Danas Svjetski dan voda

22.03.2024. 09:27
0
IZVOR: katera.news

Danas se u svijetu obilježava Svjetski dan voda – 22. mart.

Ovaj dan posvećen je skretanju pažnje na značaj vode. Proslavlja vodu kao osnovni resurs života i podiže svijest o tome da više od 2 milijarde ljudi u svijetu i dalje nema dostupnu zdravstveno bezbjednu vodu za piće.

Voda čini 75 odsto zemljine površine i podržava sav biljni i životinjski svijet, a i od vitalnog značaja za podršku ekonomiji i pomaganje svih aspekata razvoja.

Svjetski dan voda je dan koji naglašava potrebu za univerzalnim pristupom sigurnoj i čistoj vodi, kao i održavanju higijene. Kod nas je vodosnabdijevanje u gradovima obezbijeđeno stabilnim vodovodima i kroz sisteme fabrika vode, dok je u seoskim sredinama to nešto složenije, a mnoga sela ni sada u 21. vijeku nemaju uredno napajanje vodom.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ekološka sekcija Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ obilježila Svjetski dan voda (FOTO) Ekološka sekcija Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ obilježila Svjetski dan voda (FOTO)
Ekološka sekcija JU Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ obilježila Svjetski dan voda (FOTO) Ekološka sekcija JU Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ obilježila Svjetski dan voda (FOTO)
Uručene nagrade povodom obilježavanja Svjetskog dana voda (FOTO) Uručene nagrade povodom obilježavanja Svjetskog dana voda (FOTO)
Najčitanije
  • Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog
    21h 57m
    0
  • Mošti četiri srpska svetitelja stigle u Hram Svetog Save
    11h 53m
    0
  • Neradni dan u Srpskoj
    23h 44m
    0
  • Veliki uspjeh našeg tenisera Nikole Golijanina
    19h 24m
    0
  • Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope
    22h 44m
    0