Hoće li u BiH početi liječenje korone krvnom plazmom

27.09.2020. 11:40
0
IZVOR: nezavisne.com

U cilju stvaranja uslova za optimalno liječenje pacijenata oboljelih od infekcije KOVID-19 rekonvalescentnom (krvnom) plazmom dr Ednan Drljević, šef izolatorijuma za liječenje KOVID-19 pozitivnih pacijenata u JU Opšte bolnice ''Prim. dr Abdulah Nakaš'', i dr Mirza Begović, rukovodilac Odsjeka za transfuzijsku medicinu u ovoj zdravstvenoj ustanovi, posjetili su Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH.

-Na sastanku kojem je prisustvovala direktorica Zavoda, prim. dr Jasminka Kurilić razgovarano je o mogućnostima Zavoda da za potrebe liječenja ovih pacijenata u spomenutom izolatoriju osigura potrebne količine rekonvalescentne plazme iz cijele krvi ili izdvojene uz pomoć staničnog separatora (plazmaferezom)- rekao je dr Drljević za "Dnevni avaz".

Doktorica Kurilić je, dodaje,spremna da Zavod krene s prikupljanjem rekonvalescentne plazme iz darovanih jedinica krvi, neposredno nakon što dobije odobrenje od nadležnih institucija.

-Kliničke studije u zemljama koje koriste antikovid plazmu pokazuju da ova plazma kod pacijenata kojima se, osim redovne terapije, može doprinijeti njihovom oporavku zato što se njihov klinički status poboljšava otprilike sedmicu nakon transfuzije ove plazme. To se evidentira normalizacijom tjelesne temperature i poboljšava PAO2/FIO2 odnos, te određenu radiološku rezoluciju. Podaci su sigurno ograničeni, odnosno još naučno nedovoljni- rekla  je dr Kurilić.

Stručne službe Federalnog ministarstva zdravstva i, naravno FMZ, dodaje, institucije su koje će dati konačan stav za početak prikupljanja antikovid plazme iz pune krvi i/ili procesom afereze.

Osigurati saglasnost

-Preuzeo sam obavezu da upoznam menadžment bolnice s rezultatima ovog sastanka kako bi menadžment bolnice osigurao saglasnost nadležnih institucija za hitno prikupljanje i dostavu rekonvalescentne plazme dobijene iz cijele krvi u izolatorij bolnice -  istakao je Drljević.

Istovremeno će, dodao je, biti dostavljen zvaničan zahtjev direktorici Zavoda da odmah po dobijanju saglasnosti ovlaštene ustanove počne s prikupljanjem i dostavom prvih količina rekonvalescentne plazme (svih ABO krvnih grupa) bolnici.

-Poznato je da je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila upotrebu rekonvalescentne krvne plazme, antikovid plazme (plazma dobrovoljnih davalaca krvi koji su uspješno preboljeli KOVID-19) za liječenje pacijenata pozitivnih na KOVID-19, mlađih od 80 godina i koji nisu na respiratoru. Tako je, na primjer, u jednoj od najpoznatijih zdravstvenih ustanova u svijetu Mayo klinici (USA) do 11. jula 2020. godine više od 34.000 pacijenata primilo ovu terapiju- naveo je dr Drljević.

Komentari 0
Povezane vijesti
Patrijarh Porfirije: Pomoć od 100.000 evra stradalima u poplavi u Hercegovini Patrijarh Porfirije: Pomoć od 100.000 evra stradalima u poplavi u Hercegovini
Darko Vojvodić donirao 1000 KM, pa pozvao i kolege da urade isto Darko Vojvodić donirao 1000 KM, pa pozvao i kolege da urade isto
Humanitarni broj 17023 za pomoć stanovništvu pogođenom poplavama Humanitarni broj 17023 za pomoć stanovništvu pogođenom poplavama
Najčitanije
  • Majka heroj: Lejla doplivala kroz bujicu i spasila kćerku
    11h 32m
    0
  • Najtežu tikvu uzgojio Ratko Govedarica iz Gacka
    10h 30m
    0
  • Romanijski kajmak prepoznatljiv, zaštićen i ima kupce
    14h 23m
    0
  • Darko Vojvodić donirao 1000 KM, pa pozvao i kolege da urade isto
    15h 40m
    1
  • "Dani tikve" okupili oko 80 izlagača i veliki broj posjetilaca (FOTO)
    10h 44m
    1