Apel građanima - oprez prilikom paljenja vatre i uređenja imanja

04.03.2021. 12:22
1
IZVOR: Katera

Policijska uprava Istočno Sarajevo apeluje na građane da spaljivanje korova i drugog gorivog materijala prilikom uređenja svojih imanja, čine na odgovoran način i na površinama koje mogu kontrolisati.

Kako navode u saopštenju iz ove policijske uprave tako bi se spriječilo nekontrolisano širenje vatre koja bi mogla ugroziti imovinu, ali i ljudski život.

Posebnu opasnost predstavlja nekontrolisano spaljivanje gorivog materijala u blizini šumskih kompleksa i zasada usljed čega može doći do šumskog požara ili prožara na otvorenom prostoru, koji mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu.

Prilikom spaljivanja korova i drugog gorivog materijala potrebno je ugasiti ostatke nesagorene materije kako ih vjetar ne bi raznosio i uzrokovao nekontrolisano gorenje i požare.

U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je da građani odmah obavijeste nadležnu vatrogasnu jedinicu na broj 123 ili najbližu policijsku stanicu na broj 122.

Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od  100 do 1.000 KM za prekršaj fizičkog lica koje pali korov ili drugi poljoprivredni otpad bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice, kao i za lice koje ne preduzme sve neophodne mjere i radnje na sprečavanju širenja vatre.

Policijska uprava Istočno Sarajevo će preduzeti sve zakonske mjere protiv svih lica za koja se utvrdi da su izazvala požar i time ugrozila živote i zdravlje ljudi ili pričinila materijalnu štetu.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Dodo 04.03.2021. 21:34
    A hoće li iko spomenuti da je veće zagađenje u našoj opštini nego u samom Sarajevu? Zna li iko za kompostiranje i malčiranje uopšte? A drveće koje nam jedino i može pomoći sa zagađenjem se svaki dan čupa iz naših šuma bez ikakvog ekološkog obzira...
Povezane vijesti
Sankcionisano 55 vozača zbog alkohola Sankcionisano 55 vozača zbog alkohola
Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    10h 39m
    8
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    23h 49m
    0
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    8h 41m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    22h 40m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    7h 34m
    0