Beogradski Zoo vrt biće premješten nakon skoro 100 godina

03.02.2023. 14:50
0
IZVOR: Tanjug/glassrpske.com

Poslije skoro 100 godina beogradski Zoo vrt se premješta na jezero Ada Ciganlija, kako bi Kalemegdan mogao da bude zaštićen UNESKO listom kulturne baštine, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić prilikom predstavljanja plana budućeg Zoo vrta.

- Zbog uslova u kojima se životinje nalaze, a i zbog našeg najvećeg kulturnog dobra Kalemegdana koje nije zaštićen UNESKO listom odlučili smo da je Ada Safari pravi izbor - izjavio je Šapić i podsjetio da je bilo sličnih prijedloga i do sada.

Kazao je kako je bivši direktor Vuk Bojović želio da se Zoo vrt premjesti na Veliko ratno ostrvo što nije bilo moguće zbog čestih poplava, kao i da je jedan od planova bio da se Zoo vrt preseli negdje na gradsku periferiju, od čega su odustali.

- Smatramo da zoo vrt treba da bude deo gradske celine da bi bio blizu ljudi koji će da ga posećuju i zbog komfora životinja, Ada Safari je očigledno rešenje gde će životinje biti u prirodi, pored reke u zelenilu u tišini, ali i praktično u centru grada - ocijenio je gradonačelnik.

Govoreći o obližnjem naselju Partizan, koje će morati da sruše radi izgradnje Zoo vrta, u kojem živi oko 270 porodica, Šapić je izjavio da su pregovori o odgovarajućoj stambenoj kompenzaciji već započeti, kao i da se razmatra gdje će biti izgrađeni stanovi za one koji će biti preseljeni

- Niko neće ostati bez krova nad glavom - obećao je Šapić.

Dodao je da će na jednoj od sljedećih sjednica Skupštine grada razgovarati o realizaciji pješačkog mosta od Ade do Novog Beograda

- Iskoristićemo deo plana koji je usvojen pre više od 10 godina, pokušaćemo da jednu od trasa Savske žičare koja je trebalo da povezuje Novi Beograd sa Košutnjakom, sagradimo do Ade - rekao je Šapić i dodao da će na taj način povezati dva dijela grada.

Iako projekat novog zoo vrta još uvijek nije gotov, gradonačelnik se nada da će biti završen za dvije to tri godine, a novi Zoo vrt bi se prostirao na 14 hektara, što je duplo više od sadašnjeg.

Beo Zoo vrt osnovan je 12.jula 1936. godine, a svečano je otvoren pod pokroviteljstvom jugoslovenskog industrijalca i tadašnjeg gradonačelnika Vlade Ilića. Prvi stanovnici bili su lavovi, leopardi, bijeli i mrki medvjedi, vukovi, nekoliko vrsta majmuna, egzotičnih biljojeda i ptica.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mladić izboden nožem u parku! Mladić izboden nožem u parku!
Prekinuta "Gimnazijada": Učenik pretukao profesora Prekinuta "Gimnazijada": Učenik pretukao profesora
Osumnjičeni za ubistvo Danke na psihijatrijskom vještačenju u Beogradu Osumnjičeni za ubistvo Danke na psihijatrijskom vještačenju u Beogradu
Najčitanije
 • Majevičko ratište 1992-1995. godine
  9h 34m
  0
 • Na Nišićima obilježeno 150 godina postojanja hrama Svetih apostola Petra i Pavla (FOTO)
  23h 51m
  14
 • Dječak (10) pogođen iz vazdušne puške u parku
  22h 48m
  0
 • Poznato stanje dječaka koji je upucan dok se igrao u parku
  8h 8m
  2
 • Šehovac: Istražiti koliko je živih čija su imena uklesana u Potočarima
  6h 42m
  16