Cijene ogrevnog drveta i peleta u porastu, neophodna zabrana izvoza

09.06.2022. 09:13
2
IZVOR: srpskainfo.com

BiH što prije treba da zabrani izvoz oblovine, ogrevnog drveta i peleta, što bi za rezultat imalo kako bolju snabdjevenost domaćih prerađivača i građana, tako i pad cijena ovih energenata.

Iz Privredne komore Republike Srpske ističu da ogrevno drvo i pelet poskupljuju po inerciji, i više nego što je opravdano.

- Ovakvo stanje je nametnulo tržište. Zbog nestašice se malo pravi panika što, uz povećanu tražnju, diže cijenu ovih energenata. Bilo bi dobro da se zaustavi njihov izvoz dok se ne stabilizuje domaće tržište, pa ni cijene neće biti ovako visoke - kaže za Srpskainfo predsjednik Udruženja šumarstva i prerade drveta Lazo Šinik.

Dodaje da bi se zabranom izvoza drvnih sortimenata poboljšala snabdjevenost naših prerađivača.

- Krajem prošle godine ocijenjeno da treba učiniti nešto da se pokrene inicijativa za zabranu izvoza oblovine, a izbijanjem ukrajinske krize u prvi plan je izbio problem snabdjevenosti energentima. Svakako, o izvozu se može razmišljati nakon što se podmire potrebe domaćih kupaca - ističe Šinik.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopštili su da će ove sedmice sačiniti odluku o privremenoj zabrani izvoza oblovine, ogrevnog drveta i peleta, uz nadu da će Savjet ministara za 15 do 20 dana donijeti takvu odluku.

 

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Pelet 09.06.2022. 11:48
    Zabrana izvoza nije rijesenje. Veliki proizvidjaci ce sacekati kraj zabrane pa izvoziti pelet. Mali proizvodjaci slabo i izvoze. Treba odrediti procenat dozvoljen za izvoz od svake proizvodnje. Cijena peleta nece pasti ni ako bude zabrane. Od januara do sad je cijena proizvodnje peleta skocila 100%. Piljevina, sjecka, struja, ambalaza, gorivo... Trosak proizvodnje tone peleta je preko 400 KM. Treba smanjiti cijenu oblovine, odmah ce pasti i cijena sjecke i piljevine i zabraniti izvoz oblovine, a ne gotovog proizvoda. Ograniciti izvoz na 30-50% proizvodnje i rijesen problem nestasice, a cijene su vec u rukama Vlada.
    Poredjenja radi 2021/ 2022.
    Paleta okoraka 80-140
    Kubik piljevine 15-30-35
    Kese 0.15- 0.35
    Kubik sjecke 20 -40
  • Generic placeholder image
    Mile 09.06.2022. 10:43
    E mogu i nekako shvati da je nafta toliko poskupila jer je uvozimo , al bar imamo sume i drvo i mislin da za to nema opravdanha na ovolike cijene .Bogami kao da i pelet uvozimo iz Ukrajine. Ali tako je kad nema drzave i zakona
Povezane vijesti
Šta je potrebno za promjenu mjesta prebivališta? Šta je potrebno za promjenu mjesta prebivališta?
Raste broj prijavljenih slučajeva nasilja na internetu Raste broj prijavljenih slučajeva nasilja na internetu
Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    2h 24m
    4
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    2h 29m
    1
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    15h 51m
    0
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    3h 21m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    3h 35m
    0