Danas je Svjetski dan zdravlja

07.04.2024. 11:34
0
IZVOR: katera.news

Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine 7. aprila, pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije.

Ove godine, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) obilježava 76. godišnjicu od osnivanja, pod sloganom „Moje zdravlje, moje pravo“.

Odluka da se ovaj dan obilježava kao Svjetski dan zdravlja donesena je na 1. skupštini ove organizacije, održanoj od 24. juna do 24. jula 1948. godine u Ženevi, pošto je 7. aprila iste godine odluka o konstituisanju SZO zvanično stupila na snagu nakon što je i posljednja država članica UN ratifikovala ovu odluku.

U vremenima kad se suočavamo s brojnim izazovima kao što su pandemije, klimatske promjene, ekonomske krize i socijalne nepravde, borba za pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti postaje još važnija.

Nekoliko jednostavnih, ali jako važnih savjeta za očuvanje i poboljšanje vašeg zdravlja, između ostalih, su sljedeći.

Redovni medicinski pregledi i posjete ljekaru - mogu otkriti potencijalne zdravstvene probleme u ranoj fazi, čime se omogućuje pravovremeno liječenje i prevencija ozbiljnijih bolesti, te redovne kontrole kako bi se spriječile komplikacije osnovne bolesti. Ne čekajte da se pojave simptomi već u toku godine odvojite vrijeme za preventivne preglede.

Uravnotežena prehrana - ishrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i zdravim mastima ključna je za održavanje optimalnog zdravlja. Pokušajte izbjegavati prekomjernu konzumaciju obrađenih namirnica i šećera.

Redovna fizička aktivnost - ne samo da jača tijelo, već i poboljšava raspoloženje i smanjuje rizik od raznih bolesti, uključujući srčane bolesti, dijabetes i depresiju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Istočni Stari Grad: Učenicima održano predavanje i podijeljeni paketi za održavanje oralne higijene Istočni Stari Grad: Učenicima održano predavanje i podijeljeni paketi za održavanje oralne hi...
Učenici SŠC „Istočna Ilidža“ obilježili Svjetski dan zdravlja i prikupljali novac za Veru Učenici SŠC „Istočna Ilidža“ obilježili Svjetski dan zdravlja i prikupljali novac za Veru
Mrdović: Edukacija i prevencija stanovništa najvažnija (FOTO) Mrdović: Edukacija i prevencija stanovništa najvažnija (FOTO)
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    16h 19m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    15h 14m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    10h 2m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    11h 8m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    19h 36m
    0