Ковид-19 окренуо грађане туристичким бисерима Републике Српске

04.07.2020. 09:32
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Популарне туристичке дестинације у Републици Српској привукле су ове године због кризе настале усљед епидемије ковидом-19 велики број домаћих туриста, а један од новооткривених туристичких бисера је општина Милић, истичу из Туристичке организације Републике Српске.

-Ново туристичко откровљење свакако је општина Милић те слободно можемо рећи да су грађани у РС открили једну нову досад не толико посјећену дестинацију. Ове године због цијеле ситуације с вирусом корона међу становницима влада велико интересовање за природу, а Милићи су управо то - чиста природа- каже за "Независне" Нада Јовановић, директорица Туристичке организације Републике Српке.

Према њеним ријечима, Милићи, иако познати по свом рудном богатству, значајан потенцијал имају у шумама, богатим ријетким врстама као што су Панчићева оморика и тисовина, с којима планине Комић и Радава представљају оазу мира и здравља. Додаје да су, поред Милића, ове године туристички "испливали" Невесиње и Соколац, за које влада интересовање иако то раније није био случај.

Истиче да ове године влада велико интересовање домаћих туриста и за мјеста као што су Јањске отоке, јер иако су годинама били солидно посјећени - ове је године заиста велико интересовање.

-Шипово је цијеле године генерално јако добро посјећено, ту су извори Пливе, па се одмах надовезују и општина Мркоњић Град те три извора Сане, гдје има смјештај у сеоским домаћинствима. Имају едукативни центар, организују разне школе брања гљива на Лисинима- истиче Јовановићева.

Додаје да је Рибник увијек био рај за флај фишере, а све више га посјећују наши грађани, што је радницима из области туризма изузетно драго.

-У цијелој овој несрећи изазваној пандемијом вируса корона грађани РС ће дефинитивно бити у прилици да упознају нашу домовину и да виде све њене љепоте- казала је Јовановићева.

Из Туристичке организације Невесиње истичу да се надају већем броју туриста, управо зато што ове године грађани остају у земљи.

-Једини проблем нам преставља чињеница да имамо мало смјештајних капацитета- казала је Мирослава Пекез из Туристичке организације Невесиње.

Да има осјетно више туриста из РС, истичу и из Туристичке организације Соколац, гдје кажу да ова општина полако скреће пажњу на себе.

-Приоритет Туристичке организације Соколац јесте да Соколац постане препознатљив као аутентична туристичка дестинација- рекла је Мирјана Симовић из те туристичке организације. Додаје да се нада да ће велики број домаћих туриста управо посјетити Соколац, јер је недирнути резерват природних богатстава.

-Својим положајем, атрактивношћу и очуваношћу природног амбијента све више привлачи различите врсте заљубљеника у природу- закључила је Симовићева.

Највеће интересовање што се тиче туристичких ваучера је за "Бању Врућицу" у Теслићу, рекли су у Министарству трговине и туризма РС.

Осим за ову бању, интерес влада и за "Вилину влас" у Вишеграду и "Кулаше" у Прњавору.

-Бање нуде посебне програме за смјештај и боравак домаћих туриста- рекли су у овом министарству.

И Нада Јовановић каже да је највише интересовања за бањским туризмом.

У Министарству кажу да интерес влада и за Требиње и Вишеград, као и за Национални парк Сутјеска, док Јовановићева каже да су Јахорина, Рибник и Шипово топ дестинације у којима грађани Српске желе искористити свој туристички ваучер.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    11h 21m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    12h 5m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    16h 10m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    16h 14m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    1h 41m
    0