Danas 27 godina od pogibije Nedeljka Lizdeka i Sretena Kneževića

07.04.2021. 11:02
0
IZVOR: Srna

Danas se navršava 27 godina od pogibije komandanta Četvrtog bataljona Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske /VRS/ kapetana Nedeljka Lizdeka i vojnika Sretena Kneževića.

Lizdek i Knežević poginuli su u širem rejonu Rogoja u akciji protiv diverzantsko-terorističke grupe, saopšteno je iz Udruženja veterana vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Posljednja akcija u kojoj je kapetan Lizdek poveo dio jedinice kojom je komandovao počela je u ranim jutarnjim časovima, a zadatak je bio čišćenje tog dijela teritorije od diverzantsko-terorističke grupe, koja se probila iza linija Vojske Republike Srpske.

U potjeru, lociranje i likvdaciju neprijateljske grupe uključili su se i pripadnici MUP-a sa psom tragačem i Četvrta izviđačka četa iz sastava Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Diverzantsko-teroristička grupa je razbijena, dio je likvidiran, a dio je pobjegao u pravcu sela Pjevac.

Na putu iz Trnova ka selu Pjevac došlo je do žestokog vatrenog obračuna sa njima i tom prilikom su živote izgubili kapetan Lizdek i vojnik Knežević, navode iz Udruženja.

Članovi ovog udruženje svake godine polažu cvijeće i prislužuju svijeće na mjesnom groblju u Podkrajevima, u opštini Pale, i Vojničkom groblju na Sokocu, ali to danas neće učiniti zbog trenutne epidemiološke situacije.

Lizdek je na mjesto komandanta Četvrtog bataljona došao kao aktivni starješina iz JNA. Iza sebe je ostavio suprugu i dva sina. Odlikovan je medaljom Zasluga za narod.

Knežević je bio diplomirani inženjer geodezije, a radio je kao asistent na Građevinskom fakultetu u Sarajevu. Odlikovan Ordenom Njegoša trećeg reda.

Komentari 0
Povezane vijesti
U paklu Skenderije U paklu Skenderije
Sjećanje na stradale – 25 godina od NATO bombardovanja RTS-a Sjećanje na stradale – 25 godina od NATO bombardovanja RTS-a
Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO) Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    22h 19m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    21h 3m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    15h 48m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    12h 47m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    12h 53m
    0