Ferata na Crvenim stijenama sve popularnija

28.11.2020. 18:57
0
IZVOR: Katera

Iako je tek prošle nedjelje svečano otvorena ferata na Crvenim stijenama, prirodnoj granici između opština Pale i Sokolac, u proteklih sedam dana ovu planinu posjetilo je nekoliko stotina planinara, turista, ljubitelja prirode i adrenalina.

Na Crvene stijene već danima, koristeći lijepo i sunčano vrijeme, pristužu turisti i planinari iz svih dijelova zemlje, ali i regiona. Svi žele da isprobaju novi adrenalinski i planinarski projekat "Via Ferrata", u dužini od 350 metara.

Slika

Pogled na Mokro / foto: Miljan Rašević

Polazna "stanica" ferate nalazi se u samom podnožju Crvenih stijena, do koje vam je od planinarskog doma "Glasinca" na Ravnoj Romaniji potrebno oko 20 minuta hoda kroz šumu. Od početka do kraja ferate, to jeste, do uspona na sami vrh Crvenih stijena, potrebno vam je oko sat i trideset minuta. 

Feratom mogu da se kreću uglavnom psihofizički spremni planinari, koji znaju kako se koristi sertifikovana oprema, koja uključuje pojas, šljem i via ferata set. Nije dozvoljeno kretanje feratom neiskusnim penjačima i maloljetnim licima, bez pratnje punoljetne osobe. 

Slika

Uspon na Crvene stijene /foto: Miljan Rašević

Visinska razlika koju jedan planinar prelazi na ferati jeste oko 160 metara. Na tom putu očekuje vas mnogo zanimljivih i uzbudljivih dijelova, gdje se uglavnom krećete uz pomoć sajle, pridržavajući se za stope. Pri kraju ferate očekuje vas prelazak preko visećeg mosta, koji je prava atrakcija jer spaja dvije stijene između usijeka i nakon kojeg vas očekuje posljednji uspon do vrha.

Osim ove ferate, lokacija Crvene stijene od sada je mnogo pristupačnija i za one koji nisu ljubitelji planinarenja, ali vole prirodu i hoće da uživaju u prelijepom pogledu sa ove planine.

Slika

Čarobni prizor Mokranjskog Polja u pozadini / foto: Miljan Rašević

Vrijedni članovi planinarskih društava, aktivisti, svi oni koji su učestvovali u postavljanju ferate, potrudili su se da naprave nekoliko novih klupa za odmor, kako bi oni koji žele samo da prošetaju mogli da se odmore i uživaju u pogledu sa Crvenih stijena na prirodu oko njih.

Do Crvenih stijena možete doći iz dva pravca. Prvi je kraći, ali i lošiji, makadamski put sa dosta izbočina, zimi teže prohodniji i loše očišćen kroz selo Podkrajevi, a lakši, asfaltni i nešto duži put je lokalni put kroz selo Ravna Romanija, pored manastira Svetog Đorđa, gdje vozite do kraja asfaltnog puta i stižete pred planinarski dom "Glasinca". 

Slika

Planinarski dom "Glasinca" /foto: Miljan Rašević

Na toj lokaciji imate dovoljno mjesta za parking, a odatle dalje pješice nastavljate put prema ferati i vrhu Crvene stijene, šumskom i odlično markiranom stazom.

Ukoliko planirate dolazak na Crvene stijene i posjedujete planinarsko iskustvo i znanje, a želite da posjetite i druge planinske vrhove Romanije, preporučujemo vam da pratite markaciju i putokaze koji od planinarskog doma "Glasinca" vode ka Velikom Lupoglavu, najvećem vrhu Romanije.

Na putu do Velikog Lupoglava 1.652 m.n.v., možete da posjetite i vrh Gavranka 1503 m.n.v., Crnu stijenu 1573 m.n.v., kao i vrhove Đeva 1.542 m.n.v. i Mjedenik 1.523 m.n.v.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

 

Novinar: Miljan Rašević

Komentari 0
Povezane vijesti
U proljećnom pohodu na Romaniji oko 200 učesnika U proljećnom pohodu na Romaniji oko 200 učesnika
Na širem području Romanije zabijelio snijeg Na širem području Romanije zabijelio snijeg
Tamara Tošić najmlađi penjač na ferati Sokolov put Tamara Tošić najmlađi penjač na ferati Sokolov put
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    7h 52m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    7h 59m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    4h 41m
    0
  • Kod Trnova uhapšeno lice zbog krivolova
    8h 8m
    0
  • Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
    5h 24m
    0