Кућа нобеловца Ива Андрића у Херцег Новом постала музеј

30.07.2022. 20:00
0
ИЗВОР: srna.rs

У Кући нобеловца Ива Андрића у Херцег Новом, поводом 130 година од његовог рођења, допуњена је стална поставка "Андрићеве новске стазе, лица и предјели", у оквиру манифестације "Иво Андрић – наш савременик".

Руководство Куће нобеловца Ива Андрића успјело је да пронађе оригинални намјештај и личне предмете који ће сада бити дио трајне поставке у својеврсном музеју, односно јединој кући коју је Андрић саградио.

Као музејски објекат Кућа је отворена прошле године, у оквиру обиљежавања 60 година од када је Андрић добио Нобелову награду за књижевност.

У Кућу нобеловца на Топлој међу предметима су његове личне ствари, луле, фотографије, али и експонати попут кревета на којем је спавао, трпезаријски сто, столице и фотеља у којој је проводио највише времена.

Све аутентичне ствари којима је допуњена поставка, данас свједоче о времену у коме је живио и стварао једини нобеловац са ових простора.

Потрага и прикупљање трајали су од октобра прошле године, а сви предмети су репарирани, сређени и изложени у Кући у оквиру програма "Иво Андрић – наш савременик", навели су из Херцег феста, организатора манифестације.

Кућа на Топлој заправо је грађена за Ивову жену Милицу, која је боловала од артритиса и због благе климе и топлог мора вријеме је проводила у Херцег Новом.

Фотографије које се налазе као експонати скениране су и пребачене у дигиталну форму, доступне су посјетиоцима, а ускоро ће бити креиран и сајт, на којем ће сви заинтересовани моћи да их погледају.

Посјетиоци овог својеврсног музеја посвећеног Андрићу могу да сазнају да је та кућа писцу и његовој супрузи служила за одмор и уживање, а гости у њој били су искључиво Новљани.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан умро нобеловац Иво Андрић На данашњи дан умро нобеловац Иво Андрић
Мистериозна смрт Драге Димитријевић Митрићевић и дан данас није расвијетљена (ФОТО) Мистериозна смрт Драге Димитријевић Митрићевић и дан данас није расвијетљена (ФОТО)
„Раде, сине, немој мајке заборавит...'“ „Раде, сине, немој мајке заборавит...'“
Најчитаније
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    21h 27m
    6
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    3h 28m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    6h 8m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    3h 1m
    1
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    17h 57m
    0