ANKETA: Ako osjetite simptome korona virusa, da li znate kako treba da postupite?

15.07.2020. 22:50
0

Sve je više pozitivnih na korona virus u našem okruženju. Doktori počinju primjećivati neke nove simptome, posebno kod mlađih osoba, koji često ne spominju povišenu temperaturu, donedavno jedan od najčešćih simptoma u slučajevima zaraze virusom COVID-19, ali se, recimo, žale na bolove slične onima kod problema sa stomačnim virusima (mučnina, proliv, gubitak ukusa i mirisa te jake glavobolje). Uz bol u stomaku, koji nije izričito spomenut u popisu simptoma virusa COVID-19, spominju se i bolovi u mišićima ili tijelu kao potencijalni simptomi. Bol u stomaku može biti povezan sa prolivom u raznim medicinskim stanjima, a za potvrdu dijagnoze još uvijek je potreban test na COVID-19. Mlađi pacijenti žale se i na slabe migrene.

Ukoliko osjetite neke simptome, da li treba da se (samo)izolujete i čekate nekoliko dana da biste vidjeli kako će se simptomi ponašati ili treba da se odmah javite doktoru? Da li treba da imate sve simptome ili samo neke? Da li treba da se javite ljekaru porodične medicine ili u COVID ambulantu? Da li znate postoji li COVID ambulanta kod nas? Gdje se nalazi? Treba li ići u tu ambulantu ili se javiti telefonom? Koji je broj telefona? Da li treba da izmišljate neke simptome koje nemate, kako bi vas testirali, s obzirom na to da se testiranja rade samo ako ste “ozbiljan slučaj”? Kako komunicirati sa ostalim članovima domaćinstva? Da li vas i ko provjerava u (samo)izolaciji? 

Kada se radi o našem zdravlju ili zdravlju nekog ko nam je blizak, može nas uhvatiti panika ukoliko ne znamo odgovore na ova pitanja.

Mi vas pitamo:

Komentari 0
Povezane vijesti
Dodik: Najvjerovatnije ćemo zatvoriti škole
„Srbija“: Na kovid odjeljenju 26 pacijenata, dva na intenzivnoj njezi
FBiH: Virus korona potvrđen kod 669 ljudi, preminulo troje
Najčitanije
 • Saopštenje Opštinskog odbora DNS-a Pale
  22.10.2020
  7
 • Nešić otkrio šta je problem u koaliciji i sa kojim partijama ne želi saradnju
  22.10.2020
  2
 • U Istočnom Sarajevu 61 novozaražena osoba
  22.10.2020
  0
 • Štab u Istočnom Sarajevu: Pojačati mjere zaštite i pojačati kontrolu njihovog sprovođenja
  23.10.2020
  1
 • Sastanak Dodika i Nešića završen bez dogovora
  22.10.2020
  2