Fočak Žarko Jovović pola vijeka popravlja liftove

03.11.2023. 11:32
0
IZVOR: radiofoca.com

Šezdesetdevetogodišnji Žarko Jovović među rijetkim je majstorima za održavanje liftova u Foči. Popravio ih je na stotine širom bivše Jugoslavije. Trenutno u Foči održava desetak.

Znatiželja da shvati na koji način funkcionišu, kako jedan taster „zna“ kad treba lift da krene, kad da se zaustavi, kad da se vrata otvore ili zatvore, još u mladalačkim danima opredijelila ga je za izučavanje ovog zanata, priča Jovović za Radio Foču.

- Završio sam elektromehaničarski zanat za aparate u domaćinstvu. Molbu za servisere liftova predao sam 1975. godine u sarajevsko preduzeće „David Pajić“, otišao u Beograd na polugodišnju obuku, nakon čega sam praktično polagao. Postao sam pomoćnik servisera, a ubrzo i vodeći monter - kaže Jovović.

Slika

Foto: radiofoca.com

Do 1992. održavao je polovinu sarajevskih liftova. Izuzetno odgovoran i složen posao koji voli i najbolje poznaje nastavio je u Foči.

 Prijeratnih godina, priča, i te kako je bilo posla. Danas, sve manje. Ipak, ni u sedmoj deceniji nije mu teško da bude na raspolaganju građanima. Na teren najčešće izlazi kada lift stane zbog nesavjesnog rukovanja.

- Problem je i kad neko baci žvaku, pa vrata ne mogu dovoljno da priđu. Nalazio sam i košpice od voća koje zaglave vrata. Postoji i niz drugih primjera, kada nasilno polome bravu, ručicu ili neke sigurnosne dijelove, kontakt prilaznih vrata ili elektromehaničku bravu - navodi Jovović.

Bez obzira što su neki fočanski liftovi napravljeni prije 40 ili 60 godina, starost ne određuje njihovu bezbjednost, kaže Jovović. Najvažnije je redovno servisiranje.

Nijedan lift ne može da se tek tako otkači i propadne, što su, kaže, najčešće zablude.

-  Ako jedno nosivo uže pukne odmah se mijenja, ali se nikada neće desiti da puknu dva od recimo tri užeta ili od osam na teretnim liftovima. Samo jedno uže može da izdrži masu od 1.500 kilograma, ali zamislimo preventivu od tri užeta. Čak i kad bi se desilo da nekim čudom puknu sve sajle postoji takozvani regulator brzine koji automatski koči lift čim pređe brzinu nazivne vrijednosti. Noževima od visokolegiranog čelika hvata za šine vodilice i automatski se ukopava. U svakom liftu ima dovoljno kiseonika, tako da zbog toga niko ne treba da bude u strahu - ističe Jovović.

 Za liftove šaljivo kaže da su jedini prevoz koji se ne plaća.

Podsjeća da su u Foči liftovi uglavnom u vlasništvu zajednica etažnih vlasnika i da o njima, najprije, treba da se brinu stanari.

Komentari 0
Povezane vijesti
Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj
Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu
Obilježavanje Dana Igmanske brigade Vojske Republike Srpske Obilježavanje Dana Igmanske brigade Vojske Republike Srpske
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    23h 50m
    0
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    2h 7m
    2
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    20h 39m
    1
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    23h 57m
    4
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    15h 17m
    0