Хоће ли у БиХ почети лијечење короне крвном плазмом

27.09.2020. 11:40
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У циљу стварања услова за оптимално лијечење пацијената обољелих од инфекције KОВИД-19 реконвалесцентном (крвном) плазмом др Еднан Дрљевић, шеф изолаторијума за лијечење KОВИД-19 позитивних пацијената у ЈУ Опште болнице ''Прим. др Абдулах Накаш'', и др Мирза Беговић, руководилац Одсјека за трансфузијску медицину у овој здравственој установи, посјетили су Завод за трансфузијску медицину ФБиХ.

-На састанку којем је присуствовала директорица Завода, прим. др Јасминка Курилић разговарано је о могућностима Завода да за потребе лијечења ових пацијената у споменутом изолаторију осигура потребне количине реконвалесцентне плазме из цијеле крви или издвојене уз помоћ станичног сепаратора (плазмаферезом)- рекао је др Дрљевић за "Дневни аваз".

Докторица Курилић је, додаје,спремна да Завод крене с прикупљањем реконвалесцентне плазме из дарованих јединица крви, непосредно након што добије одобрење од надлежних институција.

-Клиничке студије у земљама које користе антиковид плазму показују да ова плазма код пацијената којима се, осим редовне терапије, може допринијети њиховом опоравку зато што се њихов клинички статус побољшава отприлике седмицу након трансфузије ове плазме. То се евидентира нормализацијом тјелесне температуре и побољшава ПАО2/ФИО2 однос, те одређену радиолошку резолуцију. Подаци су сигурно ограничени, односно још научно недовољни- рекла  је др Курилић.

Стручне службе Федералног министарства здравства и, наравно ФМЗ, додаје, институције су које ће дати коначан став за почетак прикупљања антиковид плазме из пуне крви и/или процесом аферезе.

Осигурати сагласност

-Преузео сам обавезу да упознам менаџмент болнице с резултатима овог састанка како би менаџмент болнице осигурао сагласност надлежних институција за хитно прикупљање и доставу реконвалесцентне плазме добијене из цијеле крви у изолаториј болнице -  истакао је Дрљевић.

Истовремено ће, додао је, бити достављен званичан захтјев директорици Завода да одмах по добијању сагласности овлаштене установе почне с прикупљањем и доставом првих количина реконвалесцентне плазме (свих АБО крвних група) болници.

-Познато је да је Америчка агенција за храну и лијекове (ФДА) одобрила употребу реконвалесцентне крвне плазме, антиковид плазме (плазма добровољних давалаца крви који су успјешно пребољели КОВИД-19) за лијечење пацијената позитивних на КОВИД-19, млађих од 80 година и који нису на респиратору. Тако је, на примјер, у једној од најпознатијих здравствених установа у свијету Маyо клиници (УСА) до 11. јула 2020. године више од 34.000 пацијената примило ову терапију- навео је др Дрљевић.

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: Помоћ од 100.000 евра страдалима у поплави у Херцеговини Патријарх Порфирије: Помоћ од 100.000 евра страдалима у поплави у Херцеговини
Дарко Војводић донирао 1000 КМ, па позвао и колеге да ураде исто Дарко Војводић донирао 1000 КМ, па позвао и колеге да ураде исто
Хуманитарни број 17023 за помоћ становништву погођеном поплавама Хуманитарни број 17023 за помоћ становништву погођеном поплавама
Најчитаније
  • Мајка херој: Лејла допливала кроз бујицу и спасила кћерку
    9h 18m
    0
  • Најтежу тикву узгојио Ратко Говедарица из Гацка
    8h 16m
    0
  • Романијски кајмак препознатљив, заштићен и има купце
    12h 9m
    0
  • Дарко Војводић донирао 1000 КМ, па позвао и колеге да ураде исто
    13h 26m
    1
  • "Дани тикве" окупили око 80 излагача и велики број посјетилаца (ФОТО)
    8h 30m
    0