Danom sjećanja na žrtve masovnih ubistava proglašeni 3. i 4. maj

19.09.2024. 15:37
0
IZVOR: srna.rs

Vlada Srbije donijela je odluku da se 3. i 4. maj ustanove kao Dani sjećanja na žrtve masovnih ubistava.

Ovom odlukom podstiče se izgradnja kulture sjećanja na stradale i šalje jasna poruka da žrtve ne smiju biti zaboravljene, kao i da ovakvi tragični događaji ne smiju da se ponove, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Različite aktivnosti, kako se navodi, doprinijele bi podizanju svijesti javnosti, posebno mladih o tome kako spriječiti da se ovako tragični događaji ponove.

Odluka je donesena na prijedlog Ministarstva prosvjete, a na inicijativu Viktimološkog društva Srbije, koju je podržala Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sjećanja na žrtve masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Od školske 2024/2025. godine resorno ministarstvo u pravilnicima o kalendaru obrazovno-vaspitnog rada osnovnih i srednjih škola utvrdilo obilježavanje Nedjelje sjećanja i zajedništva, kao njegovanje kulture sjećanja i odavanja počasti nevinim žrtvama – učenicima i mladima.

Članovi Vlade usvojili su i izvještaj o radu Radne grupe za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sjećanja na žrtve masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" za period od 8. juna do 6. septembra 2024. godine.

Ministri su prihvatili i zaključak o usvajanju Programa za podršku sprovođenja mjera radi sprečavanja porodičnog i vršnjačkog nasilja u 2024. godini, za koji je opredijeljeno ukupno 55.000.000 dinara.

Komentari 0
Povezane vijesti
Evropa se divi mladoj Srpkinji – „Zvijezda u usponu“ Evropa se divi mladoj Srpkinji – „Zvijezda u usponu“
Dječak pao kroz prozor osnovne škole Dječak pao kroz prozor osnovne škole
Groblje kućnih ljubimaca u Beogradu funkcioniše po strogim pravilima - šta treba znati Groblje kućnih ljubimaca u Beogradu funkcioniše po strogim pravilima - šta treba znati
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    3h 42m
    0
  • Slani mafini
    13h 3m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    14h 58m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    12h 52m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    7h 21m
    0