Članovi Planinarskog društva "Javor - Sunčana planina" sa Han Pijeska na Smolikasu

26.08.2024. 10:38
0
IZVOR: srna.rs

Grupa planinara Planinarskog društva "Javor - Sunčana planina" sa Han Pijeska popela se na Smolikas, najviši vrh grčke planine Pind nadmorske visine 2.637 metara, rekao je Srni predsjednik ovog društva Boban Matić.

- Osvajanje ovog vrha je poseban osjećaj, a, prema našim saznanjima, za sada smo prva ekipa iz Republike Srpske koja je uspjela da se nađe na ovom vrhu - istakao je Matić.

On je rekao da su na ovom putovanju boravili od 18. avgusta i da su se minulog vikenda vratili kući, te da je njihov cilj bio vrh Smolikas u regiji Epir, koji je najviši vrh u Grčkoj, izuzevši masiv Olimpa.

Matić je napomenuo da je grupa planinara sa Han Pijeska na ovom putovanju obišla Srpsko vojničko groblje u Bitolju na kojem počiva nekoliko hiljada srpskih vojnika poginulih u balkanskim i Prvom svjetskom ratu.

On je naveo da su planinari sa Han Pijeska obišli i Stari kameni most u gradu Konica, za koji se vjeruje da potiče iz rimskog perioda.

- U povratku kroz Albaniju posjetili smo Skadar i tvrđavu Mrnjavčevića iz poznate epske pjesme `Skadar na Bojani` koju sada svojataju Albanci - kaže Matić.

Ekipu Planinarskog društva "Javor - Sunčana planina" činili su Vitko i Radoš Obradović, Tadija Tadić, Dragana Furdulović i Boban Matić.

Planinarsko društvo "Javor – Sunčana planina" osnovano je na Han Pijesku 2019. godine i trenutno ima više od 70 članova.

Komentari 0
Povezane vijesti
Festival folklora u Han Pijesku (VIDEO) Festival folklora u Han Pijesku (VIDEO)
Naučno istraživanje "Vučje stope" na Alpima Naučno istraživanje "Vučje stope" na Alpima
Slavna istorija našeg zaborava - Zaboravljena srpska groblja i spomenici u Han Pijesku Slavna istorija našeg zaborava - Zaboravljena srpska groblja i spomenici u Han Pijesku
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 0m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 42m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 10m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 31m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 40m
    0