Ко најдуже живи и на којем мјесту је БиХ

28.11.2022. 19:30
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Очекивано трајање животног вијека при рођењу одражава укупни ниво морталитета популације. То је просјечан период који особа може очекивати ​​да живи.

 

 

Значајни фактори у очекиваном животном вијеку укључују пол, генетику, хигијену, исхрану и вјежбање, приступ квалитетној здравственој заштити, начин живота и културу, те стопе криминала.

 

 

Студије показују да је дуговјечност заснована на два главна фактора: генетици и избору начина живота. С обзиром на то, земље широм свијета имају различит очекивани животни вијек.

 

 

Земље с највећим очекиваним животним вијеком:

 

 

Хонг Конг

 

Хонг Конг има највећи очекивани животни вијек на свијету. Просјечан животни вијек за жене у Хонг Конгу је 87,8 година и 82 за мушкарце. Након Другог свјетског рата, Хонг Конг је доживио брз економски развој и биљежио је стално повећање животног вијека својих становника. Хонг Конг има једну од најбољих укључености младих у образовање и запошљавање, најнижу стопу смртности новорођенчади у свијету и висококвалитетну здравствену заштиту дјеце.

 

 

Јапан

 

Јапан има други највећи очекивани животни вијек од 84,67 година. То је око 87,7 година за жене и 81,5 година за мушкарце. Према истраживању из 2016. године, дуг животни вијек у Јапану се углавном приписује прехрани. Јапанци имају дијету са пуно воћа и поврћа, свјежим месом и рибом те храном на бази житарица. Уз то, улагање јапанске владе у јавно здравство прије више од 50 година, које је резултирало програмима вакцинације дјеце и увођењем универзалног здравственог осигурања, такође је заслужно за дуг животни вијек. Јапански грађани такође остају врло активни, чак и у својим старијим годинама.

 

 

Макао

 

Макао, посебна административна регија Кине, има трећи највећи очекивани животни вијек од 84.3 године. Мушкарци рођени у Макау могу очекивати да ће живјети око 81,3 године, а жене око 87,2 године. Дугом животном вијеку у Макау доприносе чисто окружење и зрак, одлично образовање, лак приступ здравственој заштити и снажна економија.

 

 

Швицарска

 

Прва европска земља на листи, Швицарска, просјечни животни вијек је 83.8 година. Очекује се да ће жене живјети око 85,6 година, а мушкарци око 81,9 година. Очекивани животни вијек у Швајцарској је скоро двоструко већи него на почетку 20. вијека. Нека истраживања указују на три главне тајне дугог животног вијека у земљи: богатство, осјећај благостања и исхрану која се састоји од пуно млијечних производа, укључујући сир.

 

 

Сингапур

 

Сингапур има пети највећи очекивани животни вијек од 83.6 година. Није изненађујуће да жене имају дужи животни вијек од мушкараца, јер се очекује да ће живјети 85,8 година, док се очекује да ће мушкарци живјети 81,6 година. Сингапур има веома ниске стопе смртности новорођенчади, стопе смртности у саобраћају и смртних случајева повезаних са загађењем ваздуха. Осим тога, Сингапур има најнижу стопу смртности од кардиоваскуларних или хроничних респираторних болести, као и оних повезаних с неисправном водом или недостатком хигијене.

 

 

Шпанија

 

Просјечан животни вијек у Шпанији је 83,6 година, што је 86,3 године за жене и 80,9 за мушкарце. Шпанија је позната по својој медитеранској исхрани, коју њени људи виде као главни разлог за тако дуг животни вијек. Исхрана, која је богата здравим мастима и укључује пуно поврћа и рибе, такође је повезана са већим когнитивним перформансама и мањим ризиком од деменције.

