Лаловић и Мићановић отворили Лучине књижевне сусрете у Власеници

15.07.2023. 22:00
0
ИЗВОР: katera.news

Колико је и зашто је важно његовање културе памћења и сјећања на страдања српског народа у 20. вијеку власеничкој публици је објаснио хаџи Раде Лаловић, представивши своја дјела са овом тематиком на првој вечери Лучиних књижевних сусрета.

Осим Лаловића, гост прве вечери ове традиционалне књижевне манифестације, која сваког јула у Власеници окупља ствараоце писане ријечи из цијелог региона, био је и писац Ранко Мићановић из Плужина у Црној Гори.

Аћим Тодоровић, идејни творац и организатор ове књижевне манифестације, рекао је да су Лаловић и Мићановић овогодишњи добитници признања које власенички књижевни клуб додјељује за рад на очувању језика, културе и традиције.

- Они су добитници Лучине повеље јерњегују  све оно што је најважније за очување националног идентитета, и представљањем њиховог рада и дјела отворени су дванаести Лучини књижевни сусрети. Као и сваке године, власеничка Народна библиотека била је испуњена до посљедњег мјеста,тако да могу рећи да је иза нас још једно успјешно вече - рекао је он.

Иако у свом опусу има и поетске и прозне радове, хаџи Раде Лаловић је одабрао да на Лучиним сусретима представи радове везане за његовање културе памћења и сјећања: “Божур поље - српска читанка са задацима за истраживачко читање”, поетску руковет “Пред сјенима српских мученика”, зборник радова “Српска поезија страдања и патње” и књигу есеја “Памтим да бих постојао”.

- Покушао сам, у границама својих могућности, да отворим причу о изградњи српског личног, породичног и националног  идентитета и да представим  српску поезију страдања и патње. Њој се морамо увијек враћати, морамо је његовати и морамо чувати себе од оних који би да ми не будемо ми - изричит је Лаловић, коме је ово било прво представљање Власеничанима. 

И књижевник  из Плужина Ранку Мићановић је први пут о својим дјелима говорио у Власеници.

- Изузетна ми је част и задовољство што сам учесник овогодишњих Лучиних сусрета. Код братског народа у Власеници  се осјећам као код своје куће и драго ми је што сам овдје. Прошао сам свој поетски опус, од приче коју сам објавио у петом разреду основне школе , преко прве књиге објављене 1987. године, до посљедње, објављене 2022. године “У порти поју пчеле”, за коју сам добио и Видовданску повељу Удружења књижевника Црне Горе - рекао је Мићановић који истиче да су теме о којима он пише мајка, завичај и отаџбина, или једном рјечју љубав.

Лучини књижевни сусрети настављају се и данас, а тридесетак пјесника из Власенице, као и гостију из Србије и Црне Горе, одаће почаст страдалим ратницима Шумадијске дивизије другог позива на Јавор планини, код обиљежја на Хан Погледу, обићи ће манастир Ловница, а у 18 часова планирано је завршно књижевно вече у Народној библиотеци у Власеници, на коме ће бити додијељене повеље овогодишњим лауреатима.

Лучини књижевни сусрети установљени су прије 12 година. Организатор је регионални Књижевни клуб “Луча”, а генерални покровитељ Општина Власеница.

Коментари 0
Повезане вијести
Власеничке основке наставиле традицију – фуриозно до титуле најбољих кошаркашица Српске (ФОТО) Власеничке основке наставиле традицију – фуриозно до титуле најбољих кошаркашица Српске (Ф...
Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
У саобраћајној несрећи у Власеници смртно страдао мушкарац У саобраћајној несрећи у Власеници смртно страдао мушкарац
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    9h 42m
    7
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    23h 24m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    22h 52m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    7h 44m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    21h 43m
    0