Da se bar može probuditi: Toše Proeski bi danas napunio 37 godina

25.01.2018. 12:00
0
IZVOR: Radio Sarajevo

Makedonski slavuj Toše Proeski napustio nas je prije deset godina, ali je i dalje među nama sa svojim pjesmama.

Toše bi danas, da je živ, proslavio 37. rođendan. Poginuo je 2007. godine u saobraćajnoj nesreći na autocesti A3 Zagreb – Lipovac.

Na prvom nastupu, kao desetogodišnjak, pjevao je Ave Mariju i ostavio publiku bez daha. Studirao je solo pjevanje i bio je jedan od najboljih studenata. Karijeru pop pjevača počeo je sa 15 godina, kada je sudjelovao na festivalu Makfest. Godinu dana poslije počinje muzičku saradnju s Grigorom Koprevom, što se pokazalo dobitnom kombinacijom. Pjesme „Usne na usnama“ i „Sunce u tvojoj zlatnoj kosi“ otvaraju mu vrata makedonske muzičke scene. U vrlo uspješnoj 1999. godini, izdao je prvi album „Negdje u noći“ i održao svoj prvi samostalni koncert.

Uprkos tome što je nizao uspjehe, ostao je skroman. Kako je počeo pjevati u tinejdžerskom dobu, obožavaoci su ga zasipali plišanim igračkama, kojih je imao napretek, pa je jednu posebnu sobu u svojoj kući u Kruševu imao samo za njih. Njegova je rodna kuća, zahvaljujući njegovoj popularnosti, postala turistička atrakcija. Pobijedio na međunarodnom muzičkom festivalu Slavjanski bazar u Bjelorusiji 2000. godine.

Godine 2002, kreće na turneje izvan granica Makedonije. Velike uspjehe ostvaruje prvo u Srbiji i Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, a kasnije i u Hrvatskoj i Sloveniji. Muzički kritičari su ga nazivali pjevačem anđeoskog glasa. Ali, veliku popularnost nije stekao samo izuzetnim glasovnim mogućnostima. Tako je 2003. godine dobio humanitarnu nagradu „Majke Tereze“ za svoje brojne humanitarne nastupe. Kao UNICEF-ov ambasador dobre volje pomagao je djeci. Njegova pjesma „This World“, snimljena 2004. postala je UNICEF-ova himna.

Još veću slavu stekao je nakon nastupa na Eurosongu 2004. godine  u Turskoj s pjesmom Life, gdje je osvojio 14. mjesto. Mnogi se makedonski pjevači na makedonskom takmičenju za pjesmu Eurovizije nisu ni prijavili, uvjereni u Tošetovu pobjedu, dajući mu time iznimno priznanje kao pjevaču.

Imao je velike hitove u duetima s Gocom Tržan, Esmom Redžepovom, Tonijem Cetinskim i Antonijom Šolom, koja je za njega napisala i možda njegov najveći hit „Srce nije kamen“.

Posljednjih godina je trijumfirao na brojnim festivalima u državama bivše Jugoslavije. Toše nije nikad zaboravio svoje makedonske korijene, a makedonskoj narodnoj muzici posvetio je album „Božilak“ (duga), gdje je najljepše izvođenje pjesme „Zajdi, zajdi, jasno sonce“.

Toše Proeski poginuo je u saobraćajnoj nesreći 16. oktobra 2007. godine u 26. godini života oko 6.20 sati kod Nove Gradiške na autocesti A3 Zagreb – Lipovac, na putu iz Skoljja prema Zagrebu. Naime, njegov prijatelj i vozač, 32-godišnji Georgij Georgijevski, izgubio je kontrolu nad ličnim automobilom marke Folksvagen Tauareg i udario u teretni kamion. Toše je smrtno stradao na licu mjesta, zbog povreda vratnog pršljena. Njegov menadžer Ljiljana Petrović zadobila je lakše, a vozač teže tjelesne povrede.

Ova vijest se brzo proširila balkanskim medijima, a kasnije su je prenijele i neke uglednije TV stanice. Makedonska televizija prekinula je emitovanje programa, kako bi objavila vijest o njegovoj smrti. U toj je zemlji 17. oktobar proglašen danom žalosti.

Toše je ispraćen 17. oktobra uz prisustvo porodice te mnogobrojnih poštovatelja, prijatelja i muzičkih suradnika sa cijelog Balkana.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanje na Nenada Mišovića Sjećanje na Nenada Mišovića
Sjećanje na Srđana Kneževića - Belog vuka Sjećanje na Srđana Kneževića - Belog vuka
Tempo čuva sjećanje na Jocu Sikimu Tempo čuva sjećanje na Jocu Sikimu
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 47m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 38m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 25m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 51m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 33m
    0