Čudotvorna ikona Presvete Bogorodice iz Rusije donesena u Podgoricu

22.08.2023. 17:20
0
IZVOR: srna.rs

U Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici danas je donesena čudotvorna mirotočiva ikona Presvete Bogorodice iz Rusije pod nazivom "Umekšanje zlih srca", koja, prema riječima starješine ovog hrama Nikole Pejovića, podsjeća i opominje da se bez čistoga i smirenoga srca Bog ne može vidjeti.

Pejović je rekao da nijedna ličnost u istoriji srpske crkve i na zemaljskom šaru nije uzvišenija i tako veličanstvena kao što je Presveta Bogorodica.

On je istakao i da je u ove pripremne dane za veliki praznik Uspenja Presvete Bogorodice veliki blagoslov da crkvenu zajednicu u Podogorici pohodi ova čudotvorna ikona.

- Evo ovih dana kada se i postom pripremamo da proslavimo praznik Uspenja Presvete Bogorodice, pohodi nas čudotvorna mirotočiva ikona `Umekšanje zlih srdaca`. Imali smo tu radost i blagoslov da je i ova naša ikona, koja se nalazi u Hramu, pred početak Strasne sedmice mirotočila iz oka i miro je teklo sve do Vaskršnjeg ponedjeljka - naglasio je Pejović.

Sveštenik Pejović je rekao da je u današnje vrijeme prisutno mnogo netrtpeljivosti i nerazumijevanja među bližnjima, a da čudotvorna ikona Presvete Bogorodice podsjeća i opominje da se bez čistoga i smirenoga srca Bog ne može vidjeti.

- Nije slučajno da ona dolazi kod nas i među nas u ovo vrijeme. Očigledno da treba da omekšaju naša srca i da smo se poprilično ohladili i otuđili jedni od drugih i od živoga Boga. Ne možemo voljeti Boga ako ne volimo jedni druge - istakao je prota Nikola.

On je takođe zablagodario i proslavljenom košarkašu i dobrotvoru Nikoli Mirotiću i njegovoj supruzi Nini koji su učinili da se svojom ljubavlju, inicijativom i organizacijom donese iz Rusije ova čudotvorna ikona.

Ikona će u Hramu biti dostupna na cjelivanje i blagoslov do ponedjeljka 28. avgustom odakle će biti prenijeta u Manastir Ostrog. Povodom dolaska ove svetinje, protojerej Predrag Šćepanović, arhijerejski namjesnik podgoričko-danilovgradski, služio je jutros liturgiju.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    14h 13m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    5h 11m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    13h 37m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    11h 52m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    13h 31m
    0