Albanci ne žele smirivanje tenzija

03.08.2022. 19:55
0
IZVOR: srna.rs

Postavljanje table sa oznakom terorističke OVK u etnički mješovitom selu Kišnica kod Gračanice pokazuje da Albanci ne žele smirivanje tenzija i normalan suživot sa Srbima jer im oni smetaju, rekla je predsjednik Lokalnog odbora za javnu bezbjednost Snežana Jovanović.

- Nisu samo ovakve table znak provokacije. Napadi na Srbe u Kišnici su verbalni, a i fizički, nedavno su kamenovane porodice Trajković i Krstić. Albanski omladinci koji izazivaju incidente okupljaju se u parku i izazivaju ovakve provokacije na gotovo dnevnom nivou - kaže Jovanović.

Ona je navela da su incidenti, koje čine Albanci, doveli do toga da se Srbi ne osjećaju prijatno u svom rodnom mjestu.

Jovanovićeva je ukazala da su međuetnički odnosi loši, što je dovelo do toga da se broj Srba u Kišnici smanji za čak pet puta.

- Ne postoji dobra volja sa albanske strane da se odnosi srede i da svi živimo u miru. U Kišnici ima mesta za sve. Ostalo je još 114 Srba, što je mala cifra koja je ranije bila znatno veća - rekla je Jovanovićeva za portal "Kosovo onlajn".

Albanci su, dodala je, sada većinska zajednica u Kišnici i nije im drago što tih 114 Srba i dalje tu živi, te da je očigledna da provokacijama i tablama koje postavljaju pokušavaju da uznemire Srbe i na neki način vrše pritisak.

- Policija radi samo ono što mora, ali mi smo svedoci da ne obavlja svoj posao kako treba. Ako se traži pojačano prisustvo patrola i veće angažovanje i ako sa druge strane oni traže krivicu u Srbima, a ne u Albancima koji nas kamenuju i postavljaju ovakve table, onda je jasno da nema dobre volje - istakla je Jovanovićeva.

U naselju Kišnica, nadomak Gračanice gdje je postavljena dvojezična tabla sa oznakom ovog etnički mješovitog mjesta, danas je crnom bojom precrtan naziv na srpskom jeziku. Postavljena je i tabla sa oznakom terorističke OVK /UČK/ na putu od srpskog dijela Kišnice ka dijelu naseljenom Albancima, i to u neposrednoj blizini dječijeg igrališta. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Sprovesti odluku ustavnog suda o upisu zemljišta Visokih Dečana Sprovesti odluku ustavnog suda o upisu zemljišta Visokih Dečana
Ranjeni otac i sin na Kosmetu Ranjeni otac i sin na Kosmetu
Poslije 1. novembra nema kretanja sa srpskim tablicama po Kosmetu Poslije 1. novembra nema kretanja sa srpskim tablicama po Kosmetu
Najčitanije
 • Lica uhapšena zbog droge u Istočnom Sarajevu
  6h 58m
  1
 • Stradao devetogodišnji dječak
  5h 39m
  0
 • Proizvođači romanijskog kajmaka spremni za predstojeće sajmove
  22h 20m
  0
 • Osnovcima u Istočnoj Ilidži predstavljena “Čarobna knjiga” Jelene Glišić (FOTO)
  21h 15m
  0
 • Miovčić: FK "Slavija" treba da bude glavni interes Srpske
  3h 27m
  0