Crveni krst Republike Srpske slavi 32 godine postojanja i uspješnog rada

23.06.2024. 09:50
0
IZVOR: katera.news

Crveni krst Republike Srpske sa sjedištem u opštini Pale, u gradu Istočno Sarajevo, danas proslavlja 32 godine postojanja i uspješnog djelovanja na putu humanosti, na putu istrajnosti da pomogne svim ljudima u stanju potrebe.

Osnovan je 23. juna 1992. godine u teškim vremenima stvaranja Republike Srpske, na osnivačkoj skupštini održanoj u hotelu „Panorama“ u Palama.

Prvi predsjednik Crvenog krsta Republike Srpske bio je dr Milan Mirković, a prvi generalni sekretar bio je Svanimir Đokić.

Vremena su bila teška, mnogo izbjeglih i raseljenih u svim dijelovima Republike Srpske bilo je prepušteno teškoj sudbini, ali i oslonjeno na pomoć volontera i radnika Crvenog krsta Republike Srpske.

Uprkos brojnim preprekama, nedaćama i poteškoćama koje je vihor ratnih dejstava na području čitave Republike Srpske sa sobom donio i uz ogromnu pomoć Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i tadašnjeg jugoslovenskog Crvenog krsta, predstavnici Crvenog krsta Republike Srpske uspješno su prebrodili i ta vremena, realizovali sve aktivnosti, pomogli svima koji su pomoć zatražili i vrata Crvenog krsta Republike Srpske ni u jednoj opštini nikome nikad nisu zatvorena.

U skladu sa svojim socijalno-humanitarnim ciljevima, zasnovanim na principu ravnopravnosti svih ljudi, bez obzira na nacionalnu, rasnu i vjersku pripadnost, Crveni krst Republike Srpske u sprovođenju svojih aktivnosti primjenjuje međunarodna humanitarna pravna pravila i u vezi s tim sarađuje sa odgovorajućim međunarodnim organizacijama i udruženjima, u skladu sa ovim zakonom.

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Rajko Lazić u razgovoru za naš portal kaže da je, nažalost, nepovoljna finansijska slika Crvenog krsta Republike Srpske, ali da se ulažu maksimalni napori uz saradnju sa najvišim institucijama vlasti da se Crveni krst Republike Srpske pozicionira i da se u budućnosti obezbijedi bolje finansijsko poslovanje.

- Nedavno je usvojen Nacrt zakona o položaju i ovlašćenjima Crvenog krsta Republike Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske. U narednom periodu, u oktobru ove godine, očekujemo da će biti usvojen i Prijedlog ovog zakona, te da ćemo nakon toga krenuti u preciznije definisanje našeg statusa i da će on biti poboljšan, prvenstveno na finansijskom planu. Svi naši ciljevi usmjereni su u jačanje, pozicioniranje, unapređenje na međunarodnom polju, brže i efikasnije djelovanje organizacije kroz sve programske aktivnosti – ističe Lazić.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Jedan od prioriteta djelovanja cjelokupne strukture organizovanosti CKRS svakako su aktivnosti u oblasti socijalno humanitarne djelatnosti u čijem okviru je Crveni krst Republike Srpske maksimalno angažovan kako u zaštiti dostojanstva tako i u poboljšanju života ugroženih ljudi.

- Sedam javnih kuhinja organizovanih u strukturi CKRS predstavlja jedno od egzistencijalnih utočišta među najranjivijim kategorijama našega društva. Kroz oblast socijalno-humanitarne djelatnosti imamo odličnu podršku i razumijevanje Vlade Republike Srpske i Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, koji su odabrali Crveni krst Republike Srpske za distribuciju brojne humanitarne pomoći izražene kroz prehrambene proizvode, kao i partnere poput Crvenog polumjeseca Turske, kompanije „Vaikiki“ i drugih koji su velika podrška u našem radu – istakao je Lazić.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Kroz oblast zdravstvenog djelovanja, Crveni krst Republike Srpske je maksimalno angažovan kroz nekoliko segmenata, a ističu se prva pomoć, zdravstveno prosvjećivanje, dobrovoljno davalaštvo krvi i aktivno zdravo starenje.