 

 

Италија

 

Са седмим најдужим животним вијеком у било којој земљи, Италијани могу очекивати да ће у просјеку живјети 83.5 година. То је 85,6 година за жене и 81,4 године за мушкарце. Очекивани животни вијек у Италији се незнатно смањио посљедњих година, што се приписује томе да око 8,4 одсто становништва Италије живи у потпуном сиромаштву. Сјеверни дио земље, који је економски најразвијенији, има очекивани животни вијек за око три године дужи од јужног, сиромашнијег дијела земље.

 

 

Аустралија

 

Жене у Аустралији могу очекивати да ће живјети у просјеку 85,4 године, а мушкарци 81,6 година. То у просјеку износи очекивани животни вијек од 83,4 године за Аустралију. Овакве бројке заузимају осмо мјесто по висини на свијету.

 

 

Између 1981. и 2003. године, очекивани животни вијек у Аустралији се повећавао брже него у другим земљама с високим дохотком, али спорије него у већини земаља с високим дохотком од 2003. То се приписује споријем паду морталитета од болести.

 

 

Исланд

 

Очекивани животни вијек Исланда је девети у свијету са 83,7. Очекује се да ће жене на Исланду живјети дуже од мушкараца, с просјечним животним вијеком од 84,5 година у односу на 81,6 година за мушкарце. Један од разлога за дуг животни вијек Исланда је његова прехрана, која се састоји од пуно рибе. Омега-3 масне киселине које се налазе у риби повезане су са дужим животом. Осим тога, људи имају врло атлетски начин живота и земља има ниску разину загађења.

 

 

Гдје је БиХ

 

Босна и Херцеговина се налази приближно на средини скале по дужини очекиваног животног вијека који у просјеку износи 75,2 године. У нашој земљи, жене имају дужи животни вијек од 77,2 године, а мушкарци нешто мање: 73,1 годину.

 

 

Стопа раста становништва у БиХ се побољшала откако је изгубљена скоро једна трећина  становништва у рату 1990., али стопа раста и даље је негативна.

 

 

Не само да се популација смањује, већ је први пут у 2015. години било више старих него младих.

 

 

Побољшање стопе фертилитета и жеља грађана да имају дјецу свакако би помогли ситуацији, али се вјерује да би још увијек требале најмање двије генерације да се надокнаде губици претрпљени деведесетих.

 

 

Стручњаци вјерују да би најбољи начин за повећање броја становника био оживљавање градова и њихових могућности, проналажење боље равнотеже између имиграције и емиграције, управљање насељима која се смањују како би се осигурало да су и даље погодна за становање и преиспитивање механизама пружања услуга како би људи у руралним подручјима могу имати приступ стварима као што су медицина и образовање, пише Н1.

 

 

Од 2019. године годишња стопа раста у БиХ износила је -0,05 одсто.

 

 

Земље са најнижим очекиваним животним вијеком

 

 

Свака од десет земаља с најнижим животним вијеком на свијету налази се у Африци.

 

 

Један од разлога што је очекивани животни вијек у афричким земљама био тако низак био је због епидемије ХИВ/АИДС. Маларија је такође била проблем који је у великој мери утицао на очекивани животни вијек. Лијечење и лијекови за ХИВ/АИДС и маларију постали су доступнији од 2000. године и наставиће побољшавати здравствене услове широм континента, додатно продужујући животни вијек у тим земљама.

 

 

Земље са најнижим очекиваним животним вијеком су:

 

 

Централноафричка Република (53.3 године)

 

 

Чад (54.4 године)

 

 

Лесото (54.3 године)

 

 

Нигерија (54.8 година)

 

 

Сијера Леоне (54,8 година)

 

 

Сомалија (57,5 година)

 

 

Обала Слоноваче (57.8 година)

 

 

Јужни Судан (57.9 година)

 

 

Гвинеја Бисау (58.4 године)

 

 

Екваторијална Гвинеја (58.8 година)

 

 

Афричка регија Свјетске здравствене организације забиљежила је највеће побољшање у очекиваном животном вијеку, који се повећао за 10,3 године између 2000. и 2016. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 32m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    8h 30m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    16h 56m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    15h 11m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    16h 50m
    0