Кустурица поручује да не вјерује у добре намјере Костића

28.02.2021. 19:06
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Редитељ Емир Кустурица саопштио је да је тешка срца донио одлуку да захвали Одјељењу језика и књижевности САНУ на кандидатури за чланство у овој угледној установи и замолио брисање његовог имена и презимена са поменутог списка.

-Требало би да будем и слијеп код очију, па да повјерујем како осветољубиви (предсједник САНУ Владимир) Костић нема већину својих људи у Одјељењу језика и књижевности и контролу над армијом академика у другим одјељењима код којих ће издејствовати све што замисли. Ускоро би могла да услиједи његова оставка која неће бити прихваћена. Он неће, они хоће-навео је Кустурица.

Он је у писаној изјави за портал “Искра” рекао да овај корак не чини потћењујући истину да су се степеницама САНУ пели Миланковић, Пупин, Тесла, Андрић, Екмечић и ко све још важан и судбоносан за Србију.

– Ја сам филмски редитељ, па онда тек млади писац и времешни музичар (што не значи да нисам архитекта, градитељ и да нећу, једне ноћи, у свему бити бољи и старији). Ипак, данас у Србији има млађих писаца који, према мом увјерењу, заслужују да буду академици прије мене – истакао је Кустурица.

Као трећи разлог за ову одлуку, Кустурица је навео да је Костић у телефонском разговору обавјестио Одјељење за језик и књижевност како би требало они да га предложе за чланство, а не новостворено Одјељење за умјетност гдје су кандидати сценски умјетници и што представља медиј у којем је постигао највеће резултате.

– Таква кандидатура би одговарала здравом разуму и цијелом поступку дала смисао. Овако, та су врата отворена вредним умјетницима, али онима чија политичка коректност је јачи израз, него њихово дјело – појаснио је Кустурица.

Прослављени српски и свјетски редитељ нагласио је да је четврти разлог тај што не вјерује у добре намјере Владимира Костића, а најмање у његово виђење будућности Косова и Метохије које се разликује не само од ћутљиве већине у САНУ, него је потпуно у складу са сорошевским виђењем окупираног Косова и Метохије, али и будућности Србије.

– Дуго ће се чекати одговор на позив Бећковића, Пипера, Тешића, Данојлића о неопходности истицања става САНУ у вези са статусом и будућношћу Косова и Метохије – поручио је Кустурица.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Andreja 01.03.2021. 07:05
    Emir je toliko inteligentan da ga niko ne moze prevesti zednog preko vode!
Повезане вијести
САНУ покреће велико истраживање о српском језику у јавној ријечи САНУ покреће велико истраживање о српском језику у јавној ријечи
Кустурица о одузимању награде: Почео лов на вјештице Кустурица о одузимању награде: Почео лов на вјештице
Кустурица на челу Централног позоришта руске армије Кустурица на челу Централног позоришта руске армије
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    3h 20m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    10h 26m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    8h 53m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    4h 35m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    10h 45m
    0