- Crveni krst Republike Srpske kroz program zdravstvene djelatnosti sprovodi obuke iz prve pomoći za buduće vozače i obuke prve pomoći na radnom mjestu, kao i obuke i takmičenja iz oblasti pružanja prve pomoći na svim nivoima. Uz podršku organizacija Crvenog krsta i volontera na terenu, te vas medija i društvenih mreža, svakodnevno i posebno tokom obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi animiramo građanstvo da se priključe porodici dobrovoljnih davalaca krvi, te u skladu s tim organizujemo i akcije dobrovoljnog davanja krvi – navodi Lazić.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Prema njegovim riječima, u 2023. godini, struktura Crvenog krsta Republike Srpske realizovala je više od 130 akcija dobrovoljnog davanja krvi, među kojima je i znatan broj mladih koji su prvi put darivali krv i postali dobrovoljni davaoci krvi.

- Veliku pažnju posvećujemo realizaciji aktivnosti iz oblasti zdravstvenog prosvjećivanja, u čemu nam veliku podršku pružaju brojni volonteri na terenu organizujući akcije poput „zdravstvenog dana“, promocije zdravih načina života, predavanja u srednjim školama i fakultetima, posjetama staračkim domovima i pacijentima u zdravstvenim ustanovama, pri čemu obilježavamo tradicionalne datume poput Svjetskog dana i Nedjelje borbe protiv tuberkuloze, Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, Svjetskog dana zdravlja i druge aktivnosti – ističe Lazić.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Posebno mjesto i ulogu u procesu realizacije programskih aktivnosti u Crvenom krstu Republike Srpske imaju mladi i njihov glas se posebno cijeni, pogotovo kroz rad i aktivnosti u Konferenciji mladih CKRS.

- Kroz kampove mladih i druge vidove edukacija do sada je prošlo na desetine hiljada volontera i sadašnjih instruktora i edukatora. Ponosni smo na sve njih koji su dali svoj doprinos razvoju naše organizacije i uvijek bili na raspolaganju, kad god smo pomoć od njih zatrebali. Volonteri su stub i temelj naše organizacije i bez njih Crveni krst Republike Srpske ne bi bio ono što danas jeste - najveća volonterska organizacija u Republici Srpskoj. Vrata Crvenog krsta Republike Srpske uvijek su otvorena za prijem novog članstva – navodi Lazić.

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske kaže da ova organizacija svoje djelovanje usmjerava i na unapređenje kapaciteta, obuku volonterskog i profesionalnog osoblja u cilju efikasnog odgovora na ublažavanje posljedica izazvanih prirodnim i drugim katastrofama.

- U strukturi Crvenog krsta Republike Srpske djeluju višenamjenske terenske jedinice i višenamjenske terenske ekipe, koje opremamo i obučavamo upravo za djelovanje u prirodnim nesrećama i drugim katastrofama. Za provjeru njihove spremnosti za djelovanje u takvim uslovima svake godine sa akcentom na 13. oktobar – Svjetski dan prevencije rizika od katastrofa organizujemo pokaznu vježbu VTJ i VTE. Takođe, radimo na obezbjeđivanju neophodnih zaliha kako bismo na adekvatan način odgovorili budućim izazovima i zadacima koji su postavljeni pred Crvenim krstom Republike Srpske – napominje Lazić.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Program upozoravanja na opasnost od mina jedan je, takođe, od važnih programskih aktivnosti u Crvenom krstu Republike Srpske, o kojem se, pored realizacije zadataka na terenu, izučava i u osnovnim i srednjim školama.

- Kroz ovaj program različitim vrstama obuka i edukacijom osoblja i volontera nastojimo da ukažemo na i dalje prisutni problem velikog broja mina i minskih polja u čitavoj Republici Srpskoj i BiH. Posebnu pažnju pružamo mladima kroz takmičenja na svim nivoima, od školskog do republičkog takmičenja – kaže Lazić.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

U vrijeme osnivanja i nastanka Crvenog krsta Republike Srpske, najaktivniji program bila je Služba traženja Crvenog krsta Republike Srpske, u čiji rad je u vrijeme ratnih dešavanja, a i poslijeratnom periodu, bio uključen ogroman broj profesionalaca i volontera.

