Годишњица упада у војну фабрику „Претис“ у Вогошћи

18.04.2024. 09:39
0
ИЗВОР: katera.news

На данашњи дан, 18. априла 1992. године припадници паравојне формације Патриотска лига, уз помоћ специјалне јединице МУП-а Бих су насилно упали у тадашњу војну фабрику Претис у Вогошћи. Тада су извукли одређене количине материјално-техничких средстава и наоружања које је ова фабрика производила.

У намјери заузимања и стављања под контролу читавог фабричког комплекса су осујећени од стране самоорганизованог и слабо наоружаног народа из околних насеља чиме је дошло до првог оружаног сукоба на територији општине Вогошћа – подсјетили су из Удружење грађана бораца и њихових потомака Трећа сарајевска бригада Војске Републике Српске.

Војна фабрика Претис је цијели период ратних збивања била под контролом Војске Републике Српске и производњом минско експлозивних средстава је дала немјерљив допринос у стварању и одбрани Републике Српске. Спречавање заузимања и одбрана фабрике сматрају су веома битним догађајем са почетка Одбрамбено-отаџбинског рата.

Коментари 0
Повезане вијести
Мирончук Сергеј Александрович, руски добровољац који је дао живот за Републику Српску (ФОТО) Мирончук Сергеј Александрович, руски добровољац који је дао живот за Републику Српску (ФОТО)
Травник: Сјећање на хуманост бораца Војске Републике Српске према хрватским цивилима (ФОТО) Травник: Сјећање на хуманост бораца Војске Републике Српске према хрватским цивилима (ФОТО)
Операција Текбир - неуспјели покушај деблокаде Сарајева Операција Текбир - неуспјели покушај деблокаде Сарајева
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 45m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 44m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 20m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 41m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 24m
    9