Godišnjica pakla u Dobrovoljačkoj ulici (FOTO)

03.05.2023. 11:36
0
IZVOR: katera.news

Parastosom u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, a potom i mirnom šetnjom Dobrovoljačkom ulicom, danas Ulicom Hamdije Kreševljakovića, obilježena je 31 godina od stravičnog zločina nad pripadnicima JNA u ovoj ulici u Sarajevu.

Nekadašnji poručnik 65. Zaštitnog motorizovanog puka Željko Pantelić, koji je 2. maja 1992. ranjen u Komandi 2. vojne oblasti, a dan kasnije zarobljen u Dobrovoljačkoj ulici tokom mirnog povlačenja JNA iz Sarajeva, istakao je da se 31 godinu kasnije i dalje bore za istinu i pravdu.

Kako ističe, prije dvije godine je objavio knjigu o tim zločinima, a opet se susreće, na društvenim mrežama i u medijima, sa komentarima u kojima se ova jedinica vodi kao "niški specijalci", iako nikakve veze nisu imali sa Nišom.

- Još se priča o nekim braniocima Sarajeva koji su se branili od nas koji smo bili opkoljeni u kasarnama - zaključio je Pantelić.

Ističe da mu je žao što tom optužnicom nisu obuhvaćeni svi zločini koji su počeli 20. aprila ubistvom vojnika na Bistriku, kao i onim ubistvima koja su se desila nakon trećeg maja.

- Mislili smo da će Tužilaštvo naći snage da optuži okrivljene, međutim od 2018. godine, kada je ponovljen, postupak se vodi samo za 3. maj, odnosno zločine počinjene prilikom izlaska kolone iz Komande 2. vojne oblasti, dok za zločine koji su počinjeni prije toga, ubistva vojnika na Bistriku, 2. maja u Domu JNA, na Skenderiji, kod Pošte i Komande Druge vojne oblasti nije ni pokrenut postupak - rekao je Pantelić.

Slika

Foto: katera.news

Bogdana Tomović, majka Zdravka Tomovića vojnika JNA poginulog u Dobrovoljačkoj ulici, rekla je da čeka pravdu i da se nada da će je dočekati.

Gordana Gvozdenović, sestra poginulog vojnika, istakla je da se zločini odigrani u Dobrovoljačkoj ne smiju zaboraviti.

- Došla da odam počast svom bratu i svoj braći koja su na svirep način ubijeni – istakla je ona.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić podsjetio je da je za vrijeme primirja koji je podstignut između komandi JNA i Alije Izetbgovića, izvršen masovni napad i zločin.

- Za taj zločin nije niko odgovarao, a napadnuti su mladi vojnici koji su bili na služenju vojnog roka – rekao je on.

Slika

Foto: katera.news

Prema njegovim riječima, iako je Unprofor garantovao bezbjednost, niko nikada nije procesuiran za ovaj stravični zločin.

- Republika Srpska insistira na tome da se počinioci i nalogodavci kazne i nadamo se da će doći do zasluženog epiloga – rekao je on.

Viktor Nuždić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica rekao je da se zločini nad pripadnicima JNA ne smiju zaboraviti, te da to što 31 godinu poslije nema procesuiranih lica govori kakva su pravda i pravičnost Suda BiH.

- Ovo je jedan u nizu događaja koji nije procesuiran i koji nije dobio sudski epilog, a porodice žrtava satisfakciju - rekao je Nuždić.

Prema njegovim riječima, ova stradanja ne treba zaboraviti, a buduće generacije treba da znaju šta se dešavalo tokom devedesetih godina prošlog vijeka u BiH.

Milorad Kojić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH rekao da zločin u Dobrovoljačkoj ne može biti zaboravljen.

Ratni zločin nad pripadnicika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ne smije biti zaboravljen iako se dugo godina radilo na njegovoj opstrukciji za koji postoje javno dostupni video-snimci. Dokaz za opstrukciju je i naredba stranog tužioca koji je obustavio istragu ovog zločina u periodu kada je imao više živih svjedoka koji su mogli da posvjedoče zločinu u Dobrovoljačkoj – rekao je Kojić.

Kojić je pojasnio da je predmet vezan za ovaj zločin obiman i ne trpi nikakvu vrstu odlaganja, međutim, dodaje, primijenjuju se taktike koje dovode do odugovlačenja procesa i umranja znatnog broja svjedoka koji bi trebalo da svjedoče.

Prema njegovim riječima, ne odugovlači se samo u slučaju ratnog zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, nego i u slučaju Atifa Dudakovića kojeg optužnica tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

On je podsjetio da je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica objavio publikaciju preživjelog pripadnika JNA iz Dobrovoljačke.

Obilježavanje stradanja vojnika JNA nastavljeno je u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, uz jake mjere obezbjeđenja.

 U koloni koja je odala počast nastradalim bili su preživjeli vojnici JNA, članovi porodica stradalih, predstavnici institucija Republike Srpske, zvaničnici Srpske u institucijama BiH, kao i grada Istočno Sarajeva, gradskih opština, te predstavnici boračkih kategorija.

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu pripadnici "Zelenih beretki" i Teritorijalne odbrane BiH su, prema naredbama člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, na današnji dan 1992. godine napale kolonu vozila JNA koja je, prema dogovoru Alije Izetbegovića i Unprofora, napuštala tadašnju Drugu vojnu oblast.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

Tužilaštvo BiH nedavno je podiglo optužnicu za zločine nad pripadnicima JNA počinjene u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine.

Optužnica je podignuta protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahta, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiška.

Istraga je nastavljena zbog sumnje da je počinjen ratni zločin, a odlukom je van snage stavljena ranija naredba o obustavljanju istrage od 17. januara 2012. godine u odnosu na pet lica, te je naređeno ponovno otvaranje istrage.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Kako je stradao mitropolit Petar Zimonjić Kako je stradao mitropolit Petar Zimonjić
Najčitanije
  • Partizan mijenja ime!
    16h 44m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    21h 17m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    18h 51m
    2
  • Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu
    20h 19m
    0
  • Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
    19h 57m
    0