Godišnjica proboja zatvorenika iz Jasenovca

22.04.2023. 12:53
1
IZVOR: srna.rs

Hiljadu sedamdeset tri preživjela logoraša u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac pokušala su 22. aprila 1945. godine, u očajničkom jurišu na stražare, da se dokopaju slobode, ali je u tome uspjelo samo 169 njih.

U toj najvećoj "fabrici smrti" na Balkanu u Drugom svjetskom ratu ustaše su ubile stotine hiljada mahom Srba, Jevreja i Roma.

Koncentracioni logor Jasenovac bio je najveći logor smrti u tadašnjoj fašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, na prostoru okupirane Jugoslavije za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Formiran je u avgustu 1941. godine, a osmislio ga je jedan od najvećih ratnih zločinaca tog doba Maks Luburić, koji bio i prvi komandant logora.

Logor su uništile ustaše aprila 1945. godine da bi sakrile svoje zločine.

"Radni logor Jasenovac", kako ga naziva hrvatska državna administracija, bio je stratište za Srbe, Rome i Jevreje, svih uzrasta, polova, životne dobi, socijalnih, obrazovnih i drugih profila, kao i za komuniste, partizane, pomagače i simpatizere Srba, Roma i Jevreja.

Sistem logora Jasenovac bio je zloglasan po varvarskim metodama i velikom broju žrtava.

Profesor Gideon Grajf, istoričar specijalizovan za Holokaust, autor izuzetno značajne monografije "Jasenovac - Aušvic Balkana - Ustaška imperija okrutnosti" navodi da je: "Jasenovac bio daleko brutalniji od Aušvica".

U procesu "pročišćenja hrvatske nacije", srpska djeca su ubijana, zajedno sa odraslima.

Tokom četiri godine, između aprila 1941. i maja 1945, 73.316 mališana je ubijeno u ustaškoj NDH. Tokom Drugog svjetskog rata, jedino mjesto u cijeloj Evropi u kome su postojali specijalni logori za djecu bila je Hrvatska.

Samo od decembra 1941. do aprila 1942. ustaše su ubile 19.544 dječaka i djevojčica srpske nacionalnosti, a njihovi identiteti utvrđivani su kasnije.

Ubijani su, prema svjedočenjima, na najstrašnije načine, i umirali su, takođe, više nego odrasli, od bolesti, izgladnjelosti, žeđi i smrzavanja.

Mnoga djeca poklana su u Jasenovcu sredinom septembra 1942. Djeca su dovođena u 15 zaprežnih kola u ciglanu i spaljivana. Slična sudbina zadesila je 300 djece koja su pogubljena u Gradini u oktobru 1942.

Ogroman broj djece, oko 12.000, spasen je od ustaškog pogroma, a za tu akciju najzaslužnija je Diana Budisavljević i desetine plemenitih ljudi koji su joj pomogli.

Broj žrtava u koncentracionom logoru Jasenovac nikada nije tačno utvrđen.

Logorska arhiva je dva puta uništavana - početkom 1943. i aprila 1945. godine.

Zemaljska komisija Hrvatske, osnovana 1945. godine, konstatovala je u izvještaju Međunarodnom vojnom sudu u Nirnbergu da je broj žrtava između 500.000 i 700.000.

Njemački generali iz Drugog svjetskog rata davali su veoma različite podatke o broju ubijenih Srba u NDH, ali zajedničko im je to da svi pominju stotine hiljada stradalih.

Aleksander Ler je još 1943. godine govorio o 400.000 ubijenih Srba, Lotar Renduli, njemački general-pukovnik, navodi da je ubijeno oko "500.000 pravoslavaca", general Herman Nojbaher pominje "više od 750.000 ubijenih", Ernst Fik - 600.000 ...

Nakon Drugog svjetskog rata, u namjeri da izjednače žrtve i zasluge za oslobođenje zemlje, komunističke vlasti su činile sve da se Jasenovac pominje što manje. O najvećem stratištu u NDH-a nisu snimani filmovi niti rađeni serijali, a lider komunista Josip Broz Tito nikada nije otišao u Jasenovac.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Hari 23.04.2023. 15:41
    Tito njegovi partizani sa toliko divizija, brigada nikada tokom pune četiri godine rata nije napao ovaj zloglasni logor smrti da spasi nevine žrtve uglavnom u ogromnoj većini Srbe. Ustaška mašina smrti je "radila" pune četri godine pa sve do samog kraja rata i gutala žrtve. Doživotnom maršalu i njegovim partizanima glavni protivnicu su bili JVO i četnici da bi se dočepo vlasti i srušio kraljevinu SHS. Poslije rata nje se smjelo pričati ni istraživati vezano za genocid počinjen nad Srbima dase nebi kvarilo proklamovano "Brastvo i jedinstvo". Bilo je pokušja raznih komisija da se utvrde razmjere zločina i broja žrtava i uvijek je to stopirano od komunističkih vlasti iz Beograda pod Titovom palicom.
Povezane vijesti
Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
Godina od masakra u Malom Orašju i Duboni Godina od masakra u Malom Orašju i Duboni
Prošle 32 godine od mučkog ubistva vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici Prošle 32 godine od mučkog ubistva vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici
Najčitanije
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    16h 27m
    10
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    23h 8m
    13
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    3h 31m
    2
  • Djevojčica pala sa 13. sprata i preživjela
    15h 15m
    0
  • Na aerodromu otkrivena vreća sa zmijama u pantalonama putnika
    13h 42m
    0