Кустурица поручује да не вјерује у добре намјере Костића

28.02.2021. 19:06
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Редитељ Емир Кустурица саопштио је да је тешка срца донио одлуку да захвали Одјељењу језика и књижевности САНУ на кандидатури за чланство у овој угледној установи и замолио брисање његовог имена и презимена са поменутог списка.

-Требало би да будем и слијеп код очију, па да повјерујем како осветољубиви (предсједник САНУ Владимир) Костић нема већину својих људи у Одјељењу језика и књижевности и контролу над армијом академика у другим одјељењима код којих ће издејствовати све што замисли. Ускоро би могла да услиједи његова оставка која неће бити прихваћена. Он неће, они хоће-навео је Кустурица.

Он је у писаној изјави за портал “Искра” рекао да овај корак не чини потћењујући истину да су се степеницама САНУ пели Миланковић, Пупин, Тесла, Андрић, Екмечић и ко све још важан и судбоносан за Србију.

– Ја сам филмски редитељ, па онда тек млади писац и времешни музичар (што не значи да нисам архитекта, градитељ и да нећу, једне ноћи, у свему бити бољи и старији). Ипак, данас у Србији има млађих писаца који, према мом увјерењу, заслужују да буду академици прије мене – истакао је Кустурица.

Као трећи разлог за ову одлуку, Кустурица је навео да је Костић у телефонском разговору обавјестио Одјељење за језик и књижевност како би требало они да га предложе за чланство, а не новостворено Одјељење за умјетност гдје су кандидати сценски умјетници и што представља медиј у којем је постигао највеће резултате.

– Таква кандидатура би одговарала здравом разуму и цијелом поступку дала смисао. Овако, та су врата отворена вредним умјетницима, али онима чија политичка коректност је јачи израз, него њихово дјело – појаснио је Кустурица.

Прослављени српски и свјетски редитељ нагласио је да је четврти разлог тај што не вјерује у добре намјере Владимира Костића, а најмање у његово виђење будућности Косова и Метохије које се разликује не само од ћутљиве већине у САНУ, него је потпуно у складу са сорошевским виђењем окупираног Косова и Метохије, али и будућности Србије.

– Дуго ће се чекати одговор на позив Бећковића, Пипера, Тешића, Данојлића о неопходности истицања става САНУ у вези са статусом и будућношћу Косова и Метохије – поручио је Кустурица.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Andreja 01.03.2021. 07:05
  Emir je toliko inteligentan da ga niko ne moze prevesti zednog preko vode!
Повезане вијести
Бећковић: Испада да је лакше повући се са Kосова него повући ријеч
Приказан филм "Отац на службеном путу" Емира Кустурице
Пале: Од вечерас филмотека посвећена чувеним остварењима Емира Кустурице
Најчитаније
 • Медвјед напао чобанина, изгризао га и поломио му руке
  19.04.2021
  1
 • Ухапшен мушкарац из Пала због пуцњаве у затвореном простору
  20.04.2021
  0
 • Рогатичанин тешко повријеђен у саобраћајној незгоди
  19.04.2021
  0
 • Пљачка пумпе у Источном Новом Сарајеву
  19.04.2021
  3
 • Влада смијенила десет директора у "Шумама Српске"
  19.04.2021
  3