Годишњица упада у војну фабрику „Претис“ у Вогошћи

18.04.2024. 09:39
0
ИЗВОР: katera.news

На данашњи дан, 18. априла 1992. године припадници паравојне формације Патриотска лига, уз помоћ специјалне јединице МУП-а Бих су насилно упали у тадашњу војну фабрику Претис у Вогошћи. Тада су извукли одређене количине материјално-техничких средстава и наоружања које је ова фабрика производила.

У намјери заузимања и стављања под контролу читавог фабричког комплекса су осујећени од стране самоорганизованог и слабо наоружаног народа из околних насеља чиме је дошло до првог оружаног сукоба на територији општине Вогошћа – подсјетили су из Удружење грађана бораца и њихових потомака Трећа сарајевска бригада Војске Републике Српске.

Војна фабрика Претис је цијели период ратних збивања била под контролом Војске Републике Српске и производњом минско експлозивних средстава је дала немјерљив допринос у стварању и одбрани Републике Српске. Спречавање заузимања и одбрана фабрике сматрају су веома битним догађајем са почетка Одбрамбено-отаџбинског рата.

Коментари 0
Повезане вијести
Мајевичко ратиште 1992-1995. године Мајевичко ратиште 1992-1995. године
"Вукови са Дрине" - најелитнија јединица Војске Републике Српске "Вукови са Дрине" - најелитнија јединица Војске Републике Српске
Сарајевско-романијски корпус - сами против свих (ФОТО) Сарајевско-романијски корпус - сами против свих (ФОТО)
Најчитаније
 • Ухапшен због крађе телефона у Дечанској улици
  11h 33m
  3
 • Осуђен на 12 година за убиство у Сокоцу
  6h 58m
  1
 • Лице из Пала пријављено полицији јер није испоручило резану грађу
  11h 24m
  0
 • Милутин Миланковић - Један од највећих свјетских умова
  12h 16m
  0
 • Пријети ли каменолом у Кијеву да блокира пут ка Херцеговини?
  2h 33m
  0