Бјелопавлићи поручили да ће свим силама бранити манастире

29.12.2019. 11:07
0
ИЗВОР: Срна

Удружење Бјелопавлића “Бијели Павле” из Даниловграда најоштрије се успротивило Закону о слободи вјероисповијести и поручило да ће свим силама бранити светиње, посебно манастире Ждребаоник и Острог и мошти светаца који у њима почивају, те да их исказана мржња, сила и репресија не могу уплашити.

Бјелопавлићи поручују да је Закон о слободи вјероисповијести усвојен на груб и игнорантски начин у парламенту Црне Горе, силом власти и гласачком машином парламентарне већине, иако су постојали бројни приједлози и амандмани опозиције и Митрополије црногорско-приморске.

У саопштењу се наводи да је све то учињено у атмосфери дисциплиновања парламента, коју је јавност могла јасно да види и препозна рукопис главног налогодаваца и његових лакеја.

– Скупштинска већина јасно нам је ставила до знања да је поменути закон искључиво донесен против већинског православног народа, а да му је циљ да сијањем мржње скрену пажњу са животних тема, те да народ заваде даљим подјелама, доводећи га на руб братоубилаштва и самоуништења – сматрају у Удружењу Бјелопавлића “Бијели Павле”.

Они сматрају да ће 27. децембар остаће упамћен као дан безчашћа, новије црногорске историје, дан када је Црна Гора била понижена и блокирана, до зуба наоружаном јавном и тајном полицијом.

Из Удружења Бјелопавлића истичу да је црногорска власт вратила насиље када је осјетила да јој догађаји не иду на руку, а контрола полако измиче.

Бјелопавлићи поручују да у одбрани светих храмова остају досљедни у очувању Црне Горе и њеног идентитета, сходно одлукама Тројичинданског и Световасиљевског сабора и Декларацији Вијећа народних скупштина Црне Горе из манастира Морача.

– Вјерни смо традицији и духовности нашег краја, да ћемо свим силама и снагом изворних Бјелопавлића и њихових пријатеља, бранити све наше светиње, цркве и манастире, као што су то и наши преци вјековима чинили, посебно манастире Ждребаоник и Острог и мошти светаца који у њима почивају – навели су у Удружењу “Бијели Павле”.

Из овог удружења су поручили да не могу их уплашити исказана мржња, сила и репресија у функцији одбране лика и дјела великог тиранина против свих традиционалних вриједности на којима је, до сада, опстајала изворна Црна Гора.

Бјелопавлићи истичу да остају вјерни православној вјери, епархијама на територији Црне Горе, те наглашавају да ће учинити све да заштите традиционалне вриједности.

– Бјелопавлићи бар имају што да поштују, бране и чувају. Овај срамни закон настоји дати легитимитет и на силу и срамоту устројити Цркву, регистровану у полицијској станици, која никада није постојала на овим просторима. Цркву без крштених вјерника, састављену од невјерника, атеиста, комуниста, иновјераца, сатаниста. То не може проћи – навели су у саопштењу.

Бјелопавлићи, како истичу, то неће дозволити, јер су своје биће и све своје вриједности уградили у стварање онога што се данас зове Црна Гора, уједињењем са нахијама, послије битке на Мартинићима 1796. године.

– Превише смо у прошлости поднијели жртве, да би смо данас наше светиње предали авантуристима који су у функцији ко зна каквих свјетских центара моћи. Црногорски народ је остао вјеран Богу и Цркви православној, а против Бога и народа нико никад није однио побједу. Поручујемо свима: “Даље руке од наших светиња” – напомињу Бјелопавлићи.

Коментари 0
Повезане вијести
Григорије: Оно што се дешава у Црној Гори може се десити и у Србији и БиХ Григорије: Оно што се дешава у Црној Гори може се десити и у Србији и БиХ
Митрополија прихватила понуду премијера Црне Горе за наставак преговора Митрополија прихватила понуду премијера Црне Горе за наставак преговора
Подгорица на ногама, величанствена литија у Беранама, муслимани и римокатолици корачају са 20.000 Бјелопољаца Подгорица на ногама, величанствена литија у Беранама, муслимани и римокатолици корачају са...
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    23h 30m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    2h 23m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    9h 29m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    7h 56m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    3h 38m
    0