Aleksa Vuković, kandidat Smučarskog saveza Republike Srpske: Nominacija priznanje za kvalitetan rad

01.12.2023. 13:39
0
IZVOR: glassrpske.com

Smučarski savez Republike Srpske nominovao je biatlonca Aleksu Vukovića u izbor za najboljeg sportistu Republike Srpske.

Mladi biatlonac, koji se trenutno nalazi na pripremama u Austriji, ističe da ga je prijedlog prijatno iznenadio.

- Nominacija me je iznenadila, iskreno nisam je očekivao, ali je svakako priznanje za moj rad u proteklom periodu, posebno što me je nominovao trener iz alpskog skijanja i to pokazuje da se moj rad prati i cijeni – istakao je Vuković.

Protekle sezone najbolje rezultate je postigao na IBU Svjetskom prvenstvu u ljetnom biatlonu.

- Sezona je bila veoma teška i izazovna, a planove je umnogome poremetila činjenica da dvije sedmice u ključnom periodu u BiH nije bilo snijega. Sigurno da je to poremetilo planove i uticalo na rezultat na Svjetskom juniorskom gdje sam imao loše gađanje i nisam ušao u TOP 10. Najbolje rezultate sam ostvario u ljetnom biatlonu gdje sam zauzeo 10. mjesto u super sprintu, a dvije greške u gađanju su me dijelile od bronze, dok sam bio 15 u sprintu, te 17 potjeri – istakao je Vuković.

Mladi biatlonac naporno radi za predstojeća iskušenja kojih će biti puno u novoj sezoni

- Na pripremama sam u Austriji gdje radim zaista dobro. Ove sezone sam već imao preko 500 sati treninga jer me očekuju velika iskušenja. Imam IBU junior Kup, zatim evropsko i svjetsko seniorsko prvenstvo. Nadam se da će biti snijega kod nas kako bih sve ovo mogao da nadogradim – dodao je takmičar.

Biatlon traži mnogo odricanja. Potrebna je velika izdržljivost tokom trka, a zatim i smirenost na gađanju. Uz to ovo je i veoma skup sport.

- Biatlon je jedan od najzahtjevnijih sportova. Pored odlične fizičke pripremljenosti, koju traži nordijsko trčanje, tu je i streljaštvo gdje je potrebna mentalna snaga. Nakon velikih napora morate ostati smireni i koncentrisani u gađanju. Zbog toga radim svaki dan da napredujem u oba segmenta. Što se tiče troškova, zaista je skup sport.  Puška košta 5000 maraka, par skija oko 700 maraka.  Zbog različitih tipova snijega morate da imate i najmanje 7-8 pari. Svjetska biatlon federacija nas pomaže preko matičnog saveza tokom priprema. Budžet koji dobijamo nije veliki, ali nam ipak dosta pomaže da se možemo adekvatno spremati za takmičenja - istakao je Aleksa na kraju.

Sam svoj trener

Aleksa Vuković je odličan student Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta u Istočnom Sarajevu gdje ima prosjek 9,07. Znanje koje stiče na fakultetu zatim primjenjuje na svojim treninzima.

- Implementiram nauku na sopstveni trening, tako da teoriju sprovodim u praksi i vidim gdje mogu da napredujem i koje metode da koristim kako bih ostvario bolje rezultate. Biće to veoma značajno, jer ću u budućnosti ovo stečeno znanje moći da prenesem drugim sportistima kako da uz pametan pristup poprave izdržljivost - rekao je Vuković.

Piše: Darko Dragičević

Komentari 0
Povezane vijesti
Aleksa Vuković najbolji sportista opštine Pale Aleksa Vuković najbolji sportista opštine Pale
Aleksa Vuković spreman za novu sezonu Aleksa Vuković spreman za novu sezonu
Odličan nastup biatlonca Alekse Vukovića na Svjetskom prvenstvu Odličan nastup biatlonca Alekse Vukovića na Svjetskom prvenstvu
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    22h 43m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    21h 27m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    16h 12m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    13h 11m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    13h 17m
    0