Dio sveštene odežde Svetog Vasilija Ostroškog čuvaće se u Blagaju kod Mostara

01.12.2023. 14:50
0
IZVOR: etrebinje.com

Po blagoslovu arhiepiskopa cetinjskog mitropolita crnogorsko – primorskog gospodina Joanikija, a na molbu episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog gospodina Dimitrija, dio sveštene odežde Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, čuvaće se u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju kod Mostara.

Svečano unošenje narukvica u hram biće u nedjelju, 3. decembra, na arhijerejskoj liturgiji kojom će načalstvovati episkop Dimitrije.

Mošti Svetog Vasilija Ostroškog se presvlače svake sedme godine. Dio odežde Svetog Vasilije Ostroškog može se dobiti na čuvanje u svetinjama u kojima će se vjerni narod moliti i poklanjati svetitelju.

Starješina Saborne crkve u Mostaru o. Duško Kojić pozvao je vjerni narod da u nedjelju dođu na bogosluženje.

- Dio sveštenih odeždi Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog Čudotvorca, koji će se čuvati u hramu u Blagaju, koji je i posvećen ovom velikom svetitelju, je veliki Blagoslov za pravoslavne u dolini Neretve. Pozivamo sve vjerne da uzmu učešća u bogosluženju kojim će načalstvovati njegovo preosveštenstvo episkop Dimitrije - rekao je o. Kojić.

Sveti Vasilije Ostroški rođen je 1610. godine, kao Stojan Jovanović, od roditelja Petra i Ane, u selu Mrkonjiću u  Popovom polju. U manastiru Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog u Mrkonjićima kod Trebinja, sada se čuvaju mošti Svete Ane – Anastasije, majke Svetog Vasilija.

Sveti Vasilije učio je školu u manastiru Zavala, kod strica, jeromonaha Serafima. Zakaluđerio se u trebinjskom manastiru (Tvrdošu), dobivši monaško ime Vasilije, gdje je i rukopoložen u čin đakona i prezvitera. Jedno vrijeme je boravio u Cetinjskom manastiru kod crnogorskog mitropolita Mardarija kao pridvorni monah. U manastiru Tvrdoš je proizveden u čin arhimandrita. Zbog nesuglasica među bratstvom napušta manastir Tvrdoš i odlazi na Svetu Goru, gdje je proveo oko godinu dana. Išao je u Rusiju, i po povratku iz nje, u vrijeme srpskog patrijarha Pajsija Janjevca, postao je mitropolit zapadnog dijela Hercegovine (1639).

Nakon Tvrdoša, 1651. godine prelazi u nikšićki kraj, prvo u mjesto Pope kod Onogošta (današnji Nikšić), zatim u manastir Ostrog, i preuzima istočnohercegovačku mitropoliju sinđelijom patrijarha Gavrila. Od 1654. godine Vasilije se pominje kao mitropolit obje hercegovačke eparhije, istočne i zapadne.

Upokojio se 29. aprila/12. maja 1671. godine i sahranjen je u Gornjem manastiru Ostrog.

Bio je zaštitnik pravoslavlja i organizator oslobodilačke borbe protiv Turaka. Kult Svetog Vasilija Ostroškog počeo se širiti po cijelom srpstvu tokom XVIII i XIX vijeka kada je njegovo ime ušlo u opštu stihiru srpskim prosvetiteljima i kada je štampana njegova služba u beogradskom Srbljaku (1861). Kult svetitelja je jačao i poprimio velike dimenzije tako da je danas Sveti Vasilije Ostroški jedan od najpoštovanijih svetitelja u srpskom narodu i Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi.

Sveti Vasilije Ostroški je veliki čudotvorac čija su čudotvorna djela poznata i izvan granica Srpske Pravoslavne Crkve. Njegovo sveto tijelo u cijelosti počiva u ostroškoj isposnici, nepodložno zakonu truljenja, već više od trista godina. Crkvica u kojoj leže mošti Ostroškog Sveca ispunjena je prijatnim mirisom, koji zadivljuje svakog poklonika.

Činjenica netljenosti tijela ovog velikog svetitelja, predstavlja fenomen za sebe, koji hrišćani nazivaju – čudom. Ovaj se fenomen jedino može shvatiti i objasniti svetim životom Ostroškog Sveca. A život Svetog Vasilija bio je zaista život u Bogu, život sazidan po Hristu, u kome sve i sva bješe Hristos.

Još veće čudo i dokaz svetiteljstva Svetog Vasilija jeste čudotvorna moć njegovog netljenog tijela. On, koji je u svom zemaljskom životu više ličio na anđela nego na čovjeka, uzdigao je svoj duh do prestola Božijeg, a svoje tijelo obesmrtio. To sveto tijelo bilo je za vrijeme zemaljskog življenja hram Duha Svetoga, a poslije rastanka sa svojom bogočežnjivom dušom postalo je riznica blagodati Božije.

Svetog Vasilija je u Srpskoj Crkvi Gospod odredio za posebnu misiju, za pomoćnika i iscjelitelja svih nevoljnih i bolnih, koji sa čvrstom vjerom i ljubavlju dolaze i pristupaju mu kao velikom čudotvorcu i Božijem ugodniku. Dao Bog da molitve mostarskih i hercegovačkih vjernika budu ugodne Svetom Vasiliju Ostroškom.

Komentari 0
Povezane vijesti
Priča o Siniši i božijem čudu Priča o Siniši i božijem čudu
Babići, njih 12, krstilo se na praznik Svetog Vasilija Babići, njih 12, krstilo se na praznik Svetog Vasilija
Srbi sa ikonama Svetog Vasilija i srpskim trobojkama prošetali kroz Leposavić Srbi sa ikonama Svetog Vasilija i srpskim trobojkama prošetali kroz Leposavić
Najčitanije
 • Operacija ''Lukavac 93'' - Trnovo, Bjelašnica i Igman
  23h 50m
  4
 • Majevičko ratište 1992-1995. godine
  12m
  0
 • Sjećanje na nekadašnji Dan mladosti – 25. maj (VIDEO)
  23h 52m
  5
 • Majka izbola kćerku kad su došli socijalni radnici
  20h 14m
  0
 • Na Nišićima obilježeno 150 godina postojanja hrama Svetih apostola Petra i Pavla (FOTO)
  14h 29m
  3