Gašanović: Prioritet - jačanje institucionalnih kapaciteta opštine Istočni Stari Grad

09.08.2023. 09:34
0
IZVOR: srna.rs

Načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović izjavio je na Hreši da je jačanje institucionalnih kapaciteta ove lokalne zajednice njegov lični prioritet već 15 godina, u čemu su i njemu i opštinskoj upravi svesrdno pomogli grad Istočno Sarajevo i ključne institucije Republike Srpske.

- Želja nam je da opština ima sve institucije kako bi mogla da svojim stanovnicima pruži najbolje uslove za normalan život i razvoj, a privrednicima i investitorima obezbijedi povoljan poslovni ambijent - rekao je danas novinarima Gašanović, govoreći o rezultatima rada u periodu između dvije krsne slave Istočnog Starog Grada - Svetog sveštenomučenika Pantelejmona.

Ova godina, ističe on, veoma je bitna jer su poslije dodjele staničnog odjeljenja policije na Trebeviću, pa uspostavljanja vatrogasne jedinice grada Istočno Sarajevo na Hreši,  dobili područne jedinice Geodetske uprave i Poreske uprave, koje su smjestili u zgradu opštine Istočni Stari Grad.

On je naveo da od Vlade Republike Srpske očekuje određene aktivnosti i podršku na planu intenzivnijeg jačanja institucionalnih kapaciteta opštine.

Prema njegovim riječima, opština Istočni Stari Grad u prošloj godini ostvarila je za 31 godinu postojanja najveći budžet od 6,3 miliona KM, od čega je oko četiri miliona KM investirano u ovu izrazito nerazvijenu lokalnu zajednicu ruralnog karaktera.

Gašanović je naveo da je izgrađeno i 120 kilometara lokalnih puteva, kao i da se mnogo pažnje poklanja izgradnji infrastrukture, vodovodnog sistema, kanalizacione mreže na Brusu i drugim projektima.

On naglašava da su svi ovi pozitivni pomaci rezultat dobre komunikacije sa gradskim i republičkim institucijama, ali i Kantonom Sarajevo i susjednim opštinama.

Načelnik Istočnog Starog Grada naglašava da je briga o mladim ljudima, sportistima, učenicima, studentima, talentima uopšte – kontinuirana aktivnost Opštinske uprave.

Gašanović dodaje da je u rasvjetu na magistralnom putu Sarajevo-Sokolac opština uložila 350.000 KM, lokalna ambulanta dobila modernu opremu za analizu krvi, a velika pažnja posvećena je i uređenju centralnog područja opštine.

- Sugrađani su prepoznali naše napore i ja im se zahvaljujem i divim im se na odlučnosti da ostanu ovdje i da svi zajedno gradimo i razvijamo naš Istočni Stari Grad, bez obzira na sve izazove - naveo je on.

Gašanović smatra da se male lokalne zajednice u Republici Srpskoj putem Saveza opština i gradova mogu i trebaju izboriti za bolji status, jer je to u interesu svih građana.

- Mislim da Grad Istočno Sarajevo treba da ima specijalni status u Vladi Republike Srpske, kao i da Istočni Stari Grad u budućnosti dobije još značajniju podršku i grada i Vlade Srpske - zaključio je Gašanović.

Komentari 0
Povezane vijesti
Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
Opština Istočni Stari Grad raspisala konkurs za dodjelu studentskih stipendija Opština Istočni Stari Grad raspisala konkurs za dodjelu studentskih stipendija
Najčitanije
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    18h 52m
    3
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    19h 57m
    4
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    13h 40m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    14h 46m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    23h 14m
    0