Direktor kancelarije Vlade Srbije o upadu policije na posjed hrama Hrista Spasa u Prištini

10.06.2021. 19:55
0
IZVOR: srpskainfo.com

Današnji upad policije samoproglašenog Kosova na crkveni pojsed Hrama Hrista Spasa u Prištini nakon liturgije, koja je u ovoj svetinji održana nakon pune 23 godine, brutalna je demonstracija sile i vjerske netrpeljivosti koja dolazi iz Prištine, ocijenio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Petković je poručio da je prisustvo policije ispred crkve očigledna prijetnja vjernicima šta će im se dogoditi ukoliko ponovo dođu u ovu svetinju u gradu, iz koga je nakon 1999. godine protjerano 40.000 Srba, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

– Opustjeli grad i hram u njemu najbolniji su podsetnik i svjedočanstvo na stradanje i egzodus srpskog naroda sa prostora Kosova i Metohije. Upravo zato albanskim političarima smetaju vjernici koji su se danas u ovoj svetinji sabrali – ukazao je Petković.

On je upitao da li premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti i političari iz Prištine zamišljaju zaštitu vjerske i kulturne baštine SPC na Kosovu i Metohiji tako što će slati naoružanu policiju da prijeti vjernicima i hoće li o ovoj upotrebi zastrašivanja i sile u blizini crkve izvjestiti Unesko i organizaciju “Evropa Nostra”.

– Ma šta javno pričali i u pismima se kleli – jasna je namjera mnogih da sa prostora Kosova i Metohije zatru svaki trag i spomen srpskog postojanja. Zato je usledila današnja nervozna reakcija na oživjeli hram -zaključio je Petković.

Policija samoproglašenog Kosova danas je upala na posjed hrama Hrista Spasa u Prištini nakon liturgije koju je tamo nakon 23 godine, u prisustvu manjeg broja vjernika, služio Njegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN? Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN?
Priština organizuje referendum, Srbi najavili bojkot Priština organizuje referendum, Srbi najavili bojkot
Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    16h 14m
    5
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    18h 57m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    13h 49m
    5
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    22h 42m
    0
  • Božović: Kroz poslovne zone, u Istočnu Ilidžu dovedeni privredni subjekti
    20h 43m
    0