- Služba traženja CKRS realizuje aktivnosti koje podrazumijevaju obnavljanje porodičnih veza prekinutih usljed ratnih sukoba u BiH ili u svijetu, prirodnih ili ljudskim faktorom uzrokovanih katastrofa, kao i u miru iz drugih razloga, koji obnavljanju porodičnih veza daju humanitarni karakter. Nažalost, još uvijek tragamo za više od 6.500 nestalih lica u BiH – navodi Lazić.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Kroz projekat migracija i rada sa ljudima u pokretu kroz Republiku Srpsku, odnosno BiH, članovi mobilnih timova Crvenog krsta Republike Srpske nastoje da pruže prvu pomoć, hranu, odjeću i druge potrepštine, te i da smanje rizike od kriminalnih djela, tenzije između lokalnog stanovništva i ljudi u pokretu.

Da bi kvalitetno predstavili sve aktivnosti i rad Crvenog krsta Republike Srpske u javnosti zadužen je program za informisanje i promotivno-izdavačku djelatnost Crvenog krsta Republike Srpske.

- Za ovih 32 godine postojanja i uspješnog rada uspjeli smo da izgradimo čvrstu mrežu i dobru saradnju sa brojnim medijskim kućama i novinarima širom Republike Srpske, ali i u Federaciji Bosne i Hercegovine i zemljama regiona. Sve naše programske aktivnosti i kalendarske događaje prenose brojni mediji i ovom prilikom moramo posebno da se zahvalimo što podržavaju naš rad i trud na putu humanosti. Pored saradnje sa medijima i promocije na društvenim mrežama, naše aktivnosti promovišemo i kroz izdavaštvo. Jedina smo organizacija Crvenog krsta na Balkanu koja ima svoj časopis – „Humanost“, koji postoji koliko i sam Crveni krst – ističe Lazić.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Pored informisanja i rada sa medijima, Crveni krst Republike Srpske razvija i program diseminacije, odnosno širenja znanja o pokretu Crvenog krsta.

- Kroz ovaj program prisutni smo u brojnim osnovnim, srednjim školama i na fakultetima, ali i u drugim ustanovama i organizacijama, koje su zainteresovane da čuju kako je nastao Crveni krst, ko ga je osnovao i koja je misija svih crvenokrstaša u svijetu. Širenjem znanja o pokretu Crvenog krsta širimo i znanje o našoj organizaciji, javnosti predstavljamo ono čime se mi zaista bavimo – navodi Lazić.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

U narednom periodu, pored donošenja prijedloga zakona o položaju i ovlašćenjima Crvenog krsta Republike Srpske, zaposlene u ovoj organizaciji očekuju i aktivnosti po pitanju izrade strategije razvoja organizacije u periodu od 2024. do 2030. godine, obilježavanje brojnih datuma iz kalendara tradicionalnih aktivnosti, te organizovanje kampova za omladinu i podmladak tokom jula i avgusta mjeseca.

Komentari 0
Povezane vijesti
Demanti povodom teksta „Sraman čin: Crveni krst razdvaja ljude koji su u socijalnoj potrebi“ Demanti povodom teksta „Sraman čin: Crveni krst razdvaja ljude koji su u socijalnoj potrebi“
Sraman čin: Crveni krst razdvaja ljude koji su u socijalnoj potrebi Sraman čin: Crveni krst razdvaja ljude koji su u socijalnoj potrebi
Pokazna vježba višenamjenskih terenskih jedinica Crvenog krsta Srpske 15. oktobra Pokazna vježba višenamjenskih terenskih jedinica Crvenog krsta Srpske 15. oktobra
Najčitanije
  • Oporavilište Kasindo kao centar društvenih dešavanja
    19h 27m
    0
  • Pogača sa špinatom i sirom
    19h 29m
    0
  • Najava isključenja struje u Istočnoj Ilidži
    15h 41m
    0
  • Lažna "Temu" aplikacija krade podatke o karticama
    18h 32m
    0
  • Potvrđena optužnica protiv Paljanina zbog nasilja u porodici
    18h 26m
    0