Godišnjica upada u vojnu fabriku „Pretis“ u Vogošći

18.04.2024. 09:39
0
IZVOR: katera.news

Na današnji dan, 18. aprila 1992. godine pripadnici paravojne formacije Patriotska liga, uz pomoć specijalne jedinice MUP-a Bih su nasilno upali u tadašnju vojnu fabriku Pretis u Vogošći. Tada su izvukli određene količine materijalno-tehničkih sredstava i naoružanja koje je ova fabrika proizvodila.

U namjeri zauzimanja i stavljanja pod kontrolu čitavog fabričkog kompleksa su osujećeni od strane samoorganizovanog i slabo naoružanog naroda iz okolnih naselja čime je došlo do prvog oružanog sukoba na teritoriji opštine Vogošća – podsjetili su iz Udruženje građana boraca i njihovih potomaka Treća sarajevska brigada Vojske Republike Srpske.

Vojna fabrika Pretis je cijeli period ratnih zbivanja bila pod kontrolom Vojske Republike Srpske i proizvodnjom minsko eksplozivnih sredstava je dala nemjerljiv doprinos u stvaranju i odbrani Republike Srpske. Sprečavanje zauzimanja i odbrana fabrike smatraju su veoma bitnim događajem sa početka Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Komentari 0
Povezane vijesti
Borbe u Podrinju - Višegrad, Foča 1992. Borbe u Podrinju - Višegrad, Foča 1992.
Bolnica “Koran” – svjedočanstvo o vremenu rata i entuzijazma Bolnica “Koran” – svjedočanstvo o vremenu rata i entuzijazma
Navršile se 32 godine o ubistava srpskih policajaca Navršile se 32 godine o ubistava srpskih policajaca
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    18h 38m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    17h 33m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    12h 21m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    13h 27m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    21h 55m
    0