Цијене огревног дрвета и пелета у порасту, неопходна забрана извоза

09.06.2022. 09:13
2
ИЗВОР: srpskainfo.com

БиХ што прије треба да забрани извоз обловине, огревног дрвета и пелета, што би за резултат имало како бољу снабдјевеност домаћих прерађивача и грађана, тако и пад цијена ових енергената.

Из Привредне коморе Републике Српске истичу да огревно дрво и пелет поскупљују по инерцији, и више него што је оправдано.

- Овакво стање је наметнуло тржиште. Због несташице се мало прави паника што, уз повећану тражњу, диже цијену ових енергената. Било би добро да се заустави њихов извоз док се не стабилизује домаће тржиште, па ни цијене неће бити овако високе - каже за Српскаинфо предсједник Удружења шумарства и прераде дрвета Лазо Шиник.

Додаје да би се забраном извоза дрвних сортимената побољшала снабдјевеност наших прерађивача.

- Крајем прошле године оцијењено да треба учинити нешто да се покрене иницијатива за забрану извоза обловине, а избијањем украјинске кризе у први план је избио проблем снабдјевености енергентима. Свакако, о извозу се може размишљати након што се подмире потребе домаћих купаца - истиче Шиник.

Из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ саопштили су да ће ове седмице сачинити одлуку о привременој забрани извоза обловине, огревног дрвета и пелета, уз наду да ће Савјет министара за 15 до 20 дана донијети такву одлуку.

 

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Pelet 09.06.2022. 11:48
    Zabrana izvoza nije rijesenje. Veliki proizvidjaci ce sacekati kraj zabrane pa izvoziti pelet. Mali proizvodjaci slabo i izvoze. Treba odrediti procenat dozvoljen za izvoz od svake proizvodnje. Cijena peleta nece pasti ni ako bude zabrane. Od januara do sad je cijena proizvodnje peleta skocila 100%. Piljevina, sjecka, struja, ambalaza, gorivo... Trosak proizvodnje tone peleta je preko 400 KM. Treba smanjiti cijenu oblovine, odmah ce pasti i cijena sjecke i piljevine i zabraniti izvoz oblovine, a ne gotovog proizvoda. Ograniciti izvoz na 30-50% proizvodnje i rijesen problem nestasice, a cijene su vec u rukama Vlada.
    Poredjenja radi 2021/ 2022.
    Paleta okoraka 80-140
    Kubik piljevine 15-30-35
    Kese 0.15- 0.35
    Kubik sjecke 20 -40
  • Generic placeholder image
    Mile 09.06.2022. 10:43
    E mogu i nekako shvati da je nafta toliko poskupila jer je uvozimo , al bar imamo sume i drvo i mislin da za to nema opravdanha na ovolike cijene .Bogami kao da i pelet uvozimo iz Ukrajine. Ali tako je kad nema drzave i zakona
Повезане вијести
Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO) Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
Превозници у сталној битки за возаче Превозници у сталној битки за возаче
Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице
Најчитаније
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    22h 53m
    5
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    21h 15m
    0
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    17h 47m
    0
  • Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
    19h 40m
    0
  • Полицајац годинама просјацима узимао новац
    18h 25m
    1