Bjelopavlići poručili da će svim silama braniti manastire

29.12.2019. 11:07
0
IZVOR: Srna

Udruženje Bjelopavlića “Bijeli Pavle” iz Danilovgrada najoštrije se usprotivilo Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i poručilo da će svim silama braniti svetinje, posebno manastire Ždrebaonik i Ostrog i mošti svetaca koji u njima počivaju, te da ih iskazana mržnja, sila i represija ne mogu uplašiti.

Bjelopavlići poručuju da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti usvojen na grub i ignorantski način u parlamentu Crne Gore, silom vlasti i glasačkom mašinom parlamentarne većine, iako su postojali brojni prijedlozi i amandmani opozicije i Mitropolije crnogorsko-primorske.

U saopštenju se navodi da je sve to učinjeno u atmosferi disciplinovanja parlamenta, koju je javnost mogla jasno da vidi i prepozna rukopis glavnog nalogodavaca i njegovih lakeja.

– Skupštinska većina jasno nam je stavila do znanja da je pomenuti zakon isključivo donesen protiv većinskog pravoslavnog naroda, a da mu je cilj da sijanjem mržnje skrenu pažnju sa životnih tema, te da narod zavade daljim podjelama, dovodeći ga na rub bratoubilaštva i samouništenja – smatraju u Udruženju Bjelopavlića “Bijeli Pavle”.

Oni smatraju da će 27. decembar ostaće upamćen kao dan bezčašća, novije crnogorske istorije, dan kada je Crna Gora bila ponižena i blokirana, do zuba naoružanom javnom i tajnom policijom.

Iz Udruženja Bjelopavlića ističu da je crnogorska vlast vratila nasilje kada je osjetila da joj događaji ne idu na ruku, a kontrola polako izmiče.

Bjelopavlići poručuju da u odbrani svetih hramova ostaju dosljedni u očuvanju Crne Gore i njenog identiteta, shodno odlukama Trojičindanskog i Svetovasiljevskog sabora i Deklaraciji Vijeća narodnih skupština Crne Gore iz manastira Morača.

– Vjerni smo tradiciji i duhovnosti našeg kraja, da ćemo svim silama i snagom izvornih Bjelopavlića i njihovih prijatelja, braniti sve naše svetinje, crkve i manastire, kao što su to i naši preci vjekovima činili, posebno manastire Ždrebaonik i Ostrog i mošti svetaca koji u njima počivaju – naveli su u Udruženju “Bijeli Pavle”.

Iz ovog udruženja su poručili da ne mogu ih uplašiti iskazana mržnja, sila i represija u funkciji odbrane lika i djela velikog tiranina protiv svih tradicionalnih vrijednosti na kojima je, do sada, opstajala izvorna Crna Gora.

Bjelopavlići ističu da ostaju vjerni pravoslavnoj vjeri, eparhijama na teritoriji Crne Gore, te naglašavaju da će učiniti sve da zaštite tradicionalne vrijednosti.

– Bjelopavlići bar imaju što da poštuju, brane i čuvaju. Ovaj sramni zakon nastoji dati legitimitet i na silu i sramotu ustrojiti Crkvu, registrovanu u policijskoj stanici, koja nikada nije postojala na ovim prostorima. Crkvu bez krštenih vjernika, sastavljenu od nevjernika, ateista, komunista, inovjeraca, satanista. To ne može proći – naveli su u saopštenju.

Bjelopavlići, kako ističu, to neće dozvoliti, jer su svoje biće i sve svoje vrijednosti ugradili u stvaranje onoga što se danas zove Crna Gora, ujedinjenjem sa nahijama, poslije bitke na Martinićima 1796. godine.

– Previše smo u prošlosti podnijeli žrtve, da bi smo danas naše svetinje predali avanturistima koji su u funkciji ko zna kakvih svjetskih centara moći. Crnogorski narod je ostao vjeran Bogu i Crkvi pravoslavnoj, a protiv Boga i naroda niko nikad nije odnio pobjedu. Poručujemo svima: “Dalje ruke od naših svetinja” – napominju Bjelopavlići.

Komentari 0
Povezane vijesti
Grigorije: Ono što se dešava u Crnoj Gori može se desiti i u Srbiji i BiH Grigorije: Ono što se dešava u Crnoj Gori može se desiti i u Srbiji i BiH
Mitropolija prihvatila ponudu premijera Crne Gore za nastavak pregovora Mitropolija prihvatila ponudu premijera Crne Gore za nastavak pregovora
Podgorica na nogama, veličanstvena litija u Beranama, muslimani i rimokatolici koračaju sa 20.000 Bjelopoljaca Podgorica na nogama, veličanstvena litija u Beranama, muslimani i rimokatolici koračaju sa...
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    8h 50m
    10
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    7h 46m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    23h 30m
    0
  • Posljednji kondorov let
    21h 15m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    23h 36m
    0