Božović: Predsjednica GIK-a zvijezda referendumskog dana

19.03.2023. 18:14
0
IZVOR: katera.news

Marinko Božović, predsjednik Glavnog operativnog štaba SDS, rekao je da je zvijezda  referendumskog dana u Bijeljini, kao što je to bio slučaj i prilikom Opštih izbora, predsjednica Gradske izborne komisije Dijana Savić Božić.

- Ona je više puta danas pokazala da princip objektivnosti i nepristrasnosti za nju ne važi, jer je više puta u svojim izjavama kazala da će današnji referendum biti završen opozivom gradonačelnika - izjavio je Božović.

On je rekao da se stvari moraju staviti u normalne tokove i da ljudi koji su plaćeni da svoj posao rade u korist svih građana, a ne pojedinih stranaka, moraju da taj posao rade objektivno.

Božović je dodao da se izborna pravila moraju poštovati i da se posmatračima mora omogućiti uvid u zapisnike sa biračkih mjesta.

- S obzirom na to da se predsjednica GIK-a danas više puta pozivala na pravilnike i zakon ovog puta joj, kao članovi Glavnog operativnog štaba, poručujemo da posmatrači SDS-a neće završiti izborni dan dok se ne omogući uvid u zapisnike na svim biračkim mjestima. S obzirom na to da Pravilnik za opoziv načelnika i gradonačelnika iz 2022. godine u Članu 5 jasno definiše da se nakon objavljenih rezultata svim prisutnim članovima i  posmatračima daje mogućnost uvida u zapisnike i da im se omogućava fotografisanje - rekao je Božović.

On se zahvalio stanovnicima Bijeljine i Semberije na velikoj izlaznosti koja je do sada zabilježena.

- Iskreno se nadam da će do 19 časova, do kada traje glasanje, glasači pokazati da aktuelna skupštinska većina gubi legitimitet. Očekujemo da će isto tako NSRS iskoristi mogućnost da odmah nakon objavljivana rezultata opoziva, koji će, ubijeđen sam, biti protiv opoziva gradonačelnika da raspusti skupštinu Grada Bijeljine - istakao je Božović.

On je poručio da će sve kršenja Izbornog zakona i nepravilnosti koje su danas desile na referendumu, uključujući okretanje glasačkih kutija, biti evidentirane i proslijeđene Tužilaštvu.

Božović je rekao da je izlaznost na današnjem referendumu prema, podacima sa kojima raspolaže Glavni operativni štab SDS, sa presjekom u 15.30 bila nešto viša od 41 hiljade birača ili oko 38 odsto.

Komentari 0
Povezane vijesti
Motociklista teško povrijeđen u udesu kod Bijeljine Motociklista teško povrijeđen u udesu kod Bijeljine
Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
Povrijeđeni pješak i motociklista u Bijeljini Povrijeđeni pješak i motociklista u Bijeljini
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    6h 48m
    9
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    5h 44m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    21h 28m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    22h 40m
    0
  • Posljednji kondorov let
    19h 13m
    0