Godišnjica rođenja Isidore Sekulić

16.02.2023. 19:19
0
IZVOR: dnevnik.rs

Na današnji dan, u podnožju Titelskog brega, u bačkom selu Mošorinu kod Žablja, rođena je jedna od najvećih srpskih književnica Isidora Sekulić.

Djetinjstvo je provela u Zemunu, Rumi i Novom Sadu. Školovala se u Novom Sadu (Viša djevojačka škola), Somboru (Srpska preparandija) i Budimpešti (Pedagogijum). Radila je kao nastavnica u Pančevu, Šapcu i Beogradu.

Do kraja, i bez ostatka, posvećena ljepoti smislene riječi, književnica Isidora Sekulić je za života stekla uvaženje kao najobrazovanija i najumnija Srpkinja svoga vremena.

Znalac više jezika i poznavalac više kultura i područja umjetničkog izražavanja, Isidora Sekulić je kao pisac, prevodilac i tumač književnih djela ponirala u samu suštinu srpskog narodnog govora i njegovog umjetničkog izraza, smatrajući govor i jezik kulturnom smotrom naroda. Pisala je o Branku Radičeviću, Đuri Jakšiću, Lazi Kostiću, Petru Kočiću, Milanu Rakiću, Veljku Petroviću, Ivi Andriću, Momčilu Nastasijeviću i drugima.

Penzionisana je 1931. godine. Izabrana je za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije 16. februara 1939, a za redovnog člana Srpske akademije nauka 14. novembra 1950, kao prva žena akademik. Umrla je 5. aprila 1958. godine u Beogradu.

Duboko promišljen i umjetnički istančan njen književni, prevodilački i kritički izraz je praznik naše pisane riječi.

Najpoznatija djela: “Saputnici”, “Pisma iz Norveške”, “Đakon Bogorodičine crkve”, “Hronika palanačkog groblja”, “Zapisi”, “Njegošu knjiga duboke odanosti”, “Govor i jezik”…

- Čovek je nomad po srcu svom, po misli svojoj, po idealima svojim. On je nomad po volji božijoj, koja ga je stavila među ogromna prostranstva neba i zemlje. Davnašnja i današnja strast, da se leti, putuje bez putanja i stanica i granica, to je proboj nomadstva čovečije prirode. Volja božija: to su staze i reke, putovanja i sretanja i nizovi života i drugova; a ne države i granice, kolje i bajoneti, palanke-tamnice u kojima slobodnog čoveka kao miša davi gospodar, sused, običaj, kritika. Tristan od množine želja nije mogao da umre; a svaki čovek ima krik onog pesnika koji je zapisaoi: Ili asketstvo ili putovanja, jer ništa drugo nema! - pisala je Isidora Sekulić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Borisav Stanković - Oživio unutrašnji svijet žene, njene strahove i želje Borisav Stanković - Oživio unutrašnji svijet žene, njene strahove i želje
Život i misija Matije Bana, akademika, diplomate, Srbina, katolika Život i misija Matije Bana, akademika, diplomate, Srbina, katolika
Branko Miljković - tragični lirik Branko Miljković - tragični lirik
Najčitanije
 • Zapalio se muškarac, povrijeđen i policajac koji je pokušao da ga zaustavi
  12h 59m
  0
 • Žepa – bolna, nezacijeljena rana (VIDEO)
  11h 18m
  5
 • Pacijent helikopterom transportovan za Beograd
  13h 23m
  0
 • Ilija Rabota iz Pala proglašen za najboljeg guslara Republike Srpske
  14h 49m
  0
 • Počelo raspoređivanje specijalaca na Kosovu i Metohiji
  6h 22m
  0