Која валута је најбоља за штедњу

09.09.2022. 10:30
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Половином јула евро и долар изједначили су се по први пут послије 20 година, недавно је, по први пут у историји, долар вриједио више. Сада један евро износи 0,99 УСД.

Овакаве осцилације навеле су грађане на размишљање да ли је долар права валута за штедњу, да ли је сада мање ризична од евра, али професор Београдске банкарске академије Зоран Грубишић за портал Нова.рс објашњава да не постоји "једна права" валута за штедњу - све зависи од ваших могућности, али постоје оне које ће умањити шансе да новац изгубите.

Швајцарски франак - најсигурнија валута

Већ устаљено мишљење економиста још једном је потврдио и саговорник - швајцарски франак је валута која носи најмањи ризик од губитка.

- Најмање ризика када је штедња у питању носи швајцарски франак. То је једна од најсигурнијих валута на свијету, инлфација је тамо ниска, а ниске су и каматне стопе. Због тих различитих фактора треба имати на уму франке уколико размишљате о штедњи - каже Грубишић.

 

Једна валута није једина опција - Инвестирање као вид штедње

Грубишић објашњава да није лоше да размислите о томе да штедите у двије различите валуте, јер се на овај начин додатно смањује ризик од потенцијалних губитака.

- Не мора да се штеди само у новцу - каже он, објашњавајући да је и инвестирање добра врста штедње.

Наиме, он каже да се људи понекад одлучују да новац који имају уложе у некретнине, криптовалуте или инвестиционо злато које је, према мишљењима многих стручњака, најбоља опција.

Зашто баш инвестиционо злато

Како је и сам Грубишић рекао, један од начина за штедњу јесте инвестирање у злато, односно куповина златних полуга, а није усамљен у овом мишљењу.

- Имамо велико штампање долара, евра, па и других валута, али се производња злата не повећава толико битно, на основу чега можете да процијените да је то једна 'оскуднија валута', те није необично очекивати да ће она боље да чува вриједност у овим временима - рекао је недавно професор Економског факултета и некадашњи гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић.

 

"На страни" иностраног злата је и професор Љубодраг Савић, који је у више наврата истицао да је инвестиционо злато, односно полуге дукати, из више разлога добар вид штедње. Један од тих разлога је и тај што полугу коју посједујете можете врло лако, у специјализованим златарама, да "претворите" у готовину, односно продати је.

Такође, можете у потпуности да избјегнете ризик од тога да будете опљачкани, с обзиром на то да злато не морате да држите у својој кући.

- Још једна добра страна инвестиционог злата јесте то што оно не мора физички да буде код вас, тако да можете да избјегнете ризик од, на примјер, пљачке у кући. На крају крајева, сада људи који се одлуче на штедњу теже ка томе да што мање изгубе, а инвестиционо злато носи најмањи ризик да се тако нешто догоди - објаснио је Савић.

Коментари 0
Повезане вијести
Становништво у Српској више штеди, расте добит банака Становништво у Српској више штеди, расте добит банака
Уз ову методу уштедите више новца Уз ову методу уштедите више новца
Уређаји који троше струју и када су искључени Уређаји који троше струју и када су искључени
Најчитаније
 • Вјечне расправе о календару: Да ли би Срби прихватили промјену датума славе
  9h 46m
  1
 • У препуној сали Kултурног центра изведена монодрама "К`о камен"
  23h 28m
  0
 • Удружење "Гробари Пале" организује још једну божићну хуманитарну акцију
  10h 50m
  0
 • У Српској смањено очекивано трајање живота
  11h 22m
  0
 • Црква Светог Николе: Уз обнову светиње освјежен богослужбени живот
  8h 40m
  0