BiH raspolaže s tri tone zlata

20.12.2019. 09:54
0
IZVOR: nezavisne.com

Centralna banka BiH u ovom trenutku raspolaže sa oko tri tone zlata, a da li će pojačavati zlatne rezerve kao i centralne banke širom svijeta, s obzirom na to da se za sljedeću godinu najavljuje poskupljenje zlata, ne otkrivaju za javnost.

U ovoj banci su kazali da javno ne komentarišu svoje investicione politike i strateške odluke.

-Na dan 10. decembar 2019. godine Centralna banka BiH raspolaže sa 96.000 unci (oko tri tone) zlata, čija tržišna  vrijednost na navedeni datum iznosi 247,81 miliona KM- kazali su za "Nezavisne" u ovoj banci.

Na naše pitanje da li planiraju kupovinu zlata, kao što je objavljeno u stranim medijima da to čine mnoge centralne banke širom svijeta, u Centralnoj banci BiH (CB BiH) su kazali da su odluke ove banke u domenu ulaganja deviznih rezervi u zlato zasnovane na odgovarajućim ograničenjima i smjernicama koje se utvrđuju zakonskim i drugim propisima.

-Pored toga, investicione odluke o kupovini i prodaji zlata se baziraju na dostupnim analizama, očekivanjima i strateškom opredjeljenju CB BiH. CB BiH, kao i druge centralne banke širom svijeta, ne objavljuje, niti javno komentariše svoje investicione politike i strateške odluke- naglasili su u ovoj banci.

A kako su izjavili u Wall Streetu, bankarskoj grupaciji "Goldman Sachs",  centralne banke širom svijeta kupuju ogromne količine zlata, s obzirom na to da će, kako se predviđa, cijena zlata porasti na 1.600 dolara po uncu (oko 30 grama) u toku naredne godine.

-Dedolarizacija u centralnim bankama, odnosno potražnja centralnih banaka za zlatom sada je najveća još od Niksonove ere i iznosi 20 odsto globalne ponude- izjavio je za "Bloomberg" Džef Kari, šef globalnog istraživanja robe u "Goldmanu".

On ističe da je zlato jedno od najsigurnijih ulaganja jer vrijednost američkog dolara i obveznica ne može dugoročno rasti.

Zlato se trenutno prodaje za 1.463,30 dolara po uncu, dok u kupovini plemenitog metala prednjače centralne banke Rusije, Turske, Kine i Poljske.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, kazao je da bi Centralna banka BiH trebalo odgovorno i efikasno da upravlja rezervama, što, kako kaže, podrazumijeva i kontinuiranu optimizaciju njihove strukture.

-Centralna banka BiH bi trebalo u kontinuitetu da prati stanje na relevantnim tržištima i upravlja rezervama na optimalan način, uključujući i transakcije s monetarnim zlatom, ali uvijek prioritet da da stabilnosti i sigurnosti rezervi u odnosu na moguću kratkoročnu dobit- pojasnio je Gavran.

Iako se nagovještava da će trend poskupljenja zlata biti dugoročan, niko, smatra Gavran, ne može pouzdano predviđati budućnost, te stoga treba biti oprezan prilikom donošenja odluka o promjeni strukture rezervi, kako pri kupovini, tako i pri prodaji bilo kojeg njihovog dijela, uključujući i monetarno zlato.

-Rezerve monetarnog zlata su veoma značajne i vjerujem da bi trebalo da čine značajniji dio ukupnih rezervi nego je sada slučaj, ali optimalan miks mora utvrditi sama Centralna banka BiH na osnovu odgovarajućih analiza- naglašava Gavran.

A kako su mediji ranije pisali, Srbija ima najveće rezerve zlata na Balkanu, pa je objavljeno da su ljetos u njihovoj centralnoj banci povećane rezerve na oko 21 tonu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Inflacija nikada ne spava Inflacija nikada ne spava
Građani BiH u začaranom krugu siromaštva: Hrana postaje veliki luksuz Građani BiH u začaranom krugu siromaštva: Hrana postaje veliki luksuz
Tržište nekretnina se polako “hladi” Tržište nekretnina se polako “hladi”
Najčitanije
  • Albanac koji je zadužio Srbe
    1h 20m
    5
  • Najava isključenja struje u Istočnoj Ilidži
    21h 26m
    0
  • Pacijent fizički napao doktoricu u Bratuncu
    23h 9m
    0
  • Šehovac: Alija Izetbegović - ratni zločinac jer je zemlju uveo u rat
    23h 5m
    11
  • Radnik "Elektro-Hercegovine" životno ugrožen nakon pada sa stuba
    20h 16m
    0