Корак ка Европи у прорачуну топлотних губитака у зградама

04.06.2021. 15:38
0
ИЗВОР: Катера

У Институту за стандардизацију БиХ данас је усвојен европски стандард за прорачун губитака топлоте у зградама BAS EN 12831:2021, што представља значајан напредак у овој области.

Усвајањем овог стандарда створени су предуслови и начињен искорак ка хамонизацији законодавства БиХ са законодавством ЕУ у области гријања и хлађења, те стварању претпоставки за унапређење конкурентност наших привредника.

Директор Института за стандардизацију БиХ Александар Цинцар рекао је да овај институт може да се похвали резултатима и напретком који је учињен у области гријања и хлађења.

Према његовим ријечима, преведена су два комплексна и обимна стандарда која се баве методом прорачуна губитака топлоте у зградама, што је велики напредак у области зградарства и енергетске ефикасности.

- У плану су наредне активности у овој области као што су израде смјерница и препорука које ће тачно дефинисати шта је потребно урадити за израду националних додатака овом стандарду, како би били примјењиви у пракси – рекао је Цинцар.

Слика

Фото: Катера

Он је истакао да ни једна од земаља у окружењу до сада није превела овај стандард, тако да се може рећи да је Институт за стандардизацију БиХ лидер у регији у уређењу ове области.

На крају обраћања, Цинцар се захвалио Чешкој развојној агенцији, Чешкој амбасади у БиХ и Чешкој канцеларији за стандарде, метерологију и тестирање на помоћи у овом пројекту.

- Такође, желим да се захвалим редовном професору у пензији Машинског факултета у Беогаду проф. др Браниславу Живковићу на несебичном доприносу у савјетодавном раду Техничког комитета Института – истакао је Цинцар на конференцији за медије.

Он је напоменуо да је сваки стандард који донесе овај Институт добровољан за примјену, а обавезан постаје онда када надлежна министарстава донесу техничке прописе и позову се на стандард, истичући да не може прецизирати када ће се то десити. 

Јасмин Бурзић, предсједник Техничког комитета BAS/TC 47 - уређаји и системи за гријање и хлађење, изјавио је да је у склопу својих активности Технички комитет овај стандард усвојио 2010. године, али само са преводом наслова стандарда са енглеског језика.

- Годинама смо покушавали у сарадњи са Институтом да пронађемо начин да се преведе овај стандард, с обзиром на то да је био јако битан у области зградарства, јер смо имали велику конфузију при изради и реализацији пројеката. Подаци су били неусклађени, а поједини пројектанти и учесници у изради пројеката нису разумјели све табеле – рекао је Бурзић истичући да је превод стандарда BAS EN 12831:2021 потпуно јасан и децидан.

Бурзић је још једном истакао и потврдио важност усвајања националног додатка што би БиХ одвело корак испред цијелог окружења у области зградарства и управљања енергетске ефикасности.

Професор доктор Бранислав Живковић похвалио је Институт за стандардизацију БиХ који је препознао значај и покренуо превод стандарда за гријање и потрошњу енергије у земљи.

- Млади инжењери знају енглески језик и већина се сналази у том језику, али за тумачење правилника, стандарда, треба јако добро познавати језик и материју. Мислим да ће превод овог стандарда помоћи у бољем разумевању и правилнијој примени – рекао је Живковић.

Он је објаснио да су на овим просторима примјењивале методе прорачуна према старим њемачким DIN стандардима, као и према нацрту ЈУС стандарда из 1978. године, те површно и непотпуно према европском стандарду EN 12831.

Такође, он је истакао да је проблем то што су европски стандарди EN 12831-1 и CEN /TR 12831-2 дјелимично неразумљиви и што не постоје њихови национални додаци. 

- Наведени стандарди су доста флексибилни јер имају дефинисано шта мора да се ради, шта може да се ради на један или други начин. Национални додаци који треба да буду израђени у наредном периоду садржаће податке који су одговарајући за наш начин градње, понашање, енергенте које користимо и друго – рекао је Живковић.

Коментари 0
Повезане вијести
Инфо-сесија пројекта "Дијаспора инвест” у Општини Источна Илиџа Инфо-сесија пројекта "Дијаспора инвест” у Општини Источна Илиџа
Инфраструктурни пројекти приоритет општине Источна Илиџа Инфраструктурни пројекти приоритет општине Источна Илиџа
Млади Паљани у пројекту "Српски свијет - нови лидери" (ФОТО) Млади Паљани у пројекту "Српски свијет - нови лидери" (ФОТО)
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    17h 6m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    18h 21m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    22h 39m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    14h 14m
    0
  • Суфинансирање бањске рехабилитације за пензионере у Источном Новом Сарајеву
    22h 23m
    0