Albanci ne žele smirivanje tenzija

03.08.2022. 19:55
0
IZVOR: srna.rs

Postavljanje table sa oznakom terorističke OVK u etnički mješovitom selu Kišnica kod Gračanice pokazuje da Albanci ne žele smirivanje tenzija i normalan suživot sa Srbima jer im oni smetaju, rekla je predsjednik Lokalnog odbora za javnu bezbjednost Snežana Jovanović.

- Nisu samo ovakve table znak provokacije. Napadi na Srbe u Kišnici su verbalni, a i fizički, nedavno su kamenovane porodice Trajković i Krstić. Albanski omladinci koji izazivaju incidente okupljaju se u parku i izazivaju ovakve provokacije na gotovo dnevnom nivou - kaže Jovanović.

Ona je navela da su incidenti, koje čine Albanci, doveli do toga da se Srbi ne osjećaju prijatno u svom rodnom mjestu.

Jovanovićeva je ukazala da su međuetnički odnosi loši, što je dovelo do toga da se broj Srba u Kišnici smanji za čak pet puta.

- Ne postoji dobra volja sa albanske strane da se odnosi srede i da svi živimo u miru. U Kišnici ima mesta za sve. Ostalo je još 114 Srba, što je mala cifra koja je ranije bila znatno veća - rekla je Jovanovićeva za portal "Kosovo onlajn".

Albanci su, dodala je, sada većinska zajednica u Kišnici i nije im drago što tih 114 Srba i dalje tu živi, te da je očigledna da provokacijama i tablama koje postavljaju pokušavaju da uznemire Srbe i na neki način vrše pritisak.

- Policija radi samo ono što mora, ali mi smo svedoci da ne obavlja svoj posao kako treba. Ako se traži pojačano prisustvo patrola i veće angažovanje i ako sa druge strane oni traže krivicu u Srbima, a ne u Albancima koji nas kamenuju i postavljaju ovakve table, onda je jasno da nema dobre volje - istakla je Jovanovićeva.

U naselju Kišnica, nadomak Gračanice gdje je postavljena dvojezična tabla sa oznakom ovog etnički mješovitog mjesta, danas je crnom bojom precrtan naziv na srpskom jeziku. Postavljena je i tabla sa oznakom terorističke OVK /UČK/ na putu od srpskog dijela Kišnice ka dijelu naseljenom Albancima, i to u neposrednoj blizini dječijeg igrališta. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka
Srpskoj porodici u Lipljanu ukradeno više od 25 ovaca Srpskoj porodici u Lipljanu ukradeno više od 25 ovaca
Strašna priča iz Gračanice: NATO nam je ubio djecu - umjesto imena ostale tri tačke... Strašna priča iz Gračanice: NATO nam je ubio djecu - umjesto imena ostale tri tačke...
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    23h 2m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    21h 16m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    19h 6m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    11h 31m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    17h 4m
    0