV Doniranu opremu ne mogu da koriste jer nemaju para za PDV
U Palama održana terenska vježba o jačanju forenzičkih kapaciteta (FOTO) U Palama održana terenska vježba o jačanju forenzičkih kapaciteta (FOTO)
Najčitanije
  • Sjećanje na doktora i planinara Jova Elčića (FOTO)
    16h 30m
    2
  • Major Kosta Todorović – Legenda o srpskom hrabrom srcu
    4h 5m
    0
  • Domaći posni brusketi
    4h 38m
    0
  • Lice teško povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi kod Rogatice
    2h 4m
    0
  • Sjećanje na poginule i umrle borce Srpske garde Ilidža
    17h 32m
    0