Bisera Turković pronašla način da imenuje novog sekretara, a da to ne bude Srbin (FOTO)

24.01.2022. 17:56
0
IZVOR: srpskainfo.com

Ministar spoljnih poslova BiH, Bisera Turković, našla je način da bez konkursa popuni radno mjesto sekretara ovog ministarstva, nakon što je bivši v.d. sekretara Bakir Sadović (SDA) imenovan za ambasadora BiH u Oslu.

Prema Odluci, čiji transkript je u posjedu Srpskainfo, Turkovićeva je prenijela ovlaštenja sekretara ministarstva na Sihanu Čekić Čaušević, koja je inače zaposlena u Ministarstvu spoljnih poslova BiH kao državni službenik raspoređen na radno mjesto načelnik Odjeljenja ministar savjetnik u Odjeljenju za međunarodnu naučnu, tehničku, obrazovnu, kulturnu i sportsku saradnju.

– Ovlaštenje se daje radi ukazane potrebe nesmetanog funkcionisanja rada Ministarstva, a imajući u vidu da je radno mjesto upražnjeno i trajaće sve do izbora i imenovanja sekretara Ministarstva spoljnih poslova BiH u skladu sa važećim zakonskim propisima. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i primjenjivaće se počev od 21. januara 2022. godine – piše u Odluci o prenosu ovlaštenja koju je potpisala Turkovićeva (SDA).

Slika

Inače, ona je ovih dana spisku svojih „bisera“ dodala još jedan, kada je izjavila da su građani u BiH razmaženi, čime je na sebe navukla bijes javnosti iz svih krajeva BiH, baš kao i tvrdnjom da su njene riječi „izvučene iz konteksta“.

Problem je i to što se na ovaj način nastavlja praksa imenovanja predstavnika Bošnjaka, uglavnom kadrova SDA, na najviše pozicije u Ministarstvu spoljnih poslova BiH, sa izuzetkom zamjenika ministra, Josipa Brkića, koji je Hrvat.

Istovremeno, predstavnici Republike Srpske malo ne učestvuju, pa malo učestvuju u radu institucija BiH.

Osim toga, zanimljivo je i porodično – stranačka linija novog sekretara Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Kako tvrde izvori Srpskainfo portala, Sihana Čekić Čaušević je supruga Samira Čauševića, nakadašnjeg dekana Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, a sada profesora na tom fakultetu, naravno kadra SDA.

Mediji u Sarajevu su u jesen 2012. pisali o tome kako je tadašnja Vlada Kantona Sarajevo, na čelu sa SDA, imenovala Čauševića za dekana, kako bi na toj poziciji naslijedio svog punca Šefkiju Čekića, o kome nisu objavili ništa pozitivno.

– U SDA je ušao nakon njihove pobjede na izborima 1990. godine. Za sebe piše da je “od prvog dana oružane agresije na RBiH neposredni učesnik organiziranog pokreta otpora”. Koliki je otpor Šefkija Čekić pružio agresoru, govori i činjenica da je funkcijom dekana fakulteta nagrađen već u junu 1992. godine – objavila je „Slobodna Bosna“ 19. septembra 2012.

Komentari 0
Povezane vijesti
Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA
Najčitanije
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    18h 12m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    19h 23m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    20h 49m
    0
  • Drama u Madridu: Nadal izgubio živce, svađao se sa sudijom (VIDEO)
    20h 54m
    0
  • Sara Ćirković šampionka Evrope: Presrećna sam i preponosna
    20h 22m
    0