Da li treba postaviti table sa natpisima o pravilima ponašanja na području Istočnog Sarajeva?

24.04.2023. 09:34
28
IZVOR: katera.news

Istočno Sarajevo se razvija velikom brzinom, grade se nove stambene jedinice, poslovne zone, parkovi, trgovi. Jedna od novih investicija, vještačko jezero, površine oko 3.000 metara kvadratnih, biće otvoreno sutra u Istočnom Novom Sarajevu.

Osim uređenja vještačkog jezera, izgrađena je i pješačka staza, postavljen urbani mobilijar, izvršeno hortikulturno uređenje lokaliteta, te postavljena adekvatna rasvjeta.

Sudeći po prvim utiscima, izgleda jako lijepo, međutim, postavlja se pitanje koliko će takvo ostati? Ne bismo se prvi put susreli sa destrukcijom i nemarnim ponašanjem građana prema novonapravljenom. Ponekad objekti nisu dovoljni, potrebna nam je i kultura življenja.

Bili smo svjedoci uništavanja odbojkaškog pijeska i probijanja zaštitnog najlona u Parku velikana u Istočnom Novom Sarajevu, o čemu je naš portal već pisao u julu prošle godine, o nemarnom ponašanju pojedinih vlasnika pasa koji ne kupe izmet za svojim ljubimcima, o bacanju opušaka i smeća na mjestima gdje to nije prihvatljivo i dozvoljeno, lomljenju i uništavnju klupa, kanti, uništavanje mobilijara u svim dječijim parkovima na području Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže.

Dugačak je spisak.

Nedostatak kulture življenja u jednoj zajednici je prisutan, a portal Katera vas pita za mišljenje o tome da li treba postaviti table sa natpisima o pravilima ponašanja na pojedinim mjestima na području grada Istočno Sarajevo?

