Dukić prodao robnu kuću i za sve okrivio radnike „Boksita“

02.08.2021. 18:15
1
IZVOR: capital.ba

Kompanija „Boksit“ prodala je svoju robnu kuću u Milićima preduzeću „Zvorničanka“ iz Zvornika.

Prema ugovoru potpisanom u petak kupac preuzima imovinu, zalihe ali i zaposlene radnike bez prava da ih otpusti u narednih godinu dana, osim u slučaju nepoštovanja radne dužnosti i discipline.

Predsjednik kompanije Rajko Dukić je kao razlog prodaje naveo to što radnici u njoj nisu trošili onoliko novca koliko je on planirao.

-Razlog, zašto se kompanija „Boksit“ odlučila na ovo, je činjenica da, pored svih mjera koje sam preduzimao, da se kupuju robe u Robnoj kući, od strane zaposlenih, pod povoljnim uslovima, uključujući i kreditne uslove, nije postignut očekivani rezultat. Prisutno je i crno tržište, manje trgovačke radnje, koje rade, kako rade, kao i razni vidovi nelojalne konkurnecije- kazao je Dukić.

Podsjećamo, Dukić je zaposlenima u kompaniji nametnuo obavezu da 30 odsto plate troše u okviru grupacije. U suprotnom, kažnjavao ih je tako što im je taj iznos nezakonito odbijao od plate.

Nakon što i pored toga nije mogao natjerati radnike da njemu ostavljaju svoju platu, odustao je.

-Zbog promjene imovinsko-pravnog statusa Robne kuće, uključujući junsku platu, pa nadalje, neće se vršiti umanjenje zaposlenim, po osnovu obaveze, odnosno potreba, za kupovinom roba, ne samo u okviru Robne kuće, nego uopšte, u okviru kompanije i grupacije. Zaposleni, shodno svojim potrebama i interesu, mogu da kupuju robe koje je, do sada, prodavala Robna kuća, tamo gdje im je povoljnije- zaključio je Dukić u svojoj instrukciji.

Radnici su slobodni u izboru trgovine, ali ne i u izboru osiguravajuće kuće. Podsjećamo, Dukić je nedavno donio novu “obavezujuću instrukciju” kojom radnike prisiljava da svoje automobile osiguravaju u kompaniji “Drina osiguranje”.

“Boksit” je jedan od četiri suvlasnika “Drine”, zbog čega je Dukiću neshvatljivo da neko od zaposlenih svoj novac troši u drugim osiguravajućim društvima. To za njega nije moralno i nanosi štetu društvu.

Kada je riječ o novom kupcu Robne kuće, u pitanju je preduzeće koje zapošljava 320 radnika i koje je u prošloj godini imalo prihode od 56,8 miliona maraka te 1,2 miliona maraka dobiti.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Zamisli 02.08.2021. 19:55
  Ko o čemu, kurva o poštenju...
Povezane vijesti
Vlada drastično smanjuje naknade za nezaposlenost (VIDEO) Vlada drastično smanjuje naknade za nezaposlenost (VIDEO)
Neregistrovana vozila krstare seoskim putevima Neregistrovana vozila krstare seoskim putevima
Crkva Svetog Nikole: Uz obnovu svetinje osvježen bogoslužbeni život Crkva Svetog Nikole: Uz obnovu svetinje osvježen bogoslužbeni život
Najčitanije
 • Posni kolač sa višnjama i makom
  8h 10m
  0
 • Na Jahorini uhapšen jedan od najvećih bjegunaca u Evropi
  4h 17m
  0
 • Marko Kubatlija od danas na čelu Agencije za unapređenje stranih investicija BiH
  6h 24m
  8
 • Opština Istočno Novo Sarajevo organizuje podjelu novogodišnjih paketića
  8h 15m
  0
 • Neregistrovana vozila krstare seoskim putevima
  8h 22m
  1