Korak ka Evropi u proračunu toplotnih gubitaka u zgradama

04.06.2021. 15:38
0
IZVOR: Katera

U Institutu za standardizaciju BiH danas je usvojen evropski standard za proračun gubitaka toplote u zgradama BAS EN 12831:2021, što predstavlja značajan napredak u ovoj oblasti.

Usvajanjem ovog standarda stvoreni su preduslovi i načinjen iskorak ka hamonizaciji zakonodavstva BiH sa zakonodavstvom EU u oblasti grijanja i hlađenja, te stvaranju pretpostavki za unapređenje konkurentnost naših privrednika.

Direktor Instituta za standardizaciju BiH Aleksandar Cincar rekao je da ovaj institut može da se pohvali rezultatima i napretkom koji je učinjen u oblasti grijanja i hlađenja.

Prema njegovim riječima, prevedena su dva kompleksna i obimna standarda koja se bave metodom proračuna gubitaka toplote u zgradama, što je veliki napredak u oblasti zgradarstva i energetske efikasnosti.

- U planu su naredne aktivnosti u ovoj oblasti kao što su izrade smjernica i preporuka koje će tačno definisati šta je potrebno uraditi za izradu nacionalnih dodataka ovom standardu, kako bi bili primjenjivi u praksi – rekao je Cincar.

Slika

Foto: Katera

On je istakao da ni jedna od zemalja u okruženju do sada nije prevela ovaj standard, tako da se može reći da je Institut za standardizaciju BiH lider u regiji u uređenju ove oblasti.

Na kraju obraćanja, Cincar se zahvalio Češkoj razvojnoj agenciji, Češkoj ambasadi u BiH i Češkoj kancelariji za standarde, meterologiju i testiranje na pomoći u ovom projektu.

- Takođe, želim da se zahvalim redovnom profesoru u penziji Mašinskog fakulteta u Beogadu prof. dr Branislavu Živkoviću na nesebičnom doprinosu u savjetodavnom radu Tehničkog komiteta Instituta – istakao je Cincar na konferenciji za medije.

On je napomenuo da je svaki standard koji donese ovaj Institut dobrovoljan za primjenu, a obavezan postaje onda kada nadležna ministarstava donesu tehničke propise i pozovu se na standard, ističući da ne može precizirati kada će se to desiti. 

Jasmin Burzić, predsjednik Tehničkog komiteta BAS/TC 47 - uređaji i sistemi za grijanje i hlađenje, izjavio je da je u sklopu svojih aktivnosti Tehnički komitet ovaj standard usvojio 2010. godine, ali samo sa prevodom naslova standarda sa engleskog jezika.

- Godinama smo pokušavali u saradnji sa Institutom da pronađemo način da se prevede ovaj standard, s obzirom na to da je bio jako bitan u oblasti zgradarstva, jer smo imali veliku konfuziju pri izradi i realizaciji projekata. Podaci su bili neusklađeni, a pojedini projektanti i učesnici u izradi projekata nisu razumjeli sve tabele – rekao je Burzić ističući da je prevod standarda BAS EN 12831:2021 potpuno jasan i decidan.

Burzić je još jednom istakao i potvrdio važnost usvajanja nacionalnog dodatka što bi BiH odvelo korak ispred cijelog okruženja u oblasti zgradarstva i upravljanja energetske efikasnosti.

Profesor doktor Branislav Živković pohvalio je Institut za standardizaciju BiH koji je prepoznao značaj i pokrenuo prevod standarda za grijanje i potrošnju energije u zemlji.

- Mladi inženjeri znaju engleski jezik i većina se snalazi u tom jeziku, ali za tumačenje pravilnika, standarda, treba jako dobro poznavati jezik i materiju. Mislim da će prevod ovog standarda pomoći u boljem razumevanju i pravilnijoj primeni – rekao je Živković.

On je objasnio da su na ovim prostorima primjenjivale metode proračuna prema starim njemačkim DIN standardima, kao i prema nacrtu JUS standarda iz 1978. godine, te površno i nepotpuno prema evropskom standardu EN 12831.

Takođe, on je istakao da je problem to što su evropski standardi EN 12831-1 i CEN /TR 12831-2 djelimično nerazumljivi i što ne postoje njihovi nacionalni dodaci. 

- Navedeni standardi su dosta fleksibilni jer imaju definisano šta mora da se radi, šta može da se radi na jedan ili drugi način. Nacionalni dodaci koji treba da budu izrađeni u narednom periodu sadržaće podatke koji su odgovarajući za naš način gradnje, ponašanje, energente koje koristimo i drugo – rekao je Živković.

Komentari 0
Povezane vijesti
Info-sesija projekta "Dijaspora invest” u Opštini Istočna Ilidža Info-sesija projekta "Dijaspora invest” u Opštini Istočna Ilidža
Infrastrukturni projekti prioritet opštine Istočna Ilidža Infrastrukturni projekti prioritet opštine Istočna Ilidža
Mladi Paljani u projektu "Srpski svijet - novi lideri" (FOTO) Mladi Paljani u projektu "Srpski svijet - novi lideri" (FOTO)
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    11h 41m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    12h 25m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    16h 30m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    16h 34m
    2
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    2h 1m
    0