Komentari 28
 • Generic placeholder image
  Elmi Ezro 20.06.2023. 09:37
  Vlasnici kućnih ljubimaca ne pokupe njihov izmet zato što su do nedavno čuvali ovce po brdima a sada žive u stanovima, imaju trenirke drečavih boja i markirane patike. Ovce su ih naučile kulturi tako da se boljem ne možemo nadati.
 • Generic placeholder image
  Cami43 19.06.2023. 17:25
  Dovoljno je vidjeti i cuti vokabular pojedinih nazovimo ih predstavnika Vlasti, i sve je time receno.
  Kod naseg naroda je "popularno" i odobravajuce cuti vulgarne i uvredljive rijeci,kakava kultura,takvo nam je i drustvo.
 • Generic placeholder image
  Tamara 18.06.2023. 14:18
  Treba postaviti, ali niko to ne čita. Na svakom parku pišu pravila ponašanja, pa ih niko ne poštuje. Trebaju redari ili ko je već nadležan za održavanje reda na šetalištima i parkovima.
 • Generic placeholder image
  Mira 12.05.2023. 15:49
  Treba staviti upozorenja.
  Svi znaju kako se treba ponašati i cuvati svoje dobro. Jezero je ukras za grad, prelijepo je. Omladina mora povesti računa o svom ponašanju, previde su oholi.
 • Generic placeholder image
  Nerealna objektivnost 25.04.2023. 21:06
  A što ga "nakomentarisaste"... Šta mislite da postave žandarmeriju i snajperiste :)
 • Generic placeholder image
  Pike 25.04.2023. 17:36
  Kakva komunalna policija, nisu u stanju da uklone silne krmetnjake i praonice u naseljenim mjestima. Čekaju da neko od komšija prijavi pa da dođu. Užasss
 • Generic placeholder image
  Dusan 25.04.2023. 14:46
  Stanari i stanivnici tog djela grada su najbolji cuvari dobra oko nas.
 • Generic placeholder image
  Za Građanin 25.04.2023. 12:35
  Lijepo si to sve napisao, ali da li imas predstavu koliko bi kostalo da se realizuje sve sto si napisao.
 • Generic placeholder image
  Građanin 25.04.2023. 10:54
  Sve se da riješiti vrlo efikasno. Postaviti kamere visoke rezolucije. Integristi ih u sistem MUPRS 24/7. Pojačati prisustvo policije patrolno, posebno u večernjim satima. Pojačati prisustvo komunalne policije. Otvoriti telefonski broj 24/7 (besplatno) ili napraviti APP kojom će građani ukazivati na ponašanje stanovnika, djece, diletanata kao i na nerad komunalnoih službi.
  Obavezno okačiti tablu sa svim upozorenjma. U slučaju krešenja odredbi kaznjavati mame i tate visokim novčanim kaznama (narušavanje JRM je 400 KM pola od toga je 200 KM) plus trošak vraćanja IMOVINE SVIH NAS u prvobitno stanje. Svijest je davno izgubljenja, nemamo odnos izgrađen prema zajedničkoj imovini. OK, razumijem, ali u tom slučaju mora da trpi novčanik, budžet porodice. Srbina samo udri po novčaniku...pravilo.
  Zasto nije niko kažnjen? Zato sto niko nije ocijenio rad komunlanih sluzbenika. Zato što niko nije teretio komunlanog redara za nesavjesan rad u službi...sprega svega i svačega.
 • Generic placeholder image
  BAKA 25.04.2023. 08:55
  A kad ce te skloniti pijacu sa klupa u Spasovdanskoj jesu li klupe postavljene da se prodaju carape i ostalo ili za odmor poz..
 • Generic placeholder image
  Doseljenici 25.04.2023. 00:26
  Stigli brđani i međari u I.S. kako ih naučiti kada nisu se naučili kad je trebalo. Stara čovjeka učit teško.Ništa novo bolje livade i močvare da su ostale da mogu u blatu da se igraju nisu oni navikli na luksuz.
 • Generic placeholder image
  Tln 24.04.2023. 21:01
  Broj stanovnika preko 60 000, koliko je fabrika izgradjeno?
 • Generic placeholder image
  Majstor 24.04.2023. 20:48
  Upravu je ovaj Kultura.
  Kome kazne, sami sebi da pišemo?
  Takvi smo mi većinom. Pogledajte smeće oko puteva ( Po gradu očiste komunalici), plastičnih flaša, čips papira, stakla, namještaja. Nisu to učinili pojedinci . Ne, ne. To radi velika većina nas. Sigurno i vas koji se ovdje oglašavata i tražite kazne.
 • Generic placeholder image
  Cober 24.04.2023. 19:45
  Kamere,postaviti i kaznjavati novcano i to veliku kaznu.
 • Generic placeholder image
  Spasovdanska 24.04.2023. 19:43
  Kakva komunalna policija, sve dupelisci koji ne smiju pisati kazne vlasnicima vozila koji ostavljaju vozila na mjesta predvidjena i obilježena za invalide jer gospoda stavi policijsku sapku ili lizalo tj znak stop na zadnju sofersajbnu. Ma djubrad smo sve ukupno ,nema dalje
 • Generic placeholder image
  Re:@Represija 24.04.2023. 17:53
  Ne može tebi ni represija pomoći , a ni kulturna edukacija. Ti si ono što se zove IZGUBLJENI SLUČAJ.
  K'o da te gledam, kako vežeš pojas u automobilu, ne zato što je propisano i što je veća bezbjednost, nego što se bojiš represije.
  Usput kroz prozor bacaš otpatke, smeće itd., itd., ...
