Чланови Планинарског друштва "Јавор - Сунчана планина" са Хан Пијеска на Смоликасу

26.08.2024. 10:38
0
ИЗВОР: srna.rs

Група планинара Планинарског друштва "Јавор - Сунчана планина" са Хан Пијеска попела се на Смоликас, највиши врх грчке планине Пинд надморске висине 2.637 метара, рекао је Срни предсједник овог друштва Бобан Матић.

- Освајање овог врха је посебан осјећај, а, према нашим сазнањима, за сада смо прва екипа из Републике Српске која је успјела да се нађе на овом врху - истакао је Матић.

Он је рекао да су на овом путовању боравили од 18. августа и да су се минулог викенда вратили кући, те да је њихов циљ био врх Смоликас у регији Епир, који је највиши врх у Грчкој, изузевши масив Олимпа.

Матић је напоменуо да је група планинара са Хан Пијеска на овом путовању обишла Српско војничко гробље у Битољу на којем почива неколико хиљада српских војника погинулих у балканским и Првом свјетском рату.

Он је навео да су планинари са Хан Пијеска обишли и Стари камени мост у граду Коница, за који се вјерује да потиче из римског периода.

- У повратку кроз Албанију посјетили смо Скадар и тврђаву Мрњавчевића из познате епске пјесме `Скадар на Бојани` коју сада својатају Албанци - каже Матић.

Екипу Планинарског друштва "Јавор - Сунчана планина" чинили су Витко и Радош Обрадовић, Тадија Тадић, Драгана Фурдуловић и Бобан Матић.

Планинарско друштво "Јавор – Сунчана планина" основано је на Хан Пијеску 2019. године и тренутно има више од 70 чланова.

Коментари 0
Повезане вијести
Фестивал фолклора у Хан Пијеску (ВИДЕО) Фестивал фолклора у Хан Пијеску (ВИДЕО)
Научно истраживање "Вучје стопе" на Алпима Научно истраживање "Вучје стопе" на Алпима
Славна историја нашег заборава - Заборављена српска гробља и споменици у Хан Пијеску Славна историја нашег заборава - Заборављена српска гробља и споменици у Хан Пијеску
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 37m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 28m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 15m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 41m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 23m
    0