Dimitrije Ignjić: Napredak nije moguć bez znanja (FOTO)

23.06.2022. 08:06
0
IZVOR: gradistocnosarajevo.net

Učenik generacije Srednje škole „28.  juni“ Dimitrije Ignjić, kaže da je veoma važno da tokom života stalno učimo i stičemo nova znanja, jer, kako ističe, bez znanja, nema ni napretka.

Dimitrije se nada da će uspjeti da upiše Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, smjer Softversko inženjerstvo, a ovih dana sprema zahtjevan prijemni ispit.

Tokom dosadašnjeg školovanja, učestvovao je na takmičenjima iz matematike, fizike i osnova elektrotehnike, a najbolji rezultat ostvario je na Regionalnom takmičenju iz matematike i fizike.

Dimitrije je  bio odličan učenik tokom cijelog školovanja, nosilac Vukove diplome i učenik generacije u Osnovnoj školi, „Jovan Dučić“ u Kasindolu.

Ljubav prema učenju i sticanju novih znanja, probudila mu je učiteljica Nataša Bozalo, koja je kroz izvanredan pedagoški pristup prepoznala njegov potencijal i vjerovala da će postići zapažene rezultate.

Dimitrije je talenat za matematiku prepoznao uz podršku profesorice Milice Popović Novaković, a zahvaljujući njoj, ovaj talentovani mladić matematiku doživljava kao stil života, a ne samo kao nauku.

- Matematika me uči životnim vrijednostima, rješavanju problema i izazova, učenju na pokušajima i greškama, ali i ličnom napredovanju kroz rezultate koje ostvarujem - kaže Dimitrije.

Programiranje mu je u centru interesovanja, jer smatra da, iako prema matematici ispoljava dublje emocije, programiranje mu pruža veći opus mogućnosti, kao i napredovanje, učenje i razvoj.

Ne samo da je odličan učenik i matematičar, Dimitrije voli i da skija, a  već sedam godina trenira folklor u SKUD-u „Boško Vujadin“ u Kasindolu.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

Objašnjava da je tokom godina provedenih u svijetu folklora stekao mnogo prijatelja, lijepa iskustva, te da će još dugo čuvati uspomene sa putovanja u kojima je imao priliku da uživa, ali i brojnih druženja i manifestacija u kojim je učestvovao.

Ignjić sa sjetom razgovara o srednjoškolskim danima i prijateljima, ali kao zreo i samosvjestan mladić, ističe da je kroz život nemoguće stajati, kako kaže, u jednom mjestu.

- Potrebno je izaći iz zone komfora, probati nešto novo, krenuti nekim drugim putem, naučiti nešto više, jer se u suprotnom ne može napredovati - ističe Dimitrije.

Dimitrije uživa u igranju igrica, i to povezuje i sa ljubavlju koju ima ka programiranju.

Kao i većina njegovih vršnjaka, voli da izlazi i da slobodno vrijeme provodi sa prijateljima. Kaže da sluša sve vrste muzike, u zavisnosti od raspoloženja, a kroz osmjeh dodaje da uvijek ima simpatiju. U posljednje vrijeme, kaže, izlazaka je manje, zbog obaveza u vezi sa prijemnim ispitom, koji ima 29. juna u Novom Sadu.

Moto Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu je istovremeno i Dimitrijev moto: „Možemo koliko znamo“. Smatra da je znanje neophodno u ostvarivanju želja, ličnih uspjeha, ali i, generalno, bilo kojoj vrsti napretka.

Dimitrije kaže da je znanje vrsta moći i alat kojim se postižu dobri rezultati i otvaraju zatvorena vrata.

- Želim da se u budućnosti dalje usavršavam, da ostvarim zapažene rezultate, a u planu mi je da završim master, kasnije, možda i doktorske studije - otkriva Dimitrije.

Ipak, kaže, želja mu je da se vrati u svoj grad, da živi u svojim Gornjim Mladicama i da svoja znanja i iskustva iskoristi kako bi doprinosio razvoju svoje lokalne zajednice.

Porodica mu predstavlja najveću podršku i oslonac, prvenstveno zbog ljubavi koju mu je  pružila, ali i zbog naslijeđenog talenta od majke ekonomiste i oca informatičara.

Dimitrije ima brata blizanca, koji, za razliku od njega, gaji ljubav prema medicini, a studiraće, kao i on, u Novom Sadu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Najtežu tikvu uzgojio Ratko Govedarica iz Gacka Najtežu tikvu uzgojio Ratko Govedarica iz Gacka
"Dani tikve" okupili oko 80 izlagača i veliki broj posjetilaca (FOTO) "Dani tikve" okupili oko 80 izlagača i veliki broj posjetilaca (FOTO)
Romanijski kajmak prepoznatljiv, zaštićen i ima kupce Romanijski kajmak prepoznatljiv, zaštićen i ima kupce
Najčitanije
  • Najtežu tikvu uzgojio Ratko Govedarica iz Gacka
    20h 32m
    0
  • Majka heroj: Lejla doplivala kroz bujicu i spasila kćerku
    21h 34m
    0
  • "Dani tikve" okupili oko 80 izlagača i veliki broj posjetilaca (FOTO)
    20h 46m
    1
  • Sutra praznik Svete Tekle
    3h 0m
    0
  • Kako kafa utiče na depresiju?
    13h 33m
    0