 • Generic placeholder image
  Miro 24.04.2023. 16:16
  Najveći problem je što će to lomiti tatini sinovi i neće ih niko kažnjavati, kao i omladina i potomci SNSD bagre, koja bude divljala nadrogirana i pijana tuda i tu će se uveče skupljati hašišari, čupavci sa dvolitrama i duvati i smeće bacati u vodu. Pri tom ne zaboraviti žabe koje će kreketati, jer ipak je to obična baruština kao što je i bila.
 • Generic placeholder image
  Džasmin 24.04.2023. 14:28
  Sretna nam nova deponija, uglavnom plastičnog otpada.
 • Generic placeholder image
  Srpcici 24.04.2023. 14:26
  Treba postaviti kamere to je dobra ideja a sto se tice rada komunalne policije do sada nisu radili posao za koji su radovno primali plate, mozda se u njihovom radu nesto promijeni nabolje.
 • Generic placeholder image
  @Kultura 24.04.2023. 13:20
  E, čuj represija? Ama, svi bi mi da uđemo u Evropu, u svijet al' nikako ne bi da prihvatimo norme. Kakva represija, čovječe? Za tebe je kažnjavanje zagađivanja okoline represija? Pa, ako ti je to represija, jasno mi je u kom pravcu se krećeš, a krećeš se u pravcu teškog kriminala, jer takvi kao ti kukaju što će smrtna ili doživotna kazna za višestruke ubice i ostale teške kriminalce, aman pa i to je represija? Represija je i to što će se zabraniti da se za sopstvene potrebe proizvodi u ličnoj režiji više od 50 l rakije za vlastite potrebe? Da, da. Ovom narodu sve diraj ali mu bahatost i lokanje ne diraj! E, tu, mili moji, ima odmah da izbije rat. Represija... Svašta.
 • Generic placeholder image
  Kultura 24.04.2023. 12:43
  Represija sama neće doprinijeti mnogo, jer i provoditeljima represije takođe nedostaje opšte kulture (po mojoj procjeni i više od prosječnog građanina). Suština je da nam nedostaje opšte kulture, te da se na tome institucijalno gotovo ništa ne radi. Ministarstvo prosvjete i kulture nema osjećaj za potrebu kulturnog opismenjavanja naroda. Oni preskaču prvu stepenicu kulture.
 • Generic placeholder image
  Gradjanin 24.04.2023. 12:25
  Postaviti kamere. Pojacan nadzor komunalne policije. Kazne
 • Generic placeholder image
  Neko 24.04.2023. 11:13
  Treba video nadzor,kontrola komunalne policije i visoke kazne za destrukciju.
  Pojedincima lijepa riječ ništa ne znači.
 • Generic placeholder image
  kruško 24.04.2023. 10:33
  Postaviti video nadzor i kaznjavati one koje lome mobilijar, bacaju smece i sl. Mi smo takav narod koji ne zna za kultura, samo kazna i to sto ostrija.
  Podrska opstinskoj upravi na zalaganju i realizaciji zamisljenih ideja.
 • Generic placeholder image
  Savo 24.04.2023. 10:31
  Kazne , kazne i samo kazne i to samo NOVCANE
 • Generic placeholder image
  Gradjanin 24.04.2023. 10:25
  Pa ne bacaju komunalci smeće. Nego mi, nekulturni stvorovi. Životinje nam nisu ravne.. Nemam osnovnu kulturu, niti znamo bonton. Naravno da se jezero treba održavati. Zadužiti jednog čovjeka čija će jedina obaveza biti vodjenjr računa o jezeru i redovno održavanje.
 • Generic placeholder image
  Bivši građanin 24.04.2023. 10:19
  Ma, jok. Mi smo jako vaspitan narod. Neće nikom pasti na pamet da već prvi dan baci u to jezero opušak, maramicu, čips, flašu... Za mjesec dana se nadajte da će tu biti deponija ne bude li komunalna policija počela raditi svoj posao, kao što ga do sad ne radi nikako.
 • Generic placeholder image
  Građanin 24.04.2023. 09:51
  Svaki uređeni sistem, pogotovo komunalni počiva na kontroli od strane savjesnih građana i komunalne policije, da li je iko kažnjen za uništavanje javne imovine, nije?
Povezane vijesti
Da li će otvaranje FTN u Trebinju uticati na smanjenje broja studenata i stanovnika Istočnog Sarajeva? Da li će otvaranje FTN u Trebinju uticati na smanjenje broja studenata i stanovnika Istočnog S...
Anketa: Da li mislite da će izmjene Nacrta Krivičnog zakonika uticati na sve građane Republike Srpske? Anketa: Da li mislite da će izmjene Nacrta Krivičnog zakonika uticati na sve građane Repub...
Anketa: Da li će promjena načina obračuna utroška struje uticati negativno na vaš budžet? Anketa: Da li će promjena načina obračuna utroška struje uticati negativno na vaš budžet?
Najčitanije
 • Ujedinjena Srpska će imati svog kandidata za načelnika opštine Istočna Ilidža
  14h 3m
  0
 • Preminuo Nikola, otac heroj
  16h 21m
  0
 • Jak zemljotres pogodio BiH
  8h 44m
  0
 • Završen program cjeloživotnog učenja na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu (FOTO)
  16h 32m
  0
 • „Dani tikve“ sljedeći vikend u Istočnom Sarajevu
  14h 48